BND
Η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) παρακολουθεί ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεπικοινωνίες μέσω Internet από την Ελλάδα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» που επικαλείται έγγραφα που έχει στην κατοχή της. Πέρα από την Ελλάδα, στη λίστα της BND περιλαμβάνονται άλλες 195 χώρες και τοποθεσίες.
Όπως φαίνεται σε ντοκουμέντο που κατατέθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη διάρκεια δικαστικής διαμάχης μεταξύ γερμανού δικηγόρου και της γερμανικής BND, οι παρακολουθήσεις γενικά για λόγους «διεθνούς τρομοκρατίας». Πάντως δεν διευκρινίζεται το μέγεθος και η έκταση των παρακολουθήσεων σε ξένους στόχους.
Ο δικηγόρος Νίκο Χάρτινγκ μήνυσε τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, επειδή θεώρησε ότι η επικοινωνία του μέσω e-mail με ξένους πελάτες του μπορεί να αποτελεί στόχο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ επεσήμανε ότι η υπηρεσία δεν είχε το δικαίωμα να παρακολουθεί τον ίδιο, καθώς είναι γερμανός πολίτης.
Ο κατάλογος με τις χώρες και τις τοποθεσίες που παρακολουθεί η BND, όπου περιλαμβάνονται πέραν της Ελλάδας και ακόμη 195 χώρες και τοποθεσίες, είχε επισυναφθεί σε άλλα δικαστικά έγγραφα και φέρει τον τίτλο «Τηλεπικοινωνίες-σχέσεις». Τις χώρες που αναφέρονται στη λίστα η γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών φέρεται να τις παρακολουθεί από τον Απρίλιο του 2010.
Σύμφωνα με τα «Νέα», τα εν λόγω έγγραφα διατέθηκαν στην εφημερίδα από πηγή στη Γερμανία στο πλαίσιο των ερευνών για τις μαζικές υποκλοπές δεδομένων παγκοσμίως.
Απευθείας σύνδεση της BND με ψηφιακούς κόμβους
Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι σε περσινή μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών αναφέρεται ότι στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της γερμανικής BND «λειτουργεί μια υπηρεσία η οποία μπορεί να συνδέεται απευθείας με ψηφιακούς κόμβους μέσω των οποίων πραγματοποιείται η ροή των περισσότερων ξένων επικοινωνιών».
Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες επιτρέπεται να αναζητούν έως και το 20% των επικοινωνιών που έχουν «ξένα στοιχεία» με ορισμένες λέξεις-κλειδιά για σκοπούς καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή προστασίας του Συντάγματος. Όμως, αυτό επιτρέπεται μόνο σε γερμανικό έδαφος.
Στη μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται ότι ο μεγαλύτερος κόμβος επικοινωνιών στη Γερμανία είναι ο DE-CIX στη Φρανκφούρτη. Σε δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο μνημονεύεται στη μελέτη, σημειώνεται ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν συστήσει ειδικά γραφεία και εγκαταστάσεις σε αυτή τη θέση ώστε να εκτρέπουν την εισερχόμενη κίνηση δεδομένων, να αντιγράφουν και να μεταφέρουν τα δεδομένα για περαιτέρω ανάλυση στην έδρα της BND στο Πούλαχ κοντά στο Μόναχο.
Οι εταιρείες μέλη του DE-CIX
Τα «Νέα» σημειώνουν ότι από την έρευνά τους προκύπτει ότι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στα περισσότερα από 550 μέλη-πελάτες του DE-CIX: οι Forthnet, OTEGlobe, και η κυπριακή CYTA, που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μόνο η Forthnet απάντησε σε ερωτήματα που απηύθυνε η εφημερίδα στις τρεις εταιρείες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για τη διασφάλιση του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου. «Η Forthnet υιοθετώντας πλήρως τις εντολές της ελληνικής νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών λαμβάνει όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα λειτουργίας του δικτύου της για την ασφάλεια των διακινούμενων δεδομένων», ανέφερε μεταξύ άλλων η εταιρεία.
Με τον DE-CIX συνεργάζονται επίσης κολοσσοί του ίντερνετ, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους παγκοσμίας. Ενδεικτικά αναφέρονται το facebook, και το twitter, η Microsoft, η Verisign, το Yahoo!, η Amazon, το LinkedIn, το Ebay η Deutsche Telecom και άλλοι.
tvxs