Tvxs Ανάλυση
Στα "παράθυρα" οι νέοι υπουργοί αναστενάζουν ήδη: Πριν καν ορκιστούν, ο υπουργός Εσωτερικών Αρ. Ντινόπουλος και η υφυπουργός Υγείας Κ. Παπακώστα έκαναν το πρωί τις πρώτες τηλεοπτικές τους εμφανίσεις για να θυμίσουν τι θα πει λαϊκή δεξιά στην εξουσία.Η αξιοποίηση τόσων "πανελάτων" γαλάζιων στελεχών προδίδει διάθεση κατευνασμού των ψηφοφόρων της ΝΔ που δεν έχουν προσαρμοστεί στη μνημονιακή στροφή του πρωθυπουργού. Εξάλλου, η έφοδος της Β Αθήνας στην κυβέρνηση (Βούλτεψη, Ντινόπουλος, Γιακουμάτος, Παπακώστα) πέρα από τον Κυρ. Μητσοτάκη που παραμένει στη θέση του (ΥΠΔΜ) και τον Ν. Δένδια (ΥΠΑΝ) που πρόκειται να κατέβει εκεί, είναι η απάντηση της ΝΔ στην δεινή ήττα που υπέστη από τον ΣΥΡΙΖΑ στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας.
Ένα πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι ότι παρόλο που μεγάλωσε το κυβερνητικό σχήμα (46 μέλη έναντι 41) για να χωρέσουν περισσότεροι, αφήνει πολλούς δυσαρεστημένους. "Αφωνος!" δήλωσε μέσω twitter ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος (επί πρωθυπουργίας Καραμανλή), την ώρα που το καραμανλικό ίχνος στην κυβέρνηση είναι ασθενές: Οι υφυπουργοί Αδριανός, Μπέζας και Ορφανός σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες των υπερασπιστών της καραμανλικής παράδοσης.
Αλλά και η λεγόμενη φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ έχει μείνει εμβρόντητη μετά την παραδειγματική αποπομπή των Κ. Χατζηδάκη και Αδ. Γεωργάδη που μέχρι πρόσφατα αντιμετωπίζονταν ως μεγάλοι μεταρρυθμιστές και πάντως ήταν οι μόνοι που συγκρούστηκαν με οργανωμένες ομάδες, όπως οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, οι έμποροι, οι γαλακτοπαραγωγοί. Αλλά ούτε η λαϊκή δεξιά είναι ευχαριστημένη με την αξιοποίηση στη θέση του τσάρου της οικονομίας ενός ανθρώπου του Σημίτη και του Παπαδήμου (ενδεικτικό το επιθετικό εναντίον του πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Δημοκρατία). Με άλλα λόγια, η προσπάθεια του πρωθυπουργού να κάνει έναν ανασχηματισμό εσωκομματικών υπολογισμών δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα. Αλλος λόγος γαλάζιας δυσφορίας είναι η ενίσχυση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ και ειδικά το γεγονός ότι δεν υπήρξε μαζική αποπομπή "πράσινων" στελεχών με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση ότι το μάρμαρο της ήττας στις ευρωεκλογές πλήρωσαν αποκλειστικά τα γαλάζια στελέχη.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατάφερε να τακτοποιήσει περισσότερους (13 χαρτοφυλάκια έναντι 10 στην προηγούμενη κυβέρνηση), "ξέχασε" την Ελιά που εκπροσωπείται μόνο από τον Α. Λοβέρδο στο Παιδείας, αλλά δεν μπορεί εύκολα να εξηγήσει ως πρωταγωνιστής στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, γιατί συμφώνησε σε μια κυβέρνηση αυτής της πολιτικής αισθητικής.
Γεγονός είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει την έκφραση της μνημονιακής συνέχειας και συνέπειας στον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και κατά τα άλλα φέρνει στο προσκήνιο τους γαλάζιους αντιμνημονιακούς για να συνομιλήσουν με την οργισμένη βάση της λαϊκής δεξιάς.
Για "κυβέρνηση εκλογών" κάνει λόγο το antinews που έχει αναφορά στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται από χθες στα πολιτικά πηγαδάκια. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι αυτό είναι ένα σχήμα για κάλπες και ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν με φόντο και την επισημοποίηση της στροφής της πλειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ που κάνει ακόμη πιο δύσκολη, αν όχι ανέφικτη, την εξασφάλιση 180 εδρών για την εκλογή ΠτΔ.
* Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον Ελεύθερο Τύπο