Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που κράτησαν 14 ώρες περίπου, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έφτασαν σε συμφωνία για την καταβολή της «περιβόητης» δόσης. Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκταμιευθεί το ποσό των 34,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν τμηματικά στο πρώτο τρίμηνο του 2013, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης έφτασαν τελικά σε συμφωνία με το ΔΝΤ για να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, έναντι του 120% που ήταν ο στόχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων εβδομάδων. Αυτό σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020.
Τα νέα αυτά μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια πολλών χωρών της Ευρωζώνης με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λέει πως ελπίζει το γερμανικό κοινοβούλιο να προχωρήσει στην έγκρισή τους «το αργότερο έως την Παρασκευή».
Χαιρέτισαν την απόφαση οι Ευρωπαίοι εταίροι
Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτησε τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος τονίζοντας ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επεδίωκε να διασφαλίσει ότι η Ευρωζώνη θα ελάμβανε τα αναγκαία μέτρα που θα έθεταν την Ελλάδα στον δρόμο του βιώσιμου χρέους. Σήμερα είμαι σε θέση να πω ότι αυτό έγινε».
«Η συμφωνία ήταν πολύ δύσκολη», παραδέχθηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι χρειάσθηκε να καταβληθούν «σημαντικές προσπάθειες από όλες τις πλευρές», ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι «η απόφαση θα περιορίσει αναμφίβολα την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα».
«Για την Ευρωζώνη, ήταν ένα πραγματικό τεστ της αξιοπιστίας μας, της ικανότητάς μας να λάβουμε αποφάσεις για τα δυσκολότερα θέματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρενμε τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί να προσθέτει πως «τα προβλήματα παραμένουν πολύ σημαντικά, σοβαρά, αλλά δώσαμε προοπτική στην Ευρωζώνη και ελπίδα στον ελληνικό λαό.
Στουρνάρας: Η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ
Τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης αλλά και τη σημασία της για την Ελλάδα σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης.
«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«H Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας ,ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ώρα η Ελλάδα να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δημιουργικά, ώστε να προχωρήσει μπροστά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε η Ελληνική Βουλή, οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με έμφαση στις ίσες ευκαιρίες για όλους.
Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη βοήθειά του στην προσπάθεια, λέγοντας ότι χωρίς την αποφασιστική συμβολή του δεν θα είχαν προωθηθεί οι 72 προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση της δόσης, ενέργειες.