Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Ντοκουμέντα: Η Προκήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης και η Αποκήρυξη της από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄


Παρουσιάζουμε δύο σημαντικότατα και μοναδικά ντοκουμέντα που αφορούν την Ελληνική Επανάσταση και που σφράγισαν, στην κυριολεξία, την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Τα κείμενα αυτά, που είναι τα μοναδικά σωζόμενα, αφορούν:


α. Την Προκήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπως γράφτηκε από τους πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρείας, που μεταξύ τους βρίσκονταν ένα από τα πιο ξεχωριστά μέλη της οικογένειας Φαλτάϊτς-Φάλνταη, ο Γεώργιος Τζάνος. Τούτος, στενός συνεργάτης και εξ απορρήτων του Αλέξανδρου Υψηλάντη, φύλαξε το ντοκουμέντο αυτό και το μετέφερε μαζί του όταν κατέφυγε στη Σκύρο μετά την αποτυχία της επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Πρόκειται για ένααριστούργημα ύφους και παλμού, που είχε σκοπό να ξεσηκώσει τους Έλληνες εναντίον των Τούρκων.

Η προκήρυξη της επανάστασης. Κάντε κλικ για να τη δείτε σε μεγέθυνση




β. Την Αποκήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, που συντάχθηκε και υπογράφηκε από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ και τους Συνοδικούς.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια  πράξη πολιτικής σκοπιμότητας, που είχε σαν στόχο το σταμάτημα του επαναστατικού κινήματος, γιατί ήταν, κατά την άποψή τους ολοφάνερο ότι θα οδηγούσε στον πλήρη αφανισμό του Γένους.

Το κείμενο αυτό, διατυπωμένο με οξύτητα, στάλθηκε σ' όλες τις κατά τόπους Ελληνικές κοινότητες, ώστε να αναχαιτίσει το επαναστατικό ρεύμα. 


Το έγγραφο της αποκήρυξης της επανάστασης. Κάντε κλικ για να το δείτε σε μεγέθυνση. 


Μετά τον απαγχονισμό, όμως, του Πατριάρχη και την επικράτηση της Επανάστασης στην κυρίως Ελλάδα, το κείμενο αυτό καταστράφηκε, όπου βρισκόταν.
Στη Σκύρο, όμως, από λόγους άγνωστων συγκυριών το ντοκουμέντο αυτό διασώθηκε. Έτσι είναι, σήμερα, το μοναδικό σωζόμενο, απ ό,τι γνωρίζουμε.

Τα ντοκουμέντα αυτά βρίσκονται στο Μουσείο Μάνου Φαλτάιτς. Στα έγγραφα της επανάστασης του 1821 και της περιόδου μετά την απελευθέρωση, περιλαμβάνονται σπάνια ντοκουμέντα, επίσης, όπως η αλληλογραφία της τοπικής Δημογεροντίας με την Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας, όπου μέσα από αυτά φαίνεται ανάγλυφη η εικόνα της Σκύρου εκείνη την εποχή.