Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

H CIA είναι... άπαιχτη


Kάποτε παραπέμπαμε σε «χολιγουντιανά» σενάρια ιστορίες που χαρακτηρίζονταν από θεωρίες συνωμοσίας. Τελικά, είναι αμφίβολο εάν η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία μπορεί να αποδώσει πραγματικά τα απίστευτα παιχνίδια πίσω από την πολιτική βιτρίνα των ΗΠΑ. Εντάξει, οι εξωσυζυγικές σχέσεις του διευθυντή της διαβόητης CIA, η αναπάντεχη εμπλοκή στην υπόθεση του... διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και το αλισβερίσι με μια σειρά από απόρρητα έγγραφα είναι υπεραρκετά για να τρίβουν τα χέρια στο Χόλιγουντ.

Η αλήθεια είναι όμως ότι, μέρα με τη μέρα, αντιλαμβάνεται κανείς πως η «υπόθεση Πετρέους» μόνο «ροζ» δεν είναι και ότι το σκάνδαλο μοιχείας μάλλον αποτέλεσε μια προσπάθεια όχι και τόσο «ηρωικής» εξόδου από το μπάχαλο που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Δυστυχώς βέβαια για τον απόστρατο στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, δεν κατάφερε να αποφύγει – όπως επεδίωξε – την κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου για τη φονική επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης πριν από περίπου δύο μήνες και το μετέπειτα κρυφό ταξίδι του στην περιοχή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα μάθουμε και όλη την αλήθεια για το τι διαδραματίστηκε. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι «κάτι βρομάει».

«Σκοτεινές» επιχειρήσεις

Ας ξεκινήσουμε από το καθαρά «επιχειρησιακό». Η επίθεση στο προξενείο, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Αμερικανοί (ανάμεσά τους ο πρέσβης Κρις Στίβενς), παρουσιάστηκε ως «εκτροχιασμός» ενός ακόμη βίαιου επεισοδίου που πυροδότησε η αντιισλαμική ταινία «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων».

Η παραίτηση Πετρέους, όμως, οδήγησε στην ανακάλυψη ενός βίντεο στο youtube με μια πρόσφατη ομιλία της πέτρας του σκανδάλου Πόλα Μπροντγουελ. Εκεί, η ερωμένη του Πετρέους υποστηρίζει ότι η CIA έχει επιστρέψει εν μέρει στις προ 2009 δραστηριότητές της – βλέπε μυστικές φυλακές σε όλο τον πλανήτη – και πως η επίθεση είχε ως στόχο την απελευθέρωση δύο μελών ισλαμιστικής οργάνωσης που κρατούνταν στο αρχηγείο της υπηρεσίας στο Προξενείο.

Η CIA μπορεί να διαψεύδει την ύπαρξη «κρατητηρίου», ωστόσο υποστηρίζει πλέον πως είχε εξ αρχής ειδοποιήσει Αμερικανούς αξιωματούχους για την εμπλοκή της οργάνωσης Ανσάρ αλ Σαρία (παρακλάδι της Αλ Κάιντα).

Η «στροφή» 180 μοιρών της CIA, η οποία αρχικά προασπιζόταν την εκδοχή της «αυθόρμητης» επίθεσης, οδηγεί πολλούς αναλυτές να καταγγέλλουν «συγκάλυψη» από πλευράς Λευκού Οίκου, υπενθυμίζοντας πως τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και πως ο Ομπάμα δεν ήθελε να υπονομευτεί ένα από τα πιο ισχυρά του χαρτιά, ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν, με την επιστροφή της Αλ Κάιντα στο προσκήνιο.

Ωστόσο, οι αντικρουόμενες δηλώσεις των διάφορων μυστικών υπηρεσιών (16 στο σύνολο!) σχετικά με τα όσα γνώριζαν, από πότε τα γνώριζαν και ποιους πληροφόρησαν, περιπλέκουν την κατάσταση.

Είναι «άτυχοι»

Το FBI, το οποίο διεξήγαγε την έρευνα για τον Πετρέους, είχε ενημερώσει υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικανών για τις εξελίξεις μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Όσοι δε υποστηρίζουν ότι οι αντίπαλοι του προέδρου έπραξαν κατ’ αυτόν τον τρόπο λόγω «συμπάθειας» προς τον κατά τα άλλα ομοϊδεάτη τους Πετρέους, μάλλον θα αστειεύονται. Τελικά, οι Αμερικάνοι είναι «άτυχοι». Δεν έχουν τον πολιτικό εκείνον που θα τους εξηγήσει ότι «συγκαλύπτουν αυτόν που συγκαλύπτει τον συγκαλύψαντα».



Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ