Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Παρέλαση για λίγους: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης




Δρακόντεια είναι από το Σάββατο τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ οι απαγορεύσεις από την ΕΛ.ΑΣ θα ενταθούν τη Δευτέρα και τη Τρίτη.

Μετά τα γεγονότα του 2011, όταν χιλιάδες άνθρωποι σε μια αυθόρμητη διαμαρτυρία μπήκαν στο οδόστρωμα σε αυτό που εκ των υστέρων ονομάστηκε η "παρέλαση του λαού" και οδήγησε τις επιχειρησιακές δυνάμεις της αστυνομίας και τους αρμόδιους της πολιτείας να ακυρώσουν τη παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, κάθε χρόνο ο χώρος της παρέλασης μετατρέπεται σε φρούριο με απροσπέλαστες ζώνες. Τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και στρατό είδαμε στους δρόμους στα πλαίσια της "περιφρούρησης" της "παρέλασης των επισήμων".

Έτσι και φέτος ισχυρά αναμένεται να είναι τα μέτρα της αστυνομίας. Ήδη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στάλθηκαν οι προσκλήσεις πέρα από όσους θα είναι στην εξέδρα των επισήμων και σε εκείνους που θα μπορούν να βρίσκονται εντός του κλοιού της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες προσκλήσεις στάλθηκαν σε εκπροσώπους κομμάτων, διευθυντές ΜΜΕ, επιμελητήρια, φορείς, αιρετούς κ.α. Επιπλέον στο κέντρο της πόλης θα στηθούν κιγκλιδώματα ενώ πάνω από 2000 αστυνομικού αναμένεται να βρίσκονται στους δρόμους. Μάλιστα για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και του επιχειρησιακού σχεδίου πληροφορίες αναφέρουν πως διμοιρίες των ΜΑΤ μεταφέρθηκαν από την Αθήνα.

Όπως φαίνεται και από την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας «την 28-10-2014 το τμήμα της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου από τη συμβολή της με την οδό 28ης Οκτωβρίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Καραϊσκάκη, θα παραμείνει κλειστό για το κοινό».

«Οι επιθυμούντες να παρακολουθήσουν την παρέλαση παρακαλούνται όπως συγκεντρωθούν στο υπόλοιπο τμήμα της οδού», προσθέτει.

Ταυτόχρονα έντονος είναι ο φόβος της ΕΛ.ΑΣ για ενδεχόμενες προσπάθειες διακοπής της παρέλασης από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας , το επιχειρησιακό σχέδιο της οποίας είναι να μην επιτρέψει σε κανένα πλην των επίσημων προσκεκλημένων και των δημοσιογράφων, να πλησιάσουν σε αρκετές εκατοντάδες μέτρα από την εξέδρα όπου θα βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για αυτό το λόγο εκτός από την απαγόρευση της κυκλοφορίας, της στάσης και της στάθμευσης σε μεγάλο μέρος των δρόμων κοντά στη παρέλαση η ΕΛ.ΑΣ απαγορεύει τη στάθμευση ακόμα και στο παρκινγκ , που βρίσκεται όπισθεν της εξέδρας των επισήμων της παρέλασης επί της οδού Αθαν. Σουλιώτη, από τις 16.00 της 27 Οκτώβρη μέχρι το τέλος της παρέλασης της 28 Οκτώβρη.

Κλειστή η Αγ. Δημητρίου το πρωί της Κυριακής

Ήδη από το Σάββατο η ΕΛ.ΑΣ εφάρμοσε αυξημένα μέτρα λόγω της δοκιμαστικής παρέλασης των μηχανοκίνητων τμημάτων στην Ε.Ο Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών. Το πρωί της Κυριακής, από τις 10.30 μέχρι τις 13.30, κατά τη διάρκεια της δοξολογίας στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου δεν ήταν εφικτή η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λαγκαδά μέχρι την οδό Αγίου Νικολάου.

Το πρόγραμμα των παρελάσεων

Τη Δευτέρα στις 10.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση στεφάνων στο Γ΄ Σώμα Στρατού από σχολεία της πόλης ενώ στις 11.00 π.μ θα ακολουθήσει η μαθητική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στην οδό Τσιμισκή, με αφετηρία τη Διαγώνιο και τερματισμό την Ι. Δραγούμη. Ο χώρος των επισήμων θα βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος τα σχολεία που ορίστηκαν από τη Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, καθώς και τα τμήματα των Σημαιοφόρων των σχολείων της Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τη Τρίτη η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.00 π.μ με τα πολιτικά τμήματα από συλλόγους και συνδέσμους ενώ θα ακολουθήσουν τα στρατιωτικά τμήματα που θα πλαισιωθούν από τα εναέρια μέσα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο τη Δευτέρα και τη Τρίτη

Τη Δευτέρα από τις 10.30 μέχρι την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων της μαθητικής παρέλασης, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Τσιμισκή, στο τμήμα της από την πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι την οδό Ι.Δραγούμη, στη Παύλου Μελά , στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή και σε όλες τις κάθετες οδούς των συγκεκριμένων τμημάτων των ως άνω οδών.

Τη Τρίτη από τις 03.00 και μέχρι το τέλος της παρέλασης, η έναρξη της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 της ίδιας ημέρας θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Γ.Παπανδρέου , στο τμήμα της από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητρ.Κυδωνιών, στη Βασ. Γεωργίου , στο τμήμα της από τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Ν.Γερμανου, στη Μ.Μπότσαρη - Καραϊσκάκη - Καλλιδοπούλου, 25ης Μαρτίου, Π.Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, στα τμήματά τους από την οδό Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Στρατηγού Κακαβού, στη Παύλου Μελά , στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή, στη Στρ. Ναπολ. Ζέρβα, καθ’ όλο το μήκος της και στην οδό Σουλιώτη, στο τμήμα της από τη Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Στρ.Κακαβού.

Επιπλέον από τις 05.00 και μέχρι το τέλος της παρέλασης, λόγω της παράταξης των μηχανοκίνητων τμημάτων, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης: Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, Γ.Παπανδρέου , στο τμήμα της από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητρ.Κυδωνιών, Βασ. Γεωργίου , στο τμήμα της από τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Ν.Γερμανού.

Από τις 08.00 και μέχρι το τέλος της παρέλασης, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης: Μ.Μπότσαρη - Καραϊσκάκη - Καλλιδοπούλου, 25ης Μαρτίου, Π.Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, στα τμήματά τους από την οδό Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στρατηγού Κακαβού . Παύλου Μελά , στο τμήμα της από την πλατεία Λ.Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή. Σουλιώτη, στο τμήμα της από τη Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Στρ.Κακαβού.
http://alterthess.gr/