Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Δεσμοί αίματος ΕΛ.ΑΣ. - Χρυσής Αυγής




Η σχέση... στοργής της Ελληνικής Αστυνομίας με τη Χρυσή Αυγή αποτέλεσε ένα από τα ταμπού της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Ένα «αγκάθι» στον ιστό της Δημοκρατίας, το οποίο, παρά τις προσπάθειες ετών, δεν έχει καταφέρει ακόμα να αποβάλει.

Αν έως πριν από λίγα χρόνια οι υποθέσεις σχετικά με την εγκληματική δράση των νεοναζί, οι ρατσιστικές επιθέσεις, οι βανδαλισμοί, οι ξυλοδαρμοί, οι ανύπαρκτες αστυνομικές αναφορές όσον αφορά τον εντοπισμό και τη σύλληψη των πρωταίτιων στα πογκρόμ εις βάρος μεταναστών και τα επεισόδια με τους «αριστερούς πολιτικούς εχθρούς» χώνονταν απλώς στο συρτάρι ενός γραφείου, η εκλογική απενοχοποίηση του φασισμού επέτρεψε στους ένστολους υποστηρικτές του να πετάξουν τις «μάσκες» της υποκρισίας.

Χαμένο στοίχημα

Άλλωστε ένα από τα χαμένα στοιχήματα του Νίκου Δένδια, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ήταν η αντιμετώπιση των ακροδεξιών θυλάκων στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων με την ανάδειξη 32 τουλάχιστον κραυγαλέων υποθέσεων συνεργασίας ή και υπόθαλψης νεοναζιστών κακοποιών από ανώτερα και κατώτερα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., οι φωτογραφίες - ντοκουμέντο με εν ενεργεία αστυνομικούς να εκπαιδεύουν μέλη των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής, αλλά και η προφυλάκιση δύο αξιωματικών, για τους οποίους διαπιστώθηκε άμεση εμπλοκή στην εγκληματική δράση της οργάνωσης, όχι μόνο δεν εξάλειψε το φαινόμενο, αλλά ενίσχυσε την παρουσία του.

Αυτό αποτυπώθηκε πρόσφατα στην κάλπη των ευρωεκλογών, με τα διψήφια ποσοστά της Χρυσής Αυγής στα εκλογικά κέντρα όπου ψήφιζαν αστυνομικοί!
Επιπλέον, όμως, νέα στοιχεία σχετικά με τη συνεργασία των διωκτικών αρχών με τη Χρυσή Αυγή και τον ρόλο που διαδραμάτισαν ορισμένοι ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στη διερεύνηση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η έρευνα του «Ποντικιού».

Περίεργη κωλυσιεργία

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία, λίγες ώρες πριν από τη φαινομενικά αιφνιδιαστική έφοδο των αστυνομικών στους ακροδεξιούς πυρήνες της Νίκαιας και του Περάματος, ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου, οι πυρηνάρχες της Χ.Α. ενημερώθηκαν τηλεφωνικά για τις προθέσεις των διωκτικών αρχών από έναν εν ενεργεία αξιωματικό των ΜΑΤ και έναν απόστρατο ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την άρση απορρήτου για τις κλήσεις των κινητών τηλεφώνων κατηγορουμένων, οι οποίοι έχουν ήδη προφυλακιστεί για τη δολοφονία του νεαρού μουσικού.

Το παράξενο είναι πως, παρότι οι συγκεκριμένες συνομιλίες ήταν εν γνώσει των ανακριτικών αρχών, οι οποίες διεξήγαγαν σε αρχικό στάδιο την έρευνα – πριν αυτή ενταχθεί στον ευρύτερο φάκελο σχετικά με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και ενώ η αρμόδια ανακρίτρια υπέβαλε αίτημα στις αστυνομικές αρχές ώστε οι δύο αστυνομικοί να κληθούν να καταθέσουν σχετικά με την υπόθεση –, παρατηρήθηκε μια περίεργη κωλυσιεργία τόσο με την απροθυμία των αστυνομικών αρχών να διεξαγάγουν έρευνα εις βάρος των συναδέλφων τους όσο και για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στα υπηρεσιακά και προσωπικά κινητά των δύο ενστόλων!

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την καταγγελία ανώτερου αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με εκ των έσω απόπειρα παρακώλυσης της έρευνας, την οποία επιχείρησε να κάνει στον τοπικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση των νεοναζιστικών Ταγμάτων Εφόδου στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, δημιουργούν πολλά ερωτήματα σχετικά με τις προσβάσεις της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική Αστυνομία.
Τέλος, εννέα μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα παραμένει άγνωστη η έκβαση της «κατεπείγουσας διοικητής έρευνας» σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν – ή δεν προέβησαν – για την αποτροπή του άγριου εγκλήματος οι οκτώ αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι ήταν παρόντες στο συμβάν. Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πως η Δικαιοσύνη δρα ανεπηρέαστη από εκλογικά αποτελέσματα και άνωθεν παρεμβάσεις, έστειλαν οι εφέτες ανακρίτριες οι οποίες χειρίζονται τον φάκελο της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Οι Μαρία Δημητροπούλου και Ιωάννα Κλάπα, κρίνοντας βάσει των αποδεικτικών στοιχείων τα οποία περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία, αλλά και αντιμετωπίζοντας ξεχωριστά τις ιδιομορφίες που ενδεχομένως να παρουσιάζουν ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων, επιφύλαξαν διαφορετική ποινική μεταχείριση στους δύο τελευταίους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κλήθηκαν να απολογηθούν ενώπιόν τους.

Έτσι ο Νίκος Κούζηλος έγινε ο έβδομος βουλευτής της οργάνωσης που προφυλακίστηκε κατηγορούμενος ως διευθυντικό στέλεχος της Χ.Α.
Ο βουλευτής της Β’ Πειραιά κρίθηκε ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, αφού οι δύο εφέτες ανακρίτριες θεώρησαν ενδεικτική τη συμμετοχή του σε επεισόδια που προκάλεσαν μέλη της Χρυσής Αυγής έξω από το αντιεξουσιαστικό στέκι «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι, στις 14 Ιανουαρίου 2014. Δηλαδή τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Αντίθετα, στον βουλευτή Δημήτρη Κουκούτση επιβλήθηκε η πρωτόγνωρη για εν ενεργεία μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου ποινή του κατ’ οίκον περιορισμού.
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,