Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Eurogroup: Δόση… σε δόσεις αντί για λύση

Eurogroup: Δόση… σε δόσεις αντί για λύση«Στενάχωρο» πακέτο διάσωσης 
    «Η Αθήνα μπορεί να αναπνεύσει με φρέσκο χρήμα, ωστόσο η αναδιάρθρωση του χρέους παραμένει εκτός», γράφει σήμερα η ηλεκτρονική σελίδα του Spiegel.
«Η τρίτη προσπάθεια τελικά λειτούργησε. Οι 17 υπουργοί Οικονομικών του ευρώ αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας να απελευθερώσουν την επόμενη δόση του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, συνολικά 44 δισ. ευρώ», αναφέρει ο συντάκτης και αναλύει: «Ο χρόνος είναι περιορισμένος. Το χρέος αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, καθώς η ύφεση συνεχίζεται στη χώρα.
Για να κερδίσουν την εύνοια του συμβιβασμού του ΔΝΤ, οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να μειώσουν το φορτίο του χρέους στην Ελλάδα μέχρι το 2022 σε λιγότερο από 110% της οικονομικής παραγωγής. Η δέσμευση αυτή αναμένεται να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε ένα κούρεμα – ακόμη και αν μια τέτοια κίνηση απορρίφθηκε χθες».


Οι δηλώσεις των «παρατηρητών»
Με τον Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει, από την Αθήνα, ότι «Όλα πήγαν καλά» και τον Γιάννη Στουρνάρα απλό παρατηρητή των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, ο στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι να προσεγγίσει το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ.

ΝΔ: Όλα πήγαν καλά…

Σε δήλωσή του μετά το τέλος του Eurogroup, ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ανέφερε: «Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες, όλοι μαζί, και αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα για όλους τους Έλληνες. Αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε με λεπτομέρειες». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν είχε επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Σαμα΄ρας απάντησε: «Ασφαλώς».

ΠΑΣΟΚ: Νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά από εννέα μήνες αναμονής
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το τέλος του Eurogroup και αφού επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά από εννέα μήνες αναμονής. Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρις στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού. Σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης».

ΔΗΜΑΡ: Αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ
Σε δήλωσή του για τις αποφάσεις του Eurogroup, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης τόνισε: «Οι αποφάσεις του Eurogroup, με τη συνέχιση της χρηματοδότησης και τη μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, συνιστούν αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Πολλά έχουν να γίνουν ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία. Η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, με ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, προώθηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ύφεσης και δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης».


Οι αποφάσεις
Το Eurogroup χαιρετίζει την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και τονίζει ότι σύμφωνα με την Τρόικα η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις.
Ειδικότερα, το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αξιολόγηση της Τρόικας σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει υιοθετήσει με ικανοποιητικό τρόπο μια ευρεία δέσμη μεταρρυθμίσεων, καθώς επίσης και για τον προϋπολογισμό που προβλέπεται για το 2013 και για μια φιλόδοξη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΣΕ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ

Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει αισθητά τις ρυθμίσεις που αφορούν τον δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους της σε τριμηνιαία βάση. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» σε αυτό το δεσμευμένο λογαριασμό.
Το Eurogroup συμφώνησε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ μετατίθεται από το 2014 στο 2016 , λόγω της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος .
Στη συνέχεια το Eurogroup αναφέρει ότι η Ελλάδα εξετάζει βέβαια μέτρα μείωσης του χρέους στο προσεχές μέλλον, «τα οποία ενδεχομένως αφορούν δημόσια προσφορά αγοράς διαφόρων κατηγοριών εθνικών υποχρεώσεων. Αν επιλεγεί αυτή η οδός οποιαδήποτε προσφορά ή τιμή ανταλλαγής δεν αναμένεται να υπερβαίνει αυτές τις τιμές κλεισίματος, με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2012.»
Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμα να εξετάσουν τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:
– Μία μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων που προβλέπονται στο πρώτο πρόγραμμα . Δεν απαιτείται η συμμετοχή στη μείωση των επιτοκίων από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
– Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που έχει λάβει η Ελλάδα στα δάνεια από το ΕΤΧΣ (EFSF).
– Επιμήκυνση της ωρίμανσης των διμερών δανείων και των δανείων από το ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια και μετακύληση κατά 10 χρόνια στα τοκοχρεολύσια που καταβάλει η Ελλάδα για τα δάνεια του ΕΤΧΣ. Όπως επισημαίνεται τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη δανειοληπτική ικανότητα του ΕΤΧΣ το οποίο υποστηρίζεται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών μελών.
– Τη δέσμευση από τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στο δεσμευμένο λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό που ισοδυναμεί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από το 2013 και μετά . Τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα δε θα συμμετάσχουν σε αυτή τη ρύθμιση για όσο λαμβάνουν διεθνή στήριξη.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία και/ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση του ελληνικού χρέους.
Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 175% το 2016, στο 124% το 2020 και αισθητά κάτω από το 110% το 2022. Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί από το Εurogroup της 21ης Φεβρουαρίου 2012, η ευρωζώνη δεσμεύεται να παράσχει την κατάλληλη στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά και από αυτό μέχρις ότου επανέλθει στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής.

43,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ – ΤΑ 23,8 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Το Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες για την έγκριση της καταβολής της επόμενης δόσης στο πλαίσιο του ΕΤΧΣ, η οποία ανέρχεται σε 43,7 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό 10,6 δισ. ευρώ προβλέπονται για τις δημοσιονομικές ανάγκες και 23,8 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή ομολόγων του ΕΤΧΣ προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα καταβληθούν το Δεκέμβριο. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού ύψους 9,3 δις. ευρώ θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής του Μνημονίου συνεννόησης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα (συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης τον Ιανουάριο).
Το Eurogroup τονίζει ότι θα είναι σε θέση να αποφασίσει και τυπικά την εκταμίευση, ως τις 13 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εθνικές διαδικασίες και ανάλογα με το αποτέλεσμα της ενδεχόμενης επαναγοράς από την Ελλάδα ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Πού θα πάνε τα χρήματα από τις δόσεις

Μόλις 10,6 από συνολικά 43,7 δισ. των τριών δόσεων που θα εκταμιευθούν για την Ελλάδα έως την Ανοιξη του 2013 θα χρησιμοποιηθούν για τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας.
Σύμφωνα με την τελική απόφαση του Eurogroup περισσότερα από τα μισά χρήματα του συνολικού ποσού, δηλαδή 23,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους.
Ακόμη 3,2 δισ. θα εκταμιευθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επαναγοράσει η Ελλάδα τα ομόλογά της στη δευτερογενή αγορά.
Ένα επιπλέον ποσό 3,5 θα δεσμευτεί για την πληρωμή από το δημόσιο των χρεών του προς τις επιχειρήσεις της χώρας.
Ακόμη 3 δισ. ευρώ θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία στις 13 Δεκεμβρίου.
Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. θα δοθούν τμηματικά έως το τέλος Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις περίπου 70 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Αναιμικός συμβιβασμός» και «λύση τραυμαπλάστ»

«Αναιμικό συμβιβασμό» και «λύση τραυμαπλάστ» που αναβάλλει τα δύσκολα για μετά τις γερμανικές εκλογές χαρακτηρίζει τη συμφωνία του Eurogroup ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Η δόση ήταν βέβαιο ότι θα δοθεί. Το ζήτημα ήταν να δοθεί μία απάντηση για τη βιωσιμότητα του χρέους» είπε ο κ.Παπαδημούλης, μιλώντας στον Βήμα 99,5, τονίζοντας ότι το Eurogroup «δεν δίνει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι υλοποιείται η λογική του μνημονίου, δηλαδή «η μαζική και βίαιη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού».
«Δεν είναι λύση που θα δώσει ανάσα. Δίνει ανάσα δύο μηνών, είναι σαν δύο φιάλες οξυγόνου» λέει και προσθέτει ότι η λύση θα δοθεί με ένα γενναίο κούρεμα χρέους και δημόσιου τομέα και με τη μεταφορά επενδυτικών πόρων στο Νότο.
«Η λογική της Μέρκελ είναι τσιγκούνικη και κοντόθωρη και υπονομεύει όλη την Ευρωζώνη» πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη συμφωνία του Eurogroup o κ. Παπαδημούλης τόνισε: «Θα προτιμούσα η κυβέρνηση όλες τις προηγούμενες μέρες να μην μένει αμέτοχη και να περιμένει το Eurogroup. Είναι τραγικό να μην έχει άποψη η κυβέρνηση για τη βιωσιμότητα του χρέους».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Λαγκάρντ για το πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι φαίνεται πως και η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ διατηρεί τις επιφυλάξεις της.Πηγή:
left.gr