Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

120.000 άνθρωποι στην ομιλία του υποψήφιου του Αριστερού Μετώπου στη Μασσαλία

120.000 άνθρωποι στην ομιλία του υποψήφιου του Αριστερού Μετώπου στη Μασσαλία
 Αυγή : 18/04/2012
"Είμαστε η αναγέννηση αυτής της ανυποχώρητης Αριστεράς" είπε ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ο υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, από τη Μασσαλία, όπου εκφώνησε ενώπιον 120.000 ατόμων ομιλία - ύμνο προς την "πιο γαλλική πόλη της Δημοκρατίας", ενώ έδωσε ραντεβού για την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση, αύριο στο Παρίσι. Ο πρώτος γύρος διεξάγεται την Κυριακή 22 Απριλίου και ο δεύτερος στις 6 Μαΐου.

Σε ομιλία που διήρκεσε 1 ώρα και 20 λεπτά, ο Μελανσόν δεν διέψευσε για άλλη μια φορά εκείνους που τον θεωρούν μακράν τον καλύτερο ομιλητή από όλους τους υποψηφίους σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ενώ περιέγραψε παράλληλα και τα χαρακτηριστικά της "Κοινωνικής Δημοκρατίας", που ζητεί να δημιουργηθεί στη θέση του σημερινού καθεστώτος, της 5ης, προεδροκεντρικής Δημοκρατίας. Λέγοντας ότι "θα έλθει η κυβέρνηση του Αριστερού Μετώπου", έκανε λόγο για οικολογικό σχεδιασμό, "νέα συλλογικά δικαιώματα", με "δικαίωμα βέτο των εκπροσώπων του προσωπικού σχετικά με συλλογικές απολύσεις, αναδιαρθρώσεις", ενώ ευχήθηκε να πολλαπλασιαστούν οι "εργατικοί συνεταιρισμοί".
Ο Μελανσόν, που δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πλέον στην τρίτη θέση με 17%, κατάφερε να δημιουργήσει  και πάλι γεγονός με την ανοικτή συγκέντρωσή του, μετά από εκείνες στη Βαστίλλη, τη Λιλ, την Τουλούζη. Ο ίδιος μάλιστα έσπευσε να παρατηρήσει ότι το Αριστερό Μέτωπο έδωσε την ιδέα και στους δύο άλλους υποψήφιους, τον Σαρκοζί και τον Ολάντ, να διοργανώνουν και αυτοί ανοικτές συγκεντρώσεις - κατά σύμπτωση, και οι δύο έκαναν συγκεντρώσεις στο Παρίσι την Κυριακή, όχι όμως με ιδιαίτερα εντυπωσιακή προσέλευση... "Δημιουργήσαμε μια αρκετά ισχυρή μόδα, έτσι ώστε, μέσω της μίμησης, να αποφασίσουν να βγουν από τις αίθουσες στις οποίες μαζεύονταν για να τα καταφέρουν το ίδιο καλά όσο κι εμείς. Ε, λοιπόν, είμαστε ευχαριστημένοι που τους βλέπουμε να παίρνουν καθαρό αέρα" παρατήρησε ειρωνικά ο υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου, αναφερόμενος στις συγκεντρώσεις των Ολάντ και Σαρκοζί. "Τουλάχιστον θα έχουν κόκκινο στα... μάγουλά τους", συνέχισε στο ίδιο ύφος, προκαλώντας τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.
Ο "τρίτος άνθρωπος" έπλεξε το εγκώμιο της Μεσογείου και της μείξης των ανθρώπων, που κατέληξε στην ίδρυση της Μασσαλίας, ενώ ξανά δεν έλειψαν οι ποιητικές αναφορές από την ομιλία του: "Την άνοιξη, τι ονειρεύεσαι;", "Μια ασταμάτητη άνοιξη", είπε, χρησιμοποιώντας ένα στίχο του Ζαν Φερά. Ο Μελανσόν, που έχει γεννηθεί στην Ταγγέρη, στο Μαρόκο, υπογράμμισε ότι "πριν από 2.600 χρόνια μια γυναίκα επέλεξε να πάρει άνδρα της τον μετανάστη που ερχόταν από ένα πλοίο. Ήταν ένας Έλληνας και από αυτό το ζευγάρι γεννήθηκε η Μασσαλία". Και πρόσθεσε : "Η τύχη μας είναι η μείξη", ενώ χαιρέτισε τους "Άραβες και τους Βερβερίνους" μέσω των οποίων ήλθαν στην Ευρώπη "η επιστήμη, τα μαθηματικά και η ιατρική", την εποχή που "ο σκοταδισμός ισοπέδωνε το ανθρώπινο πνεύμα". Απορρίπτοντας τη "θλιβερή και παρανοϊκή ιδέα της σύγκρουσης των πολιτισμών", ο Μελανσόν παρατήρησε ότι οι λαοί του Μαγκρέμπ είναι "οι αδελφοί και οι αδελφές μας" και τόνισε ότι η Γαλλία "δεν έχει μέλλον χωρίς αυτούς".