Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Να «αποβιβαστεί» στην Κρήτη επιχειρεί η Χρυσή Αυγή

  Στην Κρήτη, σε Ηράκλειο και Χανιά, θα βρεθούν το Σάββατο και την Κυριακή, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής καιΝίκος Μίχος. Οι τοπικές οργανώσεις και συλλογικότητες, που ενημερώθηκαν για την άφιξη των βουλευτών έχουν προγραμματίσεισυλλαλητήρια για να δείξουν την αντίδρασή τους. Στο πλαίσιο αυτό, η αστυνόμευση το ερχόμενο διήμερο στις δυο πόλεις έχει αυξηθεί.

Η Κρήτη είναι ένα νησί που δεν έχει δείξει να ανέχεται τις δράσεις της Χρυσής Αυγής. Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, είχαν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα βίας εις βάρος μεταναστών και οι τοπικοί φορείς είχαν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους σε αυτά. «Τέτοια παραδείγματα δεν θέλουμε να απλωθούν καθόλου στο Ηράκλειο. Ζητούμε την απομόνωση των νεοναζί από κάθε σύλλογο, σχολείο, σωματείο και γειτονιά. Ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν αποτελούν κομμάτια της δημοκρατίας αλλά εχθρούς της», έγραφαν σε ανακοινώσεις τους σχολιάζοντας περιστατικά βίας.

Στα Χανιά

Το Σάββατο, 24 Νοεμβρίου, οι βουλευτές θα βρεθούν στα Χανιά, όπου και θα πραγματοποιηθεί ομιλία στα γραφεία του κόμματος στις πέντε το απόγευμα.

Η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Χανίων με ανακοίνωσή της καταδικάζει την επίσκεψη των βουλευτών και καλεί τους πολίτες της κρητικής πόλης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγοράς, μια ώρα πριν την προγραμματισμένη εκδήλωση της Χρυσής Αυγής.

Επίσης, σήμερα το μεσημέρι, μέλη της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας κατέλαβαν τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «Νέα», και στην διάρκεια του δελτίου ειδήσεων προέβαλαν βίντεο με αντιφασιστικό περιεχόμενο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στον νομό Χανίων στις εκλογές του Ιουνίου, η Χρυσή Αυγή ήρθε έκτη με ποσοστό 4,27%, ενώ πρώτος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 33,77%.

Στο Ηράκλειο

Την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα βρεθούν στο Ηράκλειο, όπου θα έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στο ξενοδοχείο Belvedere, που είναι στην Χερσόνησο.

Στον νομό Ηρακλείου, στο Ζαρό, την περασμένη Κυριακή, μια ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής ξυλοκόπησε δυο μέλη της συντονιστικής επιτροπής του Αγώνα Πολιτών Ηρακλείου.

Ο Αγώνας Πολιτών έχει καλέσει σήμερα το απόγευμα σε πορεία διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο, με αφετηρία την περιοχή Λιοντάρια. Στο πλαίσιο του καλέσματός τους εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα ότι «το συντονιστικό αγώνα πολιτών Ηρακλείου καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν αντιφασίστες και μέλη του συντονιστικού την Κυριακή στο Ζαρό στα πλαίσια αντιφασιστικής ενημέρωσης και αφισοκόλλησης. Η παρέμβαση ήταν δημόσια και χωρίς πρόθεση να προκαλέσει. Παρ' όλα αυτά, κατά την αποχώρηση τους από καφενεία όπου συζητούσαν με κατοίκους δέχτηκαν ενέδρα από τους χρυσαυγίτες του χωριού με ξύλα και μαγκούρες. Οι γνωστοί αυτοί τραμπούκοι και μαφιόζοι της περιοχής δε δίστασαν να επιτεθούν και σε συγχωριανούς τους με βία και απειλές. Είναι οι ίδιοι ψευτονταήδες που πριν λίγο καιρό τραυμάτισαν μετανάστες εργάτες στο Ζαρό και έκαψαν το στάβλο του παπά που τους απασχολούσε. Μέσα σ'αυτό το κλίμα την Κυριακή 25 Νοεμβρίου έρχονται στο Ηράκλειο κάποιοι βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής».

Το Belvedere

Στις 3 Αυγούστου 2012, το ξενοδοχείο Belvedere είχε φιλοξενήσει ακόμη μια εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σταύρος Καρεφυλλάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής.

Οι τοπικοί αντιφασιστικοί φορείς κατηγορούν τον ιδιοκτήτη της ξενοδοχειακής μονάδας, Ε. Σκουλή, για «φιλική συμπεριφορά προς την Χρυσή Αυγή και υποστήριξη των δράσεών της στην Κρήτη με μια έμμεση χρηματοδότηση, όπως η φιλοξενία των εκδηλώσεων».

Η τοπική οργάνωση Κρήτης της Χρυσής Αυγής στην ιστοσελίδα της γράφει ότι«ευχαριστεί την οικογένεια του κ. Σκουλή για την άψογη φιλοξενία τους», και έχει αναρτήσει φωτογραφίες από το μπουφέ.




Το tvxs.gr δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει το σχόλιο της διεύθυνσης του Belvedere καθώς το ξενοδοχείο είναι κλειστό λόγω περιόδου και θα επαναλειτουργήσει τον Απρίλιο του 2013.

Φόβοι επεισοδίων

Περισσότερο από αισθητή αναμένεται να είναι η αστυνομική παρουσία στα Χανιά και το Ηράκλειο, καθώς υπάρχει ο φόβος να προκληθούν επεισόδια μεταξύ των μελών της Χρυσής Αυγής και αντιφασιστικών οργανώσεων, όπως συνέβη στον Βόλο και στο Αγρίνιο. Σε αυτό το πλαίσιο πρόληψης, αστυνομικές δυνάμεις από όλη την Κρήτη μετακινούνται προς τις δυο πόλεις.
tvxs