Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Όχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα κ. Γ. Κωνσταντόπουλε!


Προκαλεί απορίες αν όχι γέλιο και θυμό η ερώτηση που υπέβαλλε ο κ. Κωνσταντόπουλος βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ. μαζί με άλλους βουλευτές της Ν.Δ. με θέμα το Πράσινο Ταμείο. Στην ερώτησή τους ζητάν μεταξύ άλλων την αύξηση στο 5% των διαθεσίμων πόρων του Ταμείου από το 2,5% που είναι σήμερα ώστε νε συμπεριληφθούν περισσότερα προγράμματα εκ μέρους των Δήμων.

Υπενθυμίζουμε στον κ. βουλευτή ότι το απόθεμα του Ταμείου φθάνει κοντά το 1,5 δις ευρώ.

- Ότι τα έσοδα του Ταμείου δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά κύρια από την είσπραξη περιβαλλοντικών προστίμων.
- Ότι σύμφωνα με συνταγματικές διατάξεις τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για την στήριξη των περιβαλλοντικών έργων.

- Ότι στο μνημόνιο που και στα μεσοπρόθεσμα που ψήφισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και οι άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων δεκανικιών των μνημονιακών κυβερνήσεων, παραβιάζοντας το Σύνταγμα μετέτρεψαν τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου σε κρατικά έσοδα και τα έστειλαν για εξυπηρέτηση του χρέους αφήνοντας 5% για έργα πρασίνου στην αρχή και επειδή το θεώρησαν υψηλό ψήφισαν και πάλι να γίνει 2,5%.

Αυτή άλλωστε είναι και η απάντηση του Όλι Ρεν επιτρόπου της Ε.Ε. στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουντή: « Σύμφωνα με συνταγματικές διατάξεις, οι πόροι του Πράσινου Ταμείου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων», ομολογεί ότι «η εισαγωγή αυστηρότερου κανόνα σχετικά με της δαπάνες του Πράσινου Ταμείου ήταν ένα εκ των μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2013-14. Από την άποψη αυτή, οι αποφάσεις για τη μεταφορά των εσόδων αποτελούσαν μέρος των όρων του προγράμματος».».

(http://www.enikos.gr/politics/144085,Xoynths:_H_Komision_perifronei_to_Syntag.html).

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι επερωτώντες βουλευτές της Ν.Δ.

-Δεν γνώριζαν ( για μια ακόμα φορά) τι ψήφιζαν στη βουλή;

-Δεν γνωρίζουν ακόμα και σήμερα τι ψήφισαν αφού τους το γνωστοποίησε και η απάντηση του υπουργού;

-Επιμένουν ακόμα να δέχονται την παραβίαση του Συντάγματος και την μεταφορά των πόρων του Πράσινου Ταμείου στην εξόφληση του δημοσίου χρέους;

-Θεωρούν ότι αλλάζει κάτι αν το 97,5% των πόρων του Ταμείου μειωθεί στο 95%, ποσό που παίρνουν οι ξένοι δανειστές αντί να το παίρνουν οι Δήμοι για περιβαλλοντικά έργα και θέσεις εργασίας;

-Δεν νομίζουν ότι αποτελεί κοροϊδία από τη μια να ψηφίζουν νε πλήρει γνώσει ( ή εγκληματική άγνοια) τα μνημόνια μεσοπρόθεσμα κλπ και παράλληλα να κλαίγονται δήθεν για τις επιπτώσεις των μέτρων που ψήφισαν;

- Γιατί δεν καταθέτουν πρόταση να σταματήσει αυτή η αντισυνταγματική μεταφορά των πόρων του Ταμείου και να αποδοθούν όλοι οι πόροι του σε περιβαλλοντικά προγράμματα των δήμων;

Αν το ενδιαφέρον τους είναι ειλικρινές και δεν χύνουν απλώς κροκοδείλια δάκρυα για να δημιουργούν εντυπώσεις στο πόπολο, εν όψει μάλιστα των επερχόμενων εκλογών.



Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος
πρώην δημ. σύμβουλος Κατερίνης