Την άρση της απόφασης για την παραχώρηση του δάσους της Πέτρας στο ΤΑΙΠΕΔ ζητούν φορείς του νομού.
Την άρση της απόφασης για την παραχώρηση 21 χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή της Πέτρας στο ΤΑΙΠΕΔ, ζητούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο φορείς της Πιερίας. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια η οποία προκλήθηκε με πρωτοβουλία των εργαζομένων στο πρώην ΨΝΠΟ.
Στη σύσκεψη, κατά την οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα εξετάσει νομικά το ζήτημα και παράλληλα θα συλλέξει προτάσεις για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης, συμμετείχε ο Μητροπολίτης Γεώργιος, η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη και εργαζόμενοι στο πρώην Νοσοκομείο Πέτρας.
Οι φορείς, επιμένουν στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της έκτασης, ζητώντας την άρση της παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι 21 χιλιάδες στρέμματα είναι «υπό πώληση».
Αφού έγινε μια πρώτη ιστορική αναδρομή για το πώς η έκταση κατέληξε στο κράτος και μετά στο ΤΑΙΠΕΔ από τον κ. Τσιάρα, το λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης, αφού ως γνωστό οι κτιριακές εγκαταστάσεις, πριν τις πάρει το κράτος, φιλοξενούσαν τη Μονή της Πέτρας.
«Πρόκειται για ένα θέμα άχαρο το οποίο μας προβληματίζει όλους», είπε ο κ.κ. Γεώργιος, συμφωνώντας πως κοινή πρόταση όλων πρέπει να είναι η «πάση θυσία» άρση της απόφασης παραχώρησης. Όσον αφορά την Μητρόπολη (η οποία διεκδικεί μια έκταση 90 στρεμμάτων) ο Μητροπολίτης αποκάλυψε, ότι ήδη έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, αναθέτοντας στην νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου, να εξετάσουν το ζήτημα και να καταθέσουν προτάσεις για το ποιες νομικές ενέργειες μπορούν να γίνουν.
Ο Σεβασμιότατος, δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πάγια θέση της Μητρόπολης μας σχετικά με την έκταση, τονίζοντας ότι «ως Εκκλησία, θέλουμε να την επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής Πέτρας», ώστε να ενισχυθεί ο κοινωνικός ρόλος της Εκκλησίας στην περιοχή, αλλά και να καταστεί θρησκευτικός προορισμός. Ωστόσο, σημείωσε ότι όσον αφορά την Εκκλησία «είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο», υπογραμμίζοντας πως αυτήν τη στιγμή πρωταρχικός στόχος είναι η άρση της απόφασης με την οποία παραχωρείται η έκταση στο ΤΑΙΠΕΔ.
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, υποστήριξε ότι το θέμα που προέκυψε δεν αφορά μόνο την αυτοδιοίκηση, αλλά όλους τους φορείς, θυμίζοντας ότι εκτός από την συγκεκριμένη περιοχή, στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται και άλλες περιοχές της Πιερίας.
Η κ. Μαυρίδου εκτίμησε ότι οι προτάσεις των φορέων για την αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής «μπορούν να συνυπάρξουν», αφού κοινή συνισταμένη όλων είναι η αξιοποίηση της έκτασης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. «Η περιοχή, έχει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης», κατέληξε η κ. Μαυρίδου, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες στους εργαζόμενους του πρώην ΨΝΠΟ για την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν την σύσκεψη.
Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου εργαζομένων στον πρώην ΨΝΠΟ, ο οποίος υποστήριξε ότι με την διυπουργική απόφαση για την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης, παραβιάζεται ακόμη και το Σύνταγμα. Ο κ. Καστόρης θύμισε, ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της έκτασης είναι δάσος, ενώ μέσα στην ίδια έκταση υπάρχουν και αρχαιολογικοί χώροι για τους οποίους το Σύνταγμα απαγορεύει την μεταβίβαση.
Ο κ. Καστόρης, ανέφερε ότι ήδη στην περιοχή βρέθηκαν άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ οι οποίοι θα εκτιμήσουν όχι μόνο το κόστος, αλλά και το τι δυνατότητες αξιοποίησης υπάρχουν. Πληροφορίες λένε, είπε, ότι και οι ίδιοι αντιλήφθηκαν ότι η έκταση είναι δάσος και πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι.
Οι εργαζόμενοι του πρώην ΨΝΠΟ, θεωρούν ότι στο δάσος της περιοχής, απασχολούνται οικογένειες κτηνοτρόφων, καλλιεργητές, μελισσοκόμοι, κυνηγοί, ζώντας αρμονικά και προστατεύοντας τη φύση. Ο Βυζαντινός Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου αποτελεί μνημείο θρησκευτικής κληρονομιάς και τόπο λατρείας για τους ψυχικά ασθενείς και τους κατοίκους του Νομού.
Σήμερα, κατέληξε ο κ. Καστόρης, καταργληθηκαν και οι θέσεις φυλάκων και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων την έχει αναλάβει ένας μάγειρας και ένας ηλεκτρολόγος.
Γράφτηκε από ΕΠΤΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ