Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Φίλοι του Περιβάλλοντος: Ενημέρωση για τον Όλυμπο



Εκδήλωση για τον Όλυμπο και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος πραγματοποίησαν  το απόγευμα της Τετάρτης οι Φίλοι του Περιβάλλοντος-Πιερία 2008 στο Ιδεδρόμιο, στην Κατερίνη. Σκοπός της ήταν να ενημερωθεί το κοινό της περιοχής για την πορεία της διαβούλευσης, τις προτάσεις του συλλόγου και τις αντίθετες απόψεις.

Ξεκίνωντας οι ομιλητές Γιώργος Τούλης και Δημήτρης Μαυροειδής, γ.γραματέας και αντιπρόεδρος του συλλόγου μίλησαν για την ανάγκη διαχείρισης της κίνησης των οχημάτων στους δρόμους και την ανάγκη να ελεγχθούν οι διοργανώσεις αγώνων ορεινού τρεξίματος, που ήδη φέτος έφτασαν να είναι τέσσερις. Στη συνέχεια συζητήθηκε η σύσταση συστήματος πιστοποίησης των προϊόντων που παράγονται μέσα στα όρια του Εθνικού Δρυμού, δίνοντάς τους έτσι προστιθέμενη αξία. Παραδείγματα τέτοιας οργάνωσης υπάρχουν στο εξωτερικό.


Μετά έγινε αναφορά στα δυο κτίσματα που έχουν χτιστεί παρανόμως και χρησιμοποιούνται ως καταφύγια. Το ένα είναι στην τοποθεσία Μεγάλη Γούρνα και το άλλο στα Πηγάδια πάνω από την Λεπτοκαρυά. Όπως τονίστηκε, υπάρχει εντολή κατεδάφισης και για τα δυο, ωστόσο δεν έχει γίνει κάποια αντίστοιχη κίνηση, ενώ υπάρχει και δρόμος που είναι παράνομος και ανεβαίνει μέχρι το ένα από τα δυο.

Στη συνέχεια οι ομιλητές στάθηκαν στη συνεδρίαση που είχε γίνει στο Διοικητήριο το φθινόπωρο του 2011 και τις αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί από ορισμένους τοπικούς φορείς. Συγκεκριμένα μίλησαν για τα όσα είπαν οι κκ. Κωνσταντόπουλος, Παπανικολάου, Χατζηχριστοδούλου, Λεμονόπουλος υπέρ της ανάπτυξης και άρσης ορισμένων από τους περιορισμούς που θέτει το πλαίσιο προστασίας.

Λόγος έγινε και για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής υποθέσεων ορεινών και νησιωτικών περιοχών της Βουλής, όπου υπήρχε αντίδραση από την πλευρά της Θεσσαλίας, όταν κλήθηκαν μόνο οι βουλευτές της Πιερίας. Το επόμενο σημείο που στάθηκαν ήταν οι συνάντηση συλλόγων που διοργανώθηκε το Δεκέμβριο, από την οποία εκδόθηκε ψήφισμα. Αυτό στο οποίο συμφώνησαν ήταν ότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι τελεφερίκ-χιονοδρομικό δεν μπορεί να είναι κεντρικά στοιχεία στο μοντέλο ανάπτυξης που θα επιλεγεί.

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος των Φίλων του Περιβάλλοντος-Πιερία 2008 Γιώργος Περδίκης μιλώντας και για το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα από το 1938, το οποίο είχε χαρακτηριστεί πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τόνισε ακόμα, ότι το Π.Δ. προωθήθηκε και είναι σε καλό στάδιο για να ολοκληρωθεί, χάρη και στην πολύ καλή δουλειά που κάνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Παύλος Ανδρεαδάκης.

Για την υπάρχουσα κατάσταση στο βουνό ειπώθηκε ότι η υλοτομία και η βόσκηση τα τελευταία χρόνια αυξάνονται, ωστόσο και πάλι ο Όλυμπος είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι 40-50 χρόνια πριν. Συμπερασματικά, άποψη του συλλόγου είναι ότι αρκετοί φορείς από όσους εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση επιδεικνύουν άγνοια και ιδιοτέλεια. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, «αλλού κατασκευάζουν αυτές τις συνθήκες που εμείς εδώ έχουμε και τις καταστρέφουμε».