Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Το Πασοκονουδού και το ΚΚΕ


                                                           Χρήστου Δημήτρης

                      Ημερομηνία δημοσίευσης: 07/03/2012

Αυτό το κίνημα μπορεί να μην είναι οργανωμένο αλλά στέλνει μηνύματα. Στο χέρι των αγροτών είναι να τα οργανώσουν και υποχρέωση και συμφέρον της κοινωνίας είναι να τα ενισχύσει.



       Ο πρωτογονισμός που η ηγεσία του ΚΚΕ προσεγγίζει κάθε οικονομικό (π.χ. κίνημα της πατάτας) ή κοινωνικό ζήτημα (π.χ. κίνημα πλατειών, ναρκωτικά) είναι αποτέλεσμα της πολιτικής και επιστημονικής ανεπάρκειας των στελεχών του να αντιμετωπίσουν τα σύνθετα προβλήματα της εποχής. Η βασική θεώρησή τους, πως τίποτε δεν λύνεται στον καπιταλισμό και όλα θα λυθούν στον σοσιαλισμό, τους αυτοαπαλλάσσει από την υποχρέωση μελέτης και την ανάγκη διατύπωσης προτάσεων. Τούτη τη φορά όμως ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και προσέβαλαν βαθύτατα τον παραγωγικό κόσμο της αγροτικής οικονομίας. Θορυβημένη από την οργή των αγροτών, όταν η σοφή καθοδήγηση του κόμματος αποδοκίμασε και ειρωνεύτηκε το κίνημα διανομής αγροτικών προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή, η ηγεσία του ΚΚΕ καταφεύγει στην ταχυδακτυλουργία της παρανόησης και της διαστρέβλωσης των θέσεών της.




       ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Δευτέρας έγραφαν: “Ο στόχος προβολής του 'κινήματος της φθηνής πατάτας' είναι ίδιος με εκείνον της προβολής του λεγόμενου κινήματος των πλατειών. Αποπροσανατολισμός των μικρών φτωχών αγροτών παραγωγών, απομάκρυνσή τους από το αγροτικό κίνημα με προσανατολισμό ρήξης με τα μονοπώλια και την Ε.Ε.”. Στον χθεσινό “Ριζοσπάστη” διευκρινίζουν σε κείμενο με τίτλο "Προσπάθεια παρερμηνείας των θέσεων του κόμματος". Γράφουν. “Οι μορφές όπως το 'κίνημα της πατάτας' έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες και δεν λύνουν το πρόβλημα της εκμετάλλευσης της αγροτιάς από το κεφάλαιο...”.

      ΑΚΟΥΣΕ κανείς από κάποιον αγρότη από όσους φιλοξένησαν τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, πως με αυτόν τον τρόπο λύνεται το πρόβλημα της εκμετάλλευσης της αγροτιάς; Ασφαλώς μέσα στην άγρια ύφεση κάθε επαγγελματίας ψάχνει λύσεις επιβίωσης αναζητώντας τρόπους να σώσει τη σοδειά του. Αυτό το κίνημα μπορεί να μην είναι οργανωμένο αλλά στέλνει μηνύματα. Στο χέρι των αγροτών είναι να τα οργανώσουν και υποχρέωση και συμφέρον της κοινωνίας είναι να τα ενισχύσει. Απλά το ΚΚΕ φοβάται ότι δεν ελέγχεται από την αλάνθαστη καθοδήγηση ποντάροντας για την ενίσχυσή του μόνο ή κυρίως στην απελπισία και την φτώχεια. Δεν νομίζω πως έχει νόημα να ασχοληθούμε περισσότερο με την ηγεσία του σημερινού ΚΚΕ. Ο κόσμος αργά ή γρήγορα θα καταλάβει πως χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο σε μια γραμμή που παραπέμπει, στην μετά θάνατο σοσιαλιστική ευτυχία.

      ΤΟ ΜΟΝΟ σίγουρο είναι πως όλοι οι αγρότες είτε κινούνται στην κατεύθυνση του “κινήματος της πατάτας” είτε όχι, είναι υποχρεωμένοι να οργανωθούν να συντονιστούν με κοινωνικά δίκτυα και φορείς για να αντιμετωπίσουν τα πανίσχυρα αλλά απαραίτητα στο εμπόριο δίκτυα εμπορίας και διανομής. Στην τοπική μικροκλίμακα αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο και η εμπειρία από τις ευρωπαϊκές χώρες Βρετανία και Γαλλία, όπου έχουν μεγάλη επιτυχία οι AMAP, δείχνει τον δρόμο. Όμως όταν θες και χρειάζεσαι θεαματική βελτίωση των της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και αναζητείς βίζα στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές, πρέπει να είσαι δυνατός και έτοιμος να εξασφαλίσεις στρατηγικές συνεργασίες ή και να δημιουργήσεις δικά σου εμπορικά δίκτυα διανομής.

          ΤΕΡΑΣΤΙΟ έργο, δύσκολο στοίχημα, που για να κερδηθεί απαιτεί κυβέρνηση με βούληση και όραμα εθνικής ανάπτυξης. Με αυτούς που ξεπουλάνε τα πάντα και κατεδαφίζουν την έρευνα, διαλύουν τον χρηματοπιστωτικό πυλώνα που μπορεί και πρέπει να στηρίξει την αγροτική ανάπτυξη, ασφαλώς δύσκολα θα βρεθεί λύση μακράς πνοής. Το Πασοκονουδού που σχεδιάζεται για να συνεχίσει την πολιτική που έχουν επιβάλει οι δανειστές δεν προτείνει τίποτα.

       Το ίδιο κάνει και το ΚΚΕ. Η ζωή όμως είναι σκληρή και η κοροϊδία αυτή γίνεται αντιληπτή. Πώς θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ανατροπής των πολιτικών υποτέλειας από όπου και αν προέρχονται, αν η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου της εργασίας, των υπηρεσιών των επιστημών των τεχνών και του πολιτισμού, δεν ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για τη σωτηρία και προκοπή του τόπου;

d.xristou@avgi.gr