Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Νάνος Βαλαωρίτης: Για τον Καβάφη και τους Βάρβαρους του ISIS. Tvxs Σχόλιο


 



Νάνος Βαλαωρίτης

"Στις επιχειρήσεις με την ISIS και τους Τζιχαντιστές, είναι πολύ φανερό αυτό που είχε πει ο Καβάφης στο Περιμένοντας τους Bαρβάρους: «Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις» [...] θα έλεγα ότι είναι το ποίημα κλειδί σήμερα, με αυτά που συμβαίνουν στο Κόμπανι, και θα έπρεπε να αναρτηθεί σε κάθε πόρτα ευρωπαϊκή για να βλέπουν οι Ευρωπαίοι πως ένας Έλληνας κατάφερε να προβλέψει την σημερινή Ιστορία -χρησιμοποιώντας τη Ρωμαϊκή και την Ελληνιστική- με την ιδιοφυΐα του, ως παράδειγμα για τις σημερινές αντιφατικές και υποκριτικές τακτικές." Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης μιλά στηνΚρυσταλία Πατούλη με αφορμή την πολιορκία της πόλης Κόμπανι από τους Ισλαμιστές του ISIS.
"Η κρίση σήμερα είναι παγκόσμια, και δεν αφορά μόνο εμάς πλέον, αφορά όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, με την αναγέννηση του φανατισμού.

Την αναγέννηση του φανατισμού, βέβαια, την είδαμε σιγά σιγά από την Αλ Κάιντα μέχρι σήμερα, αλλά φανερώθηκε ουσιαστικά εντελώς γυμνή με αυτήν την ISIS, τους αποκεφαλισμούς, και τον τρόπο με τον οποίο διαδώσανε μέσω των μήντια όλη την τρομοκρατία τους. Η οποία τρομοκρατία είναι διπλή: Είναι και εμφανής και ουσιαστική στο χώρο της Συρίας και του Ιράκ, αλλά και αφανής στην Ευρώπη με τις στρατολογήσεις νέων οπαδών.

Το Κόμπανι, έγινε πόλη των Κούρδων, μετά από πολλά χρόνια από τότε που ιδρύθηκε, από διάφορα άλλα έθνη και το αληθινό της όνομα ήταν Company, που σημαίνει είτε συντροφιά, είτε εταιρεία, γιατί κάποια εταιρεία την είχε ιδρύσει και ήταν άσυλο και διαφόρων άλλων λαών. Δηλαδή την πλειοψηφία της αρχικά την αποτελούσαν Αρμένιοι, Ιρακινοί, Σύριοι και άλλοι ξένοι, και ήταν μία πόλις εμπορική στην οποία συζούσαν όλοι αυτοί ειρηνικά, ακόμα και Τούρκοι, και στη συνέχεια ήρθαν Κούρδοι, οι οποίοι τελικά αποτέλεσαν την πλειοψηφία της.

Η Βαλαβάνη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι το Κόμπανι έχει εφαρμόσει την Άμεση Δημοκρατία και ότι έχουν ίσα δικαιώματα φυλές, θρησκείες, πολίτες, άντρες και γυναίκες. Αν αυτό αληθεύει το μίσος που έχει ο Ερντογάν και η Δεξιά και Ακροδεξιά (δηλαδή από νεοναζιστές μέχρι νεοφιλελεύθερους) σε όλο τον πλανήτη έχει διπλή επίσης σημασία, δεν είναι μόνο αγώνας εναντίων των Κούρδων από τους Τούρκους. Είναι και όπως η πολιτεία του Ήλιου, των δούλων στη Λυδία: Θα λυσσάξουν να την καταργήσουν όλοι οι αντιδραστικοί για ιδεολογικούς λόγους.

Παράλληλα στις επιχειρήσεις τις σημερινές με την ISIS και τους Τζιχαντιστές, είναι πολύ φανερό αυτό που είχε πει ο Καβάφης στο Περιμένοντας τους Bαρβάρους: «Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις».

Εννοώ ότι η ISIS: α) συμφέρει στους Τούρκους –κάτι που φάνηκε πολύ καθαρά σήμερα- για να εξοντώσουν τους Κούδρους που είναι το πρόβλημά τους, β) συμφέρει στους Αμερικάνους διότι έτσι μπορεί να ανατρέψουν τον Ασάντ, κάτι που δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής με άλλα μέσα, και γ) συμφέρει και σε άλλους παράγοντες, όπως εν μέρει στο Ιράκ (Σουνίτες) και στη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι και χρηματοδοτούν αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση αλλά και την πολεμάνε.

Αυτή η κατάσταση είναι μία τέλεια σχιζοφρένεια, η οποία όμως απλώνεται και στην Ευρώπη με τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων χωρών, οι οποίες από τη μια δεν επεμβαίνουν και από την άλλη εμφανίζονται σήμερα να έχουν στο εσωτερικό τους ένα πληθυσμό φανατικών Ισλαμιστών, που η σύγκρουση με τους Κούρδους πλέον έχει αποκαλύψει.

Με άλλα λόγια, αυτοί οι Τζιχατζιστές έχουν ξεσκεπάσει ένα σωρό διεργασίες και προβλήματα, τα οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσαν υπογείως.

Για παράδειγμα την έκταση της διείσδυσης των Τζιχατζιστών στην Ευρώπη, δεν την ξέραμε. Τώρα βλέπουμε ότι στη Γερμανία συγκρούονται στους δρόμους Ισλαμιστές με Κούρδους. Πού βρέθηκαν αυτοί οι Ισλαμιστές του Τζιχάντ ξαφνικά; Που βρέθηκαν όλοι αυτοί οι οπαδοί της ISIS;

Θεωρώ, λοιπόν, πως ο Καβάφης ήταν σωστή μεγαλοφυΐα όταν έλεγε ότι «Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις», διότι αυτοί οι άνθρωποι της ISIS βλέπουμε ότι είναι χρήσιμοι σε όλες τις πολιτικές των μεγάλων δυνάμεων.

Συγχρόνως συμφέρουν και στην απόκρυψη της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής, ενώ συνεχώς εντείνονται οι εχθρικές πράξεις των μεν, εναντίον των δε.
Για παράδειγμα γνωρίζετε ότι κατήργησαν οι Ρώσοι τις επισκέψεις των Ρώσων μαθητών στην Αμερική; Και ούτω κάθε εξής... Μικροπράγματα ακόμα, αλλά αυτά τα μικροπράγματα δείχνουν μία πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση.

Όλα αυτά που γίνονται με την ISIS, επιπλέον έχουν ξεσκεπάσει και τους Ρεμπουπλικάνους. Διότι ο γερουσιαστής Μακέιν είχε έρθει σε επαφή με τους ISIS. Υπάρχουν φωτογραφίες στο διαδίκτυο που τον δείχνουν μαζί με τον αρχηγό των αποκεφαλιστών. Υπάρχει και ένα κίνημα που λέγεται «Μακέιν 4 ISIS, συλλάβετέ τον» όπου το 4 αντιπροσωπεύει το αγγλικό for, που σημαίνει για, υπέρ. Είναι μια κίνηση εναντίον των ρεπουμπλικάνων του Μακέιν οι οποίοι φαίνονται υποστηρικτές της ISIS.

Η ISIS έχει ξεσκεπάσει ένα σωρό πράγματα, και επιπλέον την άθλια πολιτική της Τουρκίας, η οποία ως μεγάλη αλεπού επιχειρεί να πάρει από αυτή την κατάσταση ότι μπορεί από οφέλη και δεν ενδιαφέρεται καθόλου φυσικά για τους Κούρδους.

Έχει πει άλλωστε ο Ερντογάν, ότι η YPG και η Πεσμεργκά που είναι η στρατιωτική οργάνωση των Κούρδων, είναι κομμουνιστικές οργανώσεις και σύμμαχοι του ΠΚΚ του Οτσαλάν. Θέλει να τις εξοντώσει. Περιμένει να πέσει το Κόμπανι, για να μπουν μέσα οι Τούρκοι να κάνουν μία ουδέτερη ζώνη και να αναδειχτούν ως ειρηνοποιοί, αλλά όταν θα έχουν εξοντωθεί και οι Κούρδοι.

Αυτά όλα, άμα τα προσθέσουμε και τα συνδέσουμε, θα δούμε ότι η ταραχή που έχει συμβεί στις πόλεις της Δύσης γύρω από αυτή την ιστορία, οι διαμαρτυρίες και οι συγκρούσεις στους δρόμους, έχουν αποκαλύψει τη βαθιά ρωγμή η οποία υπάρχει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αμερική, με τη Ρωσία, που υποκρύπτεται πίσω από όλη αυτή την ιστορία.

Και πιστεύω ότι ήταν πολύ ωφέλιμοι αυτοί οι βάρβαροι για να μας ξεσκεπάσουν όλες τις ραδιουργίες οι οποίες είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ερήμην μας φυσικά, χωρίς να ξέρουμε από κάτω τι συμβαίνει (από το θέμα το Ουκρανικό μέχρι τη Συρία και το Ιράκ). Αυτοί οι τρομοκράτες ήταν πολύ ωφέλιμοι στο να μας φανερώσουν, αυτό το πολύ φανερό πλέον θέμα της περικύκλωσης της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ που ακολουθεί κατά πόδας η Αμερική.

Και σύμφωνα με την πρώτη εκτίμησή μου, όταν οι Γερμανοί έκαναν αυτή τη μεγάλη επίθεση στη χώρα μας, είχα πει ότι έπρεπε να ξαναδημιουργηθεί ευρωπαϊκή συμμαχία εναντίον της Γερμανίας.

Κι αυτό τελικά οι Γερμανοί το προκάλεσαν σήμερα οι ίδιοι από μόνοι τους, με την επέμβαση της Μέρκελ στην Ουκρανία, όπου αποξένωσαν τους Ρώσους με τους οποίους είχαν καλές σχέσεις και έτσι ουσιαστικά ξαναδημιούργησαν μέτωπα τα οποία περικυκλώνουν πια την ίδια…

Διότι η Γερμανία σήμερα, βλέπουμε ότι περικυκλώνεται από το νότιο μέτωπο της Ευρώπης το οποίο εξεγείρεται εναντίον της λιτότητας, αλλά και τους Αμερικάνους οι οποίοι όμως είναι αντίθετοι με αυτήν την πολιτική λιτότητας.

Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν από το Περλ Χάρμπορ, οι Αμερικάνοι ήταν υπέρ της ουδετερότητας, ενώ τώρα επιχειρούν μετά τους αποκαφαλισμούς να δημιουργήσουν αραβοευρωπαϊκό μέτωπο και να αναλάβουν δράση στη Συρία και το Ιράκ εναντίον της ISIS, αλλά χωρίς να εγκαταλείψουν τον πόλεμο εναντίον του Ασάντ.

Αυτή τη στιγμή η Γερμανία, την …πάτησε, πιστεύω, δημιουργώντας ένα ευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον της, το οποίο δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να γίνει.

Δηλαδή, να της αντισταθούν ο …ποντικός Ολάντ, ή ο άλλος …ποντικός ο Ρέντζι, και να της λένε ότι δεν είμαστε οι μαθητές σου για να μας δίνεις μαθήματα.
Αυτό ούτε το φαντάζονταν οι Γερμανοί στο όνειρό τους μέχρι χθές, νομίζοντας ότι είναι πανίσχυροι. Αλλά, με το μέτωπο που ανοίξανε με τη Ρωσία, φάνηκε όλη η αδυναμία τους.

Και αυτό το γεγονός, το είχα ευχηθεί όπως είπα να γίνει από την αρχή, αλλά τελικά το προκάλεσε η ίδια η Γερμανία, όπως προκάλεσε και η Τουρκία -με τη συμμαχία της με τη Γερμανία στους δύο πολέμους- την καταστροφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και φυσικά στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που δεν ωφελήθηκε καθόλου, δεν μπόρεσε να πάρει ούτε ένα νησί.

Ουσιαστικά πιστεύω, ότι παρόλο που λέμε ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικός διπλωμάτης, την έχει πατήσει επανειλημμένως και ελπίζω αυτή τη φορά ο Ερντογάν να την πατήσει για τα καλά. Και το ίδιο εύχονται και όλοι οι ανθρωπιστικής νοοτροπίας Ευρωπαίοι, οι οποίοι δεν έχουν διαβρωθεί από αυτόν τον απαίσιο κυνισμό της πολιτικής, ο οποίος βλέπει να καταστρέφεται μία φυλή και μία πόλις και να μην κουνάει κανείς το δάχτυλό του.

Κι αυτό μου θυμίζει το Μεσολόγγι, όπου πέθανε ο Μπάυρον την εποχή που πολιορκείτο και δεν μπορούσε κανείς να την πλησιάσει, ούτε καν ο ελληνικός στόλος που ήταν ακριβώς απ’ έξω δεν μπορούσε να επέμβει. Οι ιστορικές συνθήκες εκείνες ήταν τελείως διαφορετικές, αλλά η πτώση του Μεσολογγίου ξεσήκωσε όλη την Ευρώπη και δημιούργησε τη Ναυμαχία του Ναυρίνου. Λοιπόν, πιστεύω, ότι εάν πέσει το Κόμπανι, θα είναι κάτι ανάλογο με την πτώση του Μεσολογγίου.

Γι’ αυτό λέω ότι ο δαιμόνιος Καβάφης είχε καταλάβει ότι οι βάρβαροι έχουν διπλή αρνητική ενέργεια. Η μία είναι ότι είναι απαραίτητοι, ότι χρειάζονται, και η άλλη ότι βέβαια απειλούν. Δηλαδή, αυτή την σχιζοφρένεια που βλέπουμε να εξελίσσεται κάτω απ’ τα μάτια μας πλέον.

Το Περιμένοντας τους Βαρβάρους, θα έλεγα ότι είναι το ποίημα κλειδί σήμερα, με αυτά που συμβαίνουν στο Κόμπανι, και θα έπρεπε να αναρτηθεί σε κάθε πόρτα ευρωπαϊκή για να βλέπουν οι Ευρωπαίοι πως ένας Έλληνας κατάφερε να προβλέψει την σημερινή Ιστορία -χρησιμοποιώντας τη Ρωμαϊκή και την Ελληνιστική- με την ιδιοφυΐα του, ως παράδειγμα για τις σημερινές αντιφατικές και υποκριτικές τακτικές."