Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Προβλήματα από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης


Πρωτοβουλία Πολιτών
Για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης

Επίσκεψη στο ΧΥΤΑ Κατερίνης την Τρίτη 27/3/2012


Συνέντευξη τύπου

«Σοβαρά Προβλήματα από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης, όπως διαπιστώθηκαν σε επίσκεψή μας στο χώρο- Προτάσεις»

Κατερίνη 29/3/2012 12:30 στο  ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ

Εισηγητές:

Αντώνης Μάντζιος δημ. Σύμβουλος

Σταματία Μπέση, φυσικός, μέλος της Γραμματείας της παράταξης


                   Προβλήματα λειτουργίας

1.Διαρροή στραγγισμάτων στον περιβάλλοντα χώρο ( δασική έκταση ) από τους αγωγούς συλλογής των υπερχειλίσεων του ΧΥΤΑ από τα όμβρια ύδατα αλλά και τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ δεδομένου ότι ο όγκος των σκουπιδιών είναι πιο ψηλός από το ύψος των φατνωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο περιμετρικός αγωγός των φατνωμάτων της επέκτασης έχει εξόδους προς τον περιβάλλοντα χώρο αντί να οδηγεί τα στραγγίσματα αποκλειστικά στην δεξαμενή για να γίνει η διαχείρισή τους.

2. Τα σκουπίδια παραμένουν ασκέπαστα για μέρες ενώ σύμφωνα με την μελέτη πρέπει να σκεπάζονται καθημερινά για να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

3. Οι χιλιάδες γλάροι στο ΧΥΤΑ επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός.

4.  Ο όγκος των σκουπιδιών ξεπερνά το ύψος του φατνώματος γιατί το ύψος τους πρέπει να είναι στα όρια του φατνώματος.



5. Υπάρχουν άρρωστα σκυλιά στο χώρο κάτι που απαγορεύεται από την περιβαλλοντική μελέτη για την μη διάδοση ασθενειών.

6. Η  είσοδος είναι συνεχώς ανοικτή ενώ υπάρχουν και τρύπες στην περίφραξη που εξηγούν την ύπαρξη ζώων εντός του ΧΥΤΑ.

7.Δεν γίνεται έκπλυση των ελαστικών των απορριμματοφόρων κατά την έξοδό τους από τον ΧΥΤΑ.

8. Υπάρχει διαρροή σκουπιδιών ( σακούλες κλπ ) στον περιβάλλοντα χώρο.

9. Οι  εργαζόμενοι ( χειριστές) εργάζονται χωρίς μέτρα προστασίας ( μάσκα κλπ).

10. Δεν έχει προχωρήσει η αποκατάσταση του πρώτου φατνώματος που έχει σκεπαστεί εδώ και δύο χρόνια. Πρέπει όμως να επενδυθεί με ειδική μεμβράνη και να φυτευτεί. Τώρα από την βροχή οι νεροφαγιές διαβρώνουν τα πρανή με τόση ορμή που κατέστρεψαν και τον εσωτερικό δρόμο.

11. Δεν υπάρχει από τους υπευθύνους κατανόηση της σημασίας τήρησης της περιβαλλοντικής μελέτης κατά γράμμα.

12. Υπάρχει επίκληση του οικονομικού προβλήματος για να γίνει η διακομιδή των στραγγισμάτων του τρίτου φατνώματος στον βιολογικό ( αν και εκεί υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης), του καθημερνού σκεπάσματος των σκουπιδιών, την περίφραξη του χώρου κλπ.

13. Η  προβλεπόμενη νέα επέκταση του ΧΥΤΑ μεταξύ του αρχικού ΧΥΤΑ και της πρώτης επέκτασης, γίνεται σε δασική έκταση, δημιουργεί προβλήματα στατικότητας γιατί είναι ρέμα και το διπλανό πρώτο φάτνωμα έχει ήδη υπέρβαση όγκου κατά 30%, μονιμοποιεί τις εγκαταστάσεις ΧΥΤΑ στην Π. Χράνη παρά τις σχετικές υποσχέσεις κατά την αρχική εγκατάσταση, και θα επιβαρύνει παραπέρα το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής φθάνοντας στη θάλασσα Κορινού και Παραλίας.

                                   Συνέπειες.

1. Ρύπανση των επιφανειακών υδάτων με άμεση συνέπεια την ανεπανόρθωτη ρύπανση και των υπογείων υδάτων με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα αλλά και των γεωτρήσεων άρδευσης και ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής.

2. Ρύπανση των χωραφιών αλλά και δηλητηρίαση των ζώων που κάνουν χρήση αυτών των νερών, κίνδυνος να περάσει η ρύπανση στον άνθρωπο μέσα από την τροφική αλυσίδα.

3. Ρύπανση των θαλάσσιων νερών στον Κορινό και την Παραλία μιας και εκεί καταλήγουν τα ρέματα με δυσμενείς συνέπειες στον τουρισμό.



                                             Προτάσεις.

Άμεσα :

1. Κλείσιμο των εξόδων των αγωγών συλλογής των στραγγισμάτων και των νερών της βροχής που υπάρχουν προς τον περιβάλλοντα χώρο.

2.Άδειασμα μέρους του νερού του τρίτου φατνώματος ώστε να μπορέσει να συλλέξει τα νερά αιφνίδιας δυνατής βροχής και μεταφορά τους προς φύλαξη στον βιολογικό.

3.Αυστηρή τήρηση της περιβαλλοντικής μελέτης.

4.Αποκατάσταση του πρώτου φατνώματος.

5.Συγκρότηση επιτροπής ελέγχου της λειτουργίας του ΧΥΤΑ από περιβαλλοντικούς φορείς, και πολίτες που έχουν ασχοληθεί και ενδιαφέρονται εμπράκτως για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ.

6. Να συμμετέχει στο συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ εκπρόσωπος αυτής της επιτροπής ελέγχου.

             Ανακύκλωση στην πηγή - κομποστοποίηση

     Επειδή αυτή διαχείριση των σκουπιδιών με τους ΧΥΤΑ είναι αδιέξοδη ( μεγάλος όγκος σκουπιδιών, μεγάλο κόστος τήρησης περιβαλλοντικών όρων, φόβος ανάληψης πολιτικού κόστους ) προτείνουμε ως λύση την ανακύκλωση των απορριμμάτων στην πηγή, την κομποστοποίηση και να προχωρήσουμε πλέον στους ΧΥΤΥ.

      Έτσι θα έχουμε μείωση όγκου σκουπιδιών πέραν του 60%, μείωση του κόστους αποκομιδής, και του κόστους λειτουργίας του ΧΥΤΑ, αύξηση της διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ, μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τον ΧΥΤΥ,  εξασφάλιση εσόδων από την ανακύκλωση.

       Χρειάζεται οργάνωση τη ς ανακύκλωσης από τον Δήμο, ενημέρωση και κίνητρα στους δημότες σε προσωπική αλλά και  ομαδική βάση ( χωριό ή γειτονιά), αυστηρός έλεγχος τήρησης του κανονισμού διαχείρισης απορριμμάτων.

Κάτι που γίνεται στο εξωτερικό αλλά και σε πολλού Δήμους της Αθήνας με πρώτο τον Δήμο Ελευσίνας.