Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΕΛ.ΑΣ: "Απαγορεύστε τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, κάνουν τους διαδηλωτές ανθεκτικούς"

 
Νέο νόμο που θα απαγορεύει την χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών από διαδηλωτές κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων ζητά η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος το επιτελείο της ΕΛ. ΑΣ αναζητά την νομική "φόρμουλα" με την οποία θα απαγορεύεται στους διαδηλωτές να φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Όπως αναφέρει το Βήμα οι αξιωματούχοι της ΕΛ. ΑΣ υποστηρίζουν πως οι αντιασφυξιογόνες μάσκες  "τους (διαδηλωτές) κάνουν ιδιαίτερα "ανθεκτικούς" σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και οδηγεί σε σημαντική αύξηση - περίπου τριπλασιασμός - στην χρήση δακρυγόνων".

Τα στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πόλιτη ζήτησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βήματος,  γραπτή ενημέρωση από αξιωματικούς άλλων ευρωπαικών χωρών - Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβακία και άλλες - σχετικά με τα αστυνομικά μέτρα και το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο αντιμετωπίζουν την χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών από άτομα που πρωταγωνιστούν σε συγκρούσεις.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβαν φαίνεται πως καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η χρήση τέτοιου εξοπλισμού μπορεί να ενταχθεί στον νόμο που απαγορεύει την κάλυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου.


Πληροφορίες: Το Βήμα