Μέσα σε πολύ βαρύ κλίμα και με τον πανικό μιας αιφνιδιαστικής προκήρυξης εκλογών το ΠΑΣΟΚ δείχνει τις τελευταίες μέρες να έχει χάσει... χρόνο και να επιχειρεί να τον προφτάσει. Το εντατικό πρόγραμμα του Βενιζέλου στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 69ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης φαίνεται ότι τον εξουθένωσε, αλλά «πάγωσε» και τις όποιες διαδικασίες στην πορεία του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης δίνοντας πολλά περιθώρια για ζυμώσεις και παρασκηνιακές επαφές.
Η εικόνα δε της κάθετης ρήξης Παπανδρέου - Βενιζέλου μοιάζει οριστική, αφού ο ΓΑΠ ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κάλεσε «κάθε καρυδιάς καρύδι» σε παράλληλη συνάντηση στον ΟΗΕ, αλλά απέφυγε να καλέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και υπουργό Εξωτερικών, παρ’ ότι και κυβερνητική θέση κατέχει και παρευρισκόταν στην έδρα του Οργανισμού. Μάλιστα, η πλευρά Βενιζέλου, προκειμένου να «καρφώσει» τον Παπανδρέου, είπε ότι στη συνάντηση πολλές χώρες εκπροσωπήθηκαν από υπουργούς Εξωτερικών και, αν είχε κληθεί ο Βενιζέλος, θα είχε συμμετάσχει.
Στην Αθήνα τώρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βίωσαν μια ολομέτωπη επίθεση το Σάββατο τόσο από τον Σαμαρά όσο και από τα άλλα ηγετικά και ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. που μετείχαν στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 40 χρόνων.
Πίσω από την προσπάθεια «παραχάραξης» της έννοιας της δημοκρατικής παράταξης από τη Ν.Δ. και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως την εξέλαβε το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθεί έντονα, κρύβεται η ακόμα πιο σφοδρή ενόχληση των στελεχών και του ίδιου του Βενιζέλου να υπονομευτεί πλήρως η διετία 2009-2011, να πέσουν οι ευθύνες για την κρίση όλη στο ΠΑΣΟΚ και να βγει λάδι η πενταετία Καραμανλή και κυρίως να «πιστωθεί» τη σωτηρία της χώρας ο ίδιος ο Σαμαράς.
Η απόπειρα ενθάρρυνσης και επανασυσπείρωσης των απογοητευμένων, από τις δημοσκοπήσεις και τις εσωκομματικές καντρίλιες, μελών της Ν.Δ., με όσα περί «χειροβομβίδων που εξουδετέρωσε» αλλά και για την περίφημη φράση «λεφτά υπάρχουν» ενόχλησε σφόδρα το ΠΑΣΟΚ, που είδε ότι η επόμενη προεκλογική περίοδος, οψέποτε γίνει, θα έχει στόχο τη λεηλασία του χώρου του από τη Ν.Δ.
Πολλά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα βουλευτές της Ν.Δ. έχουν σηκώσει το γάντι και απαντούν στα ΠΑΣΟΚικά σχόλια «περί Ζαππείου» και «επαναδιαπραγμάτευσης» του Σαμαρά ότι όλες οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού δεν υλοποιήθηκαν γιατί τις εμπόδισε το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικός εταίρος.
Στροφή
Η εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ αισθάνεται δικαιωμένη, αφού θεωρεί ότι η στρατηγική της πλήρους ταύτισης με τη Ν.Δ. που ακολούθησε ο Βενιζέλος επί σειρά μηνών όχι μόνο δεν έφερε αποτελέσματα, αλλά συρρίκνωσε εξαιρετικά την πολιτική αναφορά του κόμματος.
Επισημαίνουν ακόμα ότι τους τελευταίους μήνες (από τις ευρωεκλογές) ακόμα και ο Βενιζέλος επιχείρησε να κάνει στροφή 180 μοιρών λέγοντας πως ήταν εθνικοί οι λόγοι της κυβερνητικής σύμπραξης και περί «υπεύθυνου ΠΑΣΟΚ» και πως με τη Ν.Δ. έχουν βαθιές πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές.
Επισημαίνουν ακόμα ότι η στρατηγική πλήρους και έντονης αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία επιδόθηκε επί μήνες η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε τα «προοδευτικά ανακλαστικά» της βάσης του κόμματος και ταύτισε έτι περαιτέρω τη Χαριλάου Τρικούπη με τη μονταζιέρα της Συγγρού.
Σημειώνουν δε ότι σε μια φάση που η κοινωνική, πολιτική και συναισθηματική σχέση του ΠΑΣΟΚ με τους ψηφοφόρους διερράγη τόσο βίαια, αντί να επιχειρηθεί μια άλλη στρατηγική για να επανακάμψει στη συνείδηση του μέσου Έλληνα, η ηγετική ομάδα ακολούθησε τυφλά τις επιλογές Σαμαρά.
Με τη διαφορά ότι η Ν.Δ. φαίνεται να έχει πιο συσπειρωμένη και συνειδητοποιημένη αναφορά σε μια μερίδα της κοινής γνώμης, δεν ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και δεν συμμετείχε στις πρώτες περικοπές μισθών και συντάξεων που προκάλεσαν το σοκ και την ανθρωπιστική καταστροφή που ακολούθησε.
Αν όμως όλα αυτά είναι ιστορία, το ζήτημα είναι ότι ο Βενιζέλος έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα πολλές προκλήσεις. Καταρχάς πρέπει να «ξαναβρεί» ένα κοινό σημείο αναφοράς με τον Σαμαρά προκειμένου να «τσουλήσει» όσο γίνεται το διάστημα μέχρι την προεδρική εκλογή.
Έχοντας προφανώς αποδεχτεί έστω και σιωπηρά ότι η παράταση του βίου της συγκυβέρνησης είναι εξαιρετικά απίθανο σενάριο, πρέπει τάχιστα να περάσει σε εκλογική ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον όποιο αιφνιδιασμό μέσα στους επόμενους μήνες.
Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν προκαλέσει πολλά σχόλια τόσο η εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο δήθεν μεταρρυθμιστικό παιχνίδι, που επιχειρεί να «στείλει» όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ως εκλογική πελατεία στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι συχνές «παρόλες» του Άδωνι, της Βούλτεψη και των άλλων παιδιών της Δεξιάς που πληγώνουν τα προοδευτικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων τους.
Επιχειρηματολογία
Το δυσκολότερο συνεπώς εγχείρημα του πολυπράγμονος Βενιζέλου είναι να στήσει την πολιτική επιχειρηματολογία για την επόμενη μέρα.
Είναι προφανές ότι ο ίδιος έχει αποφασίσει ότι το ΠΑΣΟΚ για να υπάρχει, πρέπει να είναι στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και η στρατηγική του δεν αφορά μόνο την «αντοχή» του στις επόμενες πολωτικές εκλογές, αλλά και την ανάδειξη μιας τέτοιας πολιτικής κατεύθυνσης που θα αποκόπτει – κατά το δυνατόν – την πορεία αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ισορροπία λοιπόν μεταξύ μιας ΔΗΜΑΡίτικης λογικής ρητορικής, που θα λέει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι χρήσιμος κυβερνητικός εταίρος μιας αριστερής - κεντροαριστερής κυβέρνησης, και της υπονόμευσης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι αριστοτεχνική.
Για να επιτύχει όμως αυτή η ισορροπία πρέπει να έχει προλάβει να δημιουργηθεί η Δημοκρατική Παράταξη, που ήδη έχει υπονομευθεί τόσο από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ώστε το μέλλον της να μοιάζει άδηλο. Η επανάληψη ενός φαινομένου τύπου «Ελιάς» μόνο ως φάρσα μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Ακόμα κι αν υπάρχουν κοινωνικές ομάδες ή σκόρπιες πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να συνεισφέρουν στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης η εσωκομματική ένταση αποθαρρύνει πολλούς να προσεγγίσουν την διαδικασία.
Το συνέδριο
Εν αναμονή της ανακοίνωσης της πολιτικής - οργανωτικής γραμματείας του συνεδρίου που θα πλαισιώνεται από νυν και πρώην βουλευτές, κομματικά στελέχη και εκλεγμένους στην Αυτοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό, πολλοί είναι αυτοί εντός του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν προτίθενται να συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Η πλευρά Παπανδρέου, δηλαδή όσοι έχουν αναφορά ή επηρεάζονται από τον πρώην πρωθυπουργό, δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν προτίθενται να μετάσχουν στις συνεδριακές διαδικασίες.
◆ Ο Θάνος Μωραΐτης, πάντως, από την «κίνηση των υφυπουργών», που θέτει συνεχώς θέμα αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα, τάραξε τα νερά, αφού υπαινίχθηκε ότι μπορεί να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη λογική ότι δεν τον ενδιαφέρει η διάσωση πάση θυσία της συγκυβέρνησης, αν αυτή δεν εμπεριέχει αλλαγή πολιτικής και κατεύθυνσης. Παρόμοιες επιφυλάξεις διατηρούν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
◆ Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Κώστας Σκανδαλίδης με συνεντεύξεις τους αυτές τις μέρες ζήτησαν επιτακτικά τη διεξαγωγή συνεδρίου του κόμματος. Μάλιστα ο Σκανδαλίδης έθεσε έμμεσα και θέμα ηγεσίας σημειώνοντας ότι ένα συνέδριο μπορεί να πάρει αποφάσεις για όλους και για όλα. Και οι δύο μοιάζει να συμφωνούν πως πρέπει σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαριστούν τα ιδεολογικά, πολιτικά και στρατηγικά του χαρακτηριστικά, πριν από το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης.
'Εχει λοιπόν ενδιαφέρον η έκταση και η ένταση της αμφισβήτησης της στρατηγικής και τακτικής Βενιζέλου.
Και ενώ η κατάσταση για την πορεία του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, που προσδιορίζεται για τον Νοέμβριο, είναι... χλομή, μια άλλη εσωτερική αναταραχή προκαλείται από τις βολιδοσκοπήσεις πολλών πρώην και νυν βουλευτών για μετακινήσεις στις έδρες προκειμένου να επανεκλεγούν. Το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να καταλήξει τέταρτο ή πέμπτο κόμμα προκαλεί ρίγη σε πολλούς νυν βουλευτές που διαπιστώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να εκλεγούν στις μικρές περιφέρειες.
Εξ ου και η πρεμούρα Βενιζέλου να αλλάξει τώρα ο εκλογικός νόμος, αφού, αν γίνει αναλογικότερος και απαλειφθεί το μπόνους των 50 εδρών, και περισσότερες έδρες θα πάνε σε όλα τα κόμματα και διαφορετική κατανομή θα υπάρξει, με αποτέλεσμα να «κοπάσει» η μεγάλη ένταση.
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, |