Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Η μαύρη φάλαγγα της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ - ΣΟΚ

Αγνωστα περιστατικά ρατσιστικής βίας και αυθαιρεσίας μελών της Ελληνικής Αστυνομίας φέρνει σήμερα στο φως το «Εθνος της Κυριακής».

    Εντολή στην αρμόδια υπηρεσία να εξεταστεί κάθε καταγγελία για ρατσιστική αστυνομική βία ή
   αυθαιρεσία έδωσε ο Νίκος Δένδιας

Στον κατάλογο των υποθέσεων που έχει συγκεντρώσει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφονται οι αποκρουστικές λεπτομέρειες της φασιστικής πρακτικής που ακολουθούν μέλη της αστυνομίας, οι οποίες είναι απόλυτα «εναρμονισμένες» με τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής.

Ανάμεσα στα συμβάντα που έχουν καταγγελθεί και εξετάζει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. συμπεριλαμβάνονται βασανισμοί, προσβολές γενετήσιας αξιοπρέπειας, κλοπές, εκβιασμοί, ξύλο, αλλά και η καταστροφή νομιμοποιητικών εγγράφων. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας των υποθέσεων φαίνεται να προκύπτει ότι στην πλειονότητα των περιστατικών που αναφέρονται στη λίστα, οι αστυνομικοί που πρωταγωνιστούν διατηρούν -πέρα από κοινή νοοτροπία- και «αγαστές» σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.

Στον κατάλογο, πέρα από την περιγραφή του περιστατικού, τον τόπο τέλεσης του συμβάντος και την επιληφθείσα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., σημειώνονται ο πειθαρχικός έλεγχος και τυχόν δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οταν έχουν κατατεθεί μηνύσεις, των υποθέσεων έχει επιληφθεί και η Εισαγγελία. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η παραπομπή στη Δικαιοσύνη θα προκύψει αφού διερευνηθεί από την αρμόδια υπηρεσία.


Τα απανωτά περιστατικά ρατσισμού και παράβασης καθήκοντος από μέλη της αστυνομίας που εκθέτουν το σύνολο του Σώματος αλλά και την πολιτική ηγεσία έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στους επιτελείς του υπουργείου, που αποφάσισαν να σταθούν αμείλικτοι σε κάθε κρούσμα που προκύπτει. Η πολιτική εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια προς την αρμόδια υπηρεσία που μελετά τις καταγγελίες των μεταναστών και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σαφής: Ολες οι υποθέσεις που αφορούν αστυνομική βία εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα αποδείξουν τις ευθύνες των αστυνομικών υπαλλήλων, οι τελευταίοι θα αντιμετωπίζουν βαριές ποινές, ακόμη και την απόταξή τους από το Σώμα.

«Κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχουν αστυνομικοί που έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή ή που -έστω- ενστερνίζονται την ιδεολογία της» δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη.

«Σε καμιά περίπτωση όμως η συμπεριφορά τους δεν μπορεί να ταυτιστεί με το σύνολο των αστυνομικών, ούτε καν με την πλειοψηφία» επισημαίνει, προσθέτοντας πως «αν οι αστυνομικοί που αποδεδειγμένα επιδεικνύουν ρατσιστικές συμπεριφορές αντιμετωπίσουν τον βαρύ πέλεκυ της πειθαρχικής δίωξης ή της Δικαιοσύνης, θα παραδειγματιστούν και άλλοι, που ενδεχομένως θελήσουν να μιμηθούν τους συναδέλφους τους».

Αναδιοργάνωση
Απόδειξη της προτεραιότητας που δίνεται στην αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού στην ατζέντα του υπουργείου είναι η πρόσφατη ανακοίνωση του Νίκου Δένδια για την ίδρυση εξειδικευμένων τμημάτων αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας. Παρά το γεγονός ότι στο τέλος του χρόνου επίκειται η συνολική αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο υπουργός έκρινε ότι η προώθηση του θέματος έπρεπε να προηγηθεί, ώστε να γίνει άμεσα η απαραίτητη διαδικασία και να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα ειδικά τμήματα δημιουργούνται στις Υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας Αθηνών και Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα γραφεία θα λειτουργήσουν στις 5 Υποδιευθύνσεις της Ασφάλειας Αττικής, καθώς και στις υποδιευθύνσεις και τα τμήματα Ασφάλειας των νομών της Ελλάδας. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η τηλεφωνική γραμμή υποδοχής ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών τέτοιων φαινομένων, είτε αυτά προέρχονται από αστυνομικούς είτε από άλλους πολίτες.

Αποφασισμένος για μέτρα ο Δένδιας
Σύσταση ειδικής υπηρεσίας για τη ρατσιστική βία

Αποφασισμένος να πατάξει κάθε διασύνδεση μελών της ΕΛ.ΑΣ. με τη Χρυσή Αυγή και τον φασιστικό χώρο είναι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. Για τον λόγο αυτόν, έχει δώσει εντολή στην αρμόδια υπηρεσία να εξεταστεί κάθε καταγγελία για ρατσιστική αστυνομική βία ή αυθαιρεσία. Οι αστυνομικοί που θα κριθούν ένοχοι για τα καταγγελλόμενα θα αντιμετωπίσουν ποινές ακόμη και απόταξης από το Σώμα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο αρμόδιος υπουργός είχε παρουσιάσει στο τέλος Οκτωβρίου το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση εξειδικευμένων υπηρεσιών κατά της ρατσιστικής βίας. Σύμφωνα με αυτό, σε ολόκληρη τη χώρα συστήνονται τμήματα και γραφεία αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας, αλλά και τηλεφωνική γραμμή υποδοχής -ανώνυμων και επώνυμων- καταγγελιών τέτοιων φαινομένων.

Οταν δράστες είναι πολίτες, οι υποθέσεις θα εξετάζονται από το ίδιο το αρμόδιο τμήμα, ενώ όταν πρωταγωνιστές είναι αστυνομικοί, η διερεύνηση θα ανατίθεται στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που θα προτείνει ακόμη και απόταξη από το Σώμα. Με αυτό τον τρόπο, οι επιτελείς εκτιμούν ότι θα περιοριστούν και τα κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς από τους ίδιους τους αστυνομικούς.

Τμήματα αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας δημιουργούνται στις Υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας Αθηνών και Θεσσαλονίκης καταρχάς, καθώς επίσης και αντίστοιχα γραφεία στις 5 Υποδιευθύνσεις της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και σε όλες τις υποδιευθύνσεις και τα τμήματα Ασφαλείας των νομών της χώρας. Τον επιτελικό ρόλο αναλαμβάνει το Α' Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτιστικών Ζητημάτων της Κρατικής Ασφαλείας του υπουργείου, το οποίο μάλιστα και σημειολογικά μετονομάζεται σε Τμήμα Κοινωνικών Ζητημάτων και Αντιμετώπισης Ρατσισμού.

Με το Προεδρικό Διάταγμα ρυθμίζονται διάφορα επιμέρους ζητήματα, όπως η δημιουργία κοινής τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών και ενημέρωσης στα θέματα ρατσιστικής βίας.

Επίσης, διευρύνεται η λειτουργία των Γραφείων Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, που θα μπορούν πια να δέχονται και ανώνυμες καταγγελίες για ρατσισμό.

Επιπλέον, υπεγράφη διαταγή από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία ανατίθεται ρητά στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων να επιλαμβάνεται των καταγγελιών που αφορούν οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά αστυνομικού, με άμεση προτεραιότητα.

«Η πολιτική βούληση είναι απολύτως αυτή, και αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση και εντός της Ελληνικής Αστυνομίας και προς την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Αναμένουμε από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να εκτελέσουν απολύτως το καθήκον τους, όπως αυτό προσδιορίζεται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τους εσωτερικούς κανονισμούς. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτό το πλαίσιο, οφείλω να σας πω ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή επιείκεια» είχε πει ο Νίκος Δένδιας.

Τα εκλογικά ρεκόρ της Χρυσής Αυγής
Οι διπλές κάλπες του καλοκαιριού χτύπησαν το πρώτο καμπανάκι

Η ύπαρξη «θυλάκων» της Χρυσής Αυγής στους ενστόλους φάνηκε περίτρανα και στα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων Μαΐου-Ιουνίου του 2012. Και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, στα 11 εκλογικά τμήματα της Αθήνας στα οποία ψήφισαν οι χιλιάδες ετεροδημότες αστυνομικοί που υπηρετούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής τα ποσοστά της Ακροδεξιάς σημείωσαν το ρεκόρ σχεδόν της Επικράτειας!

Τα εκλογικά αυτά τμήματα, από το 806 ως και το 816, λειτούργησαν στα σχολικά συγκροτήματα στην οδό Αμπελακίων 24 και στην οδό Πανόρμου, κοντά στο κτίριο της ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Σε καθένα από αυτά ψηφίζουν περίπου 550-700 άτομα και ο αριθμός των αστυνομικών που ψηφίζουν σε αυτά κυμαίνεται στο 20-30% επί του συνόλου των ψηφοφόρων. Ακόμη κι έτσι, η ένστολη ψήφος κατάφερε να... γείρει την πλάστιγγα του αποτελέσματος προς την άκρα Δεξιά.

Σε όλα αυτά τα τμήματα στις εκλογές του Ιουνίου η Χρυσή Αυγή έλαβε ποσοστά από 17,2% έως 23,04%, σχεδόν ίδια με αυτά που είχε λάβει στην αναμέτρηση του Μαΐου. Μάλιστα, σε ένα από αυτά, η ΧΑ κέρδισε το ποσοστό του 21,7% ενώ στις εκλογές της 6ης Μαΐου το ποσοστό αυτό ήταν 21,06%. Στα υπόλοιπα τμήματα οι «απώλειες» της Χρυσής Αυγής είναι μηδαμινές.

Αν συνυπολογισθεί λοιπόν ότι από τα συγκεκριμένα ποσοστά μόλις το 20-30% αποτελεί «αστυνομική ψήφο», τότε διαπιστώνει ότι σε ποσοστό άνω του 50% οι αστυνομικοί στήριξαν το συγκεκριμένο κόμμα.

Η μαζικότητα της ψήφου των ενστόλων καταδεικνύεται ευκολότερα όταν κανείς λάβει υπόψη του τα ποσοστά της ακροδεξιάς οργάνωσης στα γύρω εκλογικά τμήματα στα οποία δεν ψηφίζουν αστυνομικοί. Σε αυτά, το ποσοστό αντίστοιχα της Χρυσής Αυγής κυμαινόταν μόλις στο 5,35-6,57%.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - Μ. ΨΑΡΑ