Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Το παρασύνταγμα της τρόικας"


Λαζαρίδου Ε.

Eφημερίδα  Αυγή: 17/03/2012

Εκδήλωση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας με τη συμμετοχή νομικών και δημοσιογράφων



Περιφρόνηση -αν όχι κατάργηση- του Συντάγματος, εξανδραποδισμός και υποτέλεια ενός ολόκληρου κράτους, μετατροπή του πολιτεύματος σε εναλλασσόμενη αιρετή μοναρχία, προσπάθεια να πειστεί ο λαός ότι η επιβολή καθεστώτος εθνικής ανάγκης είναι κάτι φυσιολογικό! Τα παραπάνω δεν συμβαίνουν σε κάποια μακρινή "Μπανανία", αλλά στο εσωτερικό ενός κράτους - μέλους της Ε.Ε., της Ελλάδας, με απώτερο στόχο από την πλευρά των ισχυρών να μεταφέρουν την "ελληνική εμπειρία" και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε η Ευρώπη των λαών να μετατραπεί σε Ευρώπη των τραπεζών.



Υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα ένα "Παρασύνταγμα της τρόικας" όπως τιτλοφορούνταν και η εκδήλωση που διοργάνωσε την Πέμπτη το βράδυ η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας; Όχι μόνο υπάρχει, αλλά η βίαιη εφαρμογή του απειλεί να συμπαρασύρει δικαιώματα και κεκτημένα που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν τα θεμέλια της Ε.Ε. σύμφωνα με διακεκριμένους επιστήμονες, προερχόμενους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.


Για τον Κώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, σήμερα "έχουμε de facto σφετερισμό της εξουσίας που επικαλύπτεται με μανδύα νομιμότητας, ώστε να κρύβεται η αυταρχική εξουσία" Αυτό συνοδεύτηκε, σύμφωνα με τον ομιλητή, από την καταστρατήγηση του Συντάγματος που έχει αρχίσει εδώ και χρόνια.

Ανέφερε ως παράδειγμα την απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, στο σκεπτικό της οποίας αναφερόταν ότι ήταν σύνηθες στην Ελλάδα η Siemens να προβαίνει σε “ωφέλιμες πληρωμές” προς τους Έλληνες πολιτικούς το 2% του τζίρου κάθε σύμβασης που υπέγραφε.

"Αν λειτουργούσε το Σύνταγμα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας έπρεπε να κινήσει τη διαδικασία προκειμένου να ελεγχθούν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα για το αδίκημα της σύστασης και συμμορίας, ακριβώς όπως προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα. Όμως ποιος εισαγγελέας θα κινούσε τέτοια έρευνα; Την άλλη μέρα θα βρίσκονταν με μετάθεση στη Βαγδάτη..." τόνισε ο πανεπιστημιακός.

Ο Κ. Χρυσόγονος επίσης υπογράμμισε ότι έχει αλλοιωθεί ο βασικός πυρήνας του Συντάγματος, "καθώς η λαϊκή κυριαρχία που προβλέπει έχει μετατραπεί σε εναλλασσόμενη κομματική μοναρχία". "Το δεύτερο Μνημόνιο -είπε ο ομιλητής- είναι μια φαρσοκωμωδία. Φτάσαμε στο σημείο να σχεδιάζεται πρόβλεψη στο επερχόμενο Σύνταγμα ότι οι δανειστές μας είναι πάνω απ' όλα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει κατάργηση του κράτους και μετατροπή του σε διεθνές προτεκτοράτο. Ό,τι κατέκτησαν οι πρόγονοί μας με αίμα εδώ και αιώνες σήμερα το απεμπολούμε. Πρόκειται για σφετερισμό της εξουσίας, κλεπτοκρατία, εναλλασσόμενη αιρετή μοναρχία, εξαθλιωμένο διεθνές προτεκτοράτο...".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Γιάννη Αδαμόπουλο, ο οποίος, ειρήσθω, στηρίχτηκε στις εκλογές από τον Α. Σαμαρά, "έχει πλέον επέλθει μία αλλοίωση της μορφής του πολιτεύματός μας εξαιτίας της de facto υποκατάστασης, στη θέση των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων, διεθνών παραγόντων, εξωθεσμικών και στερούμενων δημοκρατικής νομιμοποίησης, που χαράσσουν τη στρατηγική ενός κυρίαρχου κράτους, συμπαρασύροντας διά των αποφάσεών τους κατακτήσεις και κεκτημένα ετών".

Κατά τον πρόεδρο του ΔΣΑ "περιφρονείται πια ανερυθρίαστα και δίχως προσχήματα η φύση του Συντάγματος ως υπέρτατης τυπικής ισχύος νόμου -στον βωμό της εφαρμογής ενός 'παρασυντάγματος'- και επιπλέον οι θεμελιώδεις συνταγματικές επιταγές παραμερίζονται κατά το δοκούν προκειμένου να προωθηθούν δήθεν μεταρρυθμίσεις".

Ο ίδιος υπογράμμισε: "Μια σύμβαση αμιγώς δανειακή τείνει να μετατραπεί σε όχημα πλήρους εξανδραποδισμού και υποτέλειας ενός ολόκληρου κράτους, κατά πλήρη καταστρατήγηση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, συνταγματικής τάξης και νομιμότητας".



Ανώμαλες πολιτικές καταστάσεις σε όλη την Ευρώπη



Η εκτίμηση του δημοσιογράφου Γιώργου Δελαστίκ ήταν ότι "βρισκόμαστε σε πολιτικά ανώμαλες καταστάσεις, όπου όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς συνταγματικού πραξικοπήματος για να σωθεί το ευρώ". Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "από τις 17 χώρες της ευρωζώνης οι 14 έχουν έλλειμμα πάνω από 3% και στην Ελλάδα επιβάλλουν το 0,5% ενώ με αφορμή την υποχρέωση της χώρας να περάσει εντός διμήνου ρύθμιση στο Σύνταγμα, σύμφωνα με την οποία οι δανειστές είναι πάνω απ' όλα, αναρωτήθηκε: "Τελικά το ευρώ προωθεί τη δημοκρατία στην Ευρωζώνη ή ωθεί σε συνταγματικές εκτροπές;”.

Τόνισε επίσης πως "λένε ψέματα ότι δεν τυπώνει χρήμα η ΕΚΤ, είναι απατεώνες" και προς επίρρωση του ισχυρισμού του ανέφρε: "Μέσα σε μία ημέρα διατέθηκαν 486 δισ. ευρώ στις τράπεζες της Ευρώπης με 1% επιτόκιο. Αυτό είναι τύπωμα χρήματος, μόνο που δεν το κάνει το κράτος και αυτό είναι αίσχος. Η ΕΚΤ είναι τράπεζα όχι των κρατών της Ευρώπης, αλλά των τραπεζών της Ευρώπης".

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αυτή της "δομικής ισχύος", ανέπτυξε στη συνέχεια ο καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας Νίκος Κοτζιάς υπογραμμίζοντας ότι "η Ευρώπη επιστρέφει στη βάση της οικονομικής ισχύος και όχι της ισότητας των κρατών". Σύμφωνα με τον Ν. Κοτζιά, "έχει σημασία η έμμεση βία που ασκείται με δομική ισχύ. Η Γερμανία αυτή την κατεύθυνση έχει. Λέει ότι θα παίξουμε όλοι μ' αυτούς τους κανόνες, τους δικούς της! Επέρχεται πλήρης παραβίαση της ισότητας. Αυτή η τάση συνδέεται με πολιτική εσωτερίκευση. Σήμερα δεν ισχύει ότι η Βουλή νομοθετεί και η κυβέρνηση εκτελεί. Αποφασίζει ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς και οι βουλευτές απλώς ψηφίζουν".


Την εκδήλωση διοργάνωσε η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.