Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΔΝΤ: Αναγκαία η λήψη μέτρων 14 δις


Αναγκαία την λήψη  μέτρων  14 δις ευρώ μέχρι το 2014 χαρακτηρίζει το ΔΝΤ σε έκθεσή του προκειμένου "να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013."


Στην έκθεση της συνεισφοράς του στο δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα τονίζει ότι τα μέσα και τους τρόπους για να εξασφαλίσει η Ελλάδα τα ποσά αυτά πρέπει να τα βρει μέχρι τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς το ΔΝΤ προετοιμάζει το έδαφος για νέες περικοπές επισημαίνοντας ότι παρά τη μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5%, παραμένει κενό ανταγωνιστικότητας 15-20% που πρέπει να κλείσει.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι απαιτείται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και όχι 5,5% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ) όπως ανέφερε η έκθεση της Κομισιόν, τονίζοντας μάλιστα ότι χωρίς αυτή, δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ, που ζητά το ΔΝΤ, κρίνει ότι θα πρέπει να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναγνωρίζει ωστόσο ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και  ότι η επιβολή νέων φόρων θα έθετε νέα εμπόδια στην ανάκαμψη.
Για να δείξει το ΔΝΤ ότι υπάρχει περιθώριο περικοπών αναφέρεται στις κοινωνικές παροχές τις οποίες χαρακτηρίζει σύνθετες, άνισα κατανεμένες και χωρίς στόχευση, προαναγγέλλοντας την επανεξέταση και αναθεώρησή τους.
Τέλος στην έκθεση επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που η εφαρμογή της πολιτικής αυτής πάρει πολύ χρόνο η αποτύχει υπάρχει μεγαλύτερος ύφεσης, αστοχίας στη δημοσιονομική προσαρμογή και αύξησης του χρέους.

Το πρόβλημα συνδέεται σύμφωνα με την έκθεση και  με τις επικείμενες εκλογές λέγοντας ότι δημιουργούν επιπλέον αβεβαιότητα για την εφαρμογή του προγράμματος.

Τέλος τονίζει ότι αν οι κίνδυνοι αυτοί επαληθευτούν θα χρειαστεί επιπλέον «ανακούφιση χρέους»  που αν δεν γίνει   η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και σε άτακτη έξοδο από το ευρώ.