Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Διαλύεται το ασφαλιστικό

Η επαναγορά ομολόγων μπορεί να είναι εθελοντική, όπως είπε χθες ο κ.Στουρνάρας, αλλά την χαρακτήρισε πατριωτικό καθήκον.

Η ελεύθερη μετάφραση αυτής της αποστροφής του
Υπουργού Οικονομικών είναι ότι θα υποχρεωθούν οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς καταγράφοντας νέες απώλειες.
Οι αντιδράσεις των τραπεζιτών δεν ανησυχούν ιδιαίτερα τους Γερμανούς γιατί τους έχουν στο χέρι μέσω της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και της απειλής να αλλάξουν χέρια οι τράπεζες στο εγγύς μέλλον.

Η Deutche Bank,που έχει πάρει και τη δουλειά της επαναγοράς ομολόγων, απαιτεί να ενταχθούν τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα επαναγοράς.

Ουδόλως τους απασχολεί ότι με το προηγούμενο ''κούρεμα'' τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου. Οι Γερμανοί δεν θέλουν να ''κουρέψουν'' τα δικά τους ομόλογα, οδηγώντας τη χώρα και τις κοινωνικές της δομές σε ολοκαύτωμα.

Αν εξαναγκαστούν τα ασφαλιστικά ταμεία, δουλειά που έχει αναλάβει
ο κ.Στουρνάρας χαρακτηρίζοντάς την ''πατριωτικό καθήκον'', σε 6 μήνες θα ''σκάσει'' το ασφαλιστικό και θα υπάρξει αδυναμία καταβολής συντάξεων.

Σε αυτούς τους 6 μήνες, η ύφεση και η ανεργία θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Αν μάλιστα έχουν υποστεί και τις βέβαιες απώλειες από την επαναγορά ομολόγων, η κυβέρνηση θα έχει ως μοναδική επιλογή τη λήψη μέτρων. Και τα μέτρα αυτά θα είναι μειώσεις συντάξεων και νέα αύξηση των ορίων ηλικίας.

http://www.newsbomb.gr