Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014

Έκθεση ΔΝΤ: Νέα μέτρα, ύψους 7,7 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία

Η λυπητερή   
Νέα πρόσθετα μέτρα ύψους 7,7 δισ. ευρώ 
απαιτούνται προκειμένου να κλείσει το 
δημοσιονομικό κενό της τετραετίας 2014 -2017 σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για το 
ελληνικό πρόγραμμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Επιπλέον η έκθεση αποκαλύπτει πως το ελληνικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει μετά τον Μάιο του 2015 χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,6 δισ. ευρώ και σημειώνει πως απαιτείται νέα ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Προβλέπει δε, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλαγές στα εργασιακά. Το ΥΠΟΙΚ από την πλευρά του «βλέπει» ότι η έκθεση του ΔΝΤ «επιβεβαιώνει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία» και τονίζει ότι η κυβέρνηση αναμένει επαλήθευση των προβλέψεων της που σημαίνει ότι «δεν θα χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων». 
Νέα μέτρα

Το Ταμείο επισημαίνει πως απαιτούνται επιπλέον μέτρα για να κλείσει το κενό της διετίας 2015-2016 και να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους. Οι εκτιμήσεις του Ταμείου καταδεικνύουν ένα κενό της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2015 σε σχέση με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, ενώ κενό αναμένεται και το 2016 ακόμη και εάν ληφθούν μόνιμης φύσης μέτρα. Αθροιστικά την τετραετία 2014-2017 το δημοσιονομικό κενό τοποθετείται στα 7,7 δισ. ευρώ.

Χρηματοδοτικό κενό και χρέος

«Οι σημερινές προβλέψεις υποδεικνύουν την ύπαρξη δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2015, το οποίο οι ελληνικές αρχές προτίθενται να κλείσουν, σε πρώτο βαθμό, μέσω της επέκτασης μέτρων που εκπνέουν, περιλαμβανομένης της εισφοράς αλληλεγγύης» τονίζει το ΔΝΤ και υπογραμμίζει ότι κυβέρνηση και τρόικα θα εξετάσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το δημοσιονομικό κενό του 2015. Το αν θα υπάρξει η δυνατότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών θα εξεταστεί μετά από αυτό το χρονικό όριο.

Το ΔΝΤ σημειώνει πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες (Μάιος 2015). Ωστόσο τοποθετεί στα 12,6 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος μετά τον Μάιο του 2015. Επιπλέον αναφέρει ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας προβλέπεται να μειωθούν από το 23% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, στο 6% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, ωστόσο, σημειώνει ότι η χώρα θα συνεχίσει να στηρίζεται σε δημόσια χρηματοδότηση με ευνοϊκά επιτόκια.

Για τα επίπεδα του χρέους το ΔΝΤ αναφέρει πως αφού κορυφωθεί στο περίπου 174% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117% του ΑΕΠ το 2022, με πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να ξεπερνούν το 4% του ΑΕΠ. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα παρέχοντας πρόσθετη χρηματοδότηση και περαιτέρω ελάφρυνση τους χρέους.

Απολύσεις και νέες αλλαγές στα εργασιακά

Νέες αλλαγές στα εργασιακά αλλά και απολύσεις εν όψει. Σύμφωνα με την έκθεση οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν με άνισο τρόπο ενώ οι αλλαγές στην αγορά εργασίας έχουν καθυστερήσει. Υπογραμμίζεται η ανάγκη να αρθούν οι περιορισμοί για τις ομαδικές απολύσεις ενώ σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει και νέα «μεταρρύθμιση» των συντάξεων για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Νέες αλλαγές προαναγγέλλονται και στον κατώτατο μισθό με μείωση των ωριμάνσεων (επιδόματα σχετικά με το χρόνο εργασίας) κατά τουλάχιστον 50% και ειδικά για την κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων ώστε αυτοί να επιλέγονται από τις επιχειρήσεις.

Πολ Τόμσεν: Ενισχύστε τις διαρθρωτικές αλλαγές

Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα μπει σε ρυθμό ανάπτυξης. Έκανε λόγο για ουσιαστική πρόοδο στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, αλλά τόνισε ότι η επίτευξη υψηλής ανάπτυξης απαιτεί την ενίσχυση της προσπάθειας στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών. Ανακοίνωσε δε την εκταμίευση εκ μέρους του Ταμείου 3,4 δισ. ευρώ. Σημείωσε στα θετικά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ενώ σημείωσε ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια στην ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης λόγω της υστέρησης εσόδων. Τέλος για το ζήτημα του χρέους υπογράμμισε ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δίνει τη δυνατότητα έναρξης των διαβουλεύσεων στο προκαθορισμένο πλαίσιο με τους Ευρωπαίους εταίρους.

ΥΠΟΙΚ: Η έκθεση επιβεβαιώνει την πρόοδο

«Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επιβεβαιώνει την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν την βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα και ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης δαπανών για ευπαθείς ομάδες και τόνωση της ανάπτυξης, πέραν των 525 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα που ήδη έχουν ήδη δρομολογηθεί».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κυβέρνηση αναμένει ότι οι προβλέψεις της θα επαληθευτούν και ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για την εξασφάλιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων το 2015-16.

Επιπλέον το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι από την 1η Ιουλίου 2014 θα μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για μισθωτούς εργαζόμενους κατά 3,9 μονάδες και ότι τον Ιούνιο 2015 θα εξεταστεί περαιτέρω μείωση για να τονωθεί η απασχόληση. Επικαλούμενο την έκθεση αναφέρει επίσης πως οι νέοι φορολογικοί κώδικες και ο ΕΝΦΙΑ θα εξεταστούν για την απόδοσή τους και όπως αναφέρεται ρητά, αν τα έσοδα συνεχίζουν να υπερβαίνουν τους στόχους, τότε η Κυβέρνηση θα εξετάσει την μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015.

Επιπλέον το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι «θα ενισχυθεί εντός του 2014 το πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης με 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και τον Σεπτέμβριο 2014 θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα νέο κοινωνικό επίδομα που θα εξασφαλίζει ότι όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Το ΥΠΟΙΚ καταλήγει επισημαίνοντας ότι «αυτό που προέχει είναι η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους για την οποία έχουν δεσμευτεί οι εταίροι, σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
tvxs