Κυριακή 22 Απριλίου 2012

N. Δ. Ψηφοδέλτια – τροχοπέδη

Ποντίκι: 19/4/2012
Με ψηφοδέλτια παλαιάς κοπής, που προέκυψαν μέσα από γκρίνιες και αντιπαραθέσεις και τα οποία δεν προσφέρουν καμία εναλλακτική πρόταση στην κρίσιμη πολιτική συγκυρία, αρχίζει τον προεκλογικό αγώνα της η Ν.Δ. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε μέχρι και την τελευταία στιγμή είναι το γεγονός ότι η ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων καθυστέρησε τέσσερις ολόκληρες ώρες, αφού μέχρι και το παρά πέντε οι συντροφικοί εκβιασμοί και τα μαχαιρώματα βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ αρχικά είχε επιλέξει
να είναι υποψήφιος στη Μεσσηνία και τη Λάρισα, θέλοντας έτσι να δείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών, τελικά υπαναχώρησε εξαιτίας των πληροφοριών που τον ήθελαν να λαμβάνει στον θεσσαλικό νομό... λιγότερες ψήφους από τον υποψήφιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και διαγραμμένο από τη Ν.Δ. Χρήστο Ζώη.
Μια τέτοια εξέλιξη σίγουρα δεν θα ήταν η... καλύτερη και γι’ αυτό αποφάσισε να βαδίσει σε πιο ασφαλές περιβάλλον, όπως είναι οι αγρότες της Μαγνησίας.
Η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ν.Δ. οδήγησε όμως τον
Αντώνη Σαμαρά να πάρει μια σειρά δύσκολες αποφάσεις, αφού κανείς δεν γνωρίζει πώς θα του βγει η απόφαση να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του κόμματός του τους Π. Δούκα, Κ. Μπασιάκο και Σάββα Τσιτουρίδη, τους οποίους είχε αφήσει εκτός ο Κ. Καραμανλής λόγω παλαιότερης εμπλοκής των ονομάτων τους σε σκάνδαλα.
Τριγμούς αναμένεται να δημιουργήσει και η απόφαση να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια και ο Γ. Συμπιλίδης, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, είχε «ρίξει» το 1993 με την ψήφο του την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν με ανυπομονησία την αντίδραση του... Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η πλάκα είναι ότι η υποψηφιότητα Συμπιλίδη έρχεται ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά την – γεμάτη... υποσχέσεις – αναγνώριση, εκ μέρους της Ντόρας Μπακογιάννη, ότι είναι δίκαιο ο Σαμαράς, αν κερδίσει τις εκλογές και έχει μια διακριτή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, να γίνει πρωθυπουργός.

Γκρίνια και προβλήματα
Κακός χαμός όμως έγινε και στην Κεφαλονιά, όπου τρεις σίγουροι υποψήφιοι, ο υφυπουργός Τουρισμού Π. Αλιβιζάτος, η Σοφία Λουκέρη και ο Γ. Κουρής, με πράσινο φως της Συγγρού είχαν ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα.
Το βέτο του δημάρχου Κεφαλονιάς Α. Παρίση υπέρ του διαφημιστή Π. Παπαδάτου οδήγησε σε παραίτηση των τριών υποψηφίων και στο απόλυτο γαλάζιο χάος.
Κατόπιν τούτου κάποιοι λένε ότι ο Καμμένος δεν αποκλείεται να πάρει κεφάλι στο νησί εις βάρος της Ν.Δ.
Αλλά και στην Καρδίτσα τα πράγματα δεν ήταν πιο ευχάριστα, αφού ο Παύλος Σιούφας, ανιψιός του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, απείλησε ότι θα κλείσει το πολιτικό του γραφείο και δεν θα είναι υποψήφιος, αντιδρώντας σε υποψηφιότητες τις οποίες, σε επιστολή του προς τον Σαμαρά, χαρακτήρισε «αμφιβόλου ηθικής».
Το ίδιο έπραξε και ο γιος του Γ. Αναγνωστόπουλου, ο οποίος επίσης δήλωνε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Χρειάστηκαν από τη μία η παρέμβαση του ιδίου του Σαμαρά και από την άλλη κάποιες διορθωτικές κινήσεις για να πάρουν τα πράγματα τον δρόμο της κομματικής... ομαλότητας.
Πάντως το μοναδικό – ή, τέλος πάντων, το πιο γνωστό – θύμα της εκλογικής αναμέτρησης ήταν η Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία, παρά το γεγονός ότι έκανε δηλώσεις μετανοίας και απέστειλε τη δήλωση υπακοής στον Σαμαρά, έμεινε εκτός ψηφοδελτίου της Α’ Αθήνας, αφού η Φωτεινή Πιπιλή είχε θέσει βέτο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν ήθελε άλλα προβλήματα.
Αντιθέτως, στο όνομα της παλαιάς τους φιλίας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε το πράσινο φως και είναι υποψήφιος ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, παρά τις γνωστές κόντρες κατά την περίοδο της εκλογής για τη διαδοχή Καραμανλή, οπότε ο Κακλαμάνης είχε ταχθεί στο πλευρό της Μπακογιάννη.
Στην ίδια περιφέρεια θα κονταροχτυπηθούν, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Ν. Μηταράκης και ο Α. Ψυχάρης.
Ο στενός φίλος και συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Φαήλος Κρανιδιώτης είναι τελικά υποψήφιος στη Β’ Πειραιά μαζί με τον πρώην ποδοσφαιριστή Τάσο Μητρόπουλο, ενώ στην Α’ Πειραιά ο Κ. Αρβανιτόπουλος θα διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή.
Στην περιφέρεια Αττικής (τέως... Υπόλοιπο) θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Βλάχος, ενώ ο Κώστας Γκιουλέκας θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμη και αύριο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό θα βρίσκονται σε εκλόγιμη θέση ο σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, ο καθηγητής ιατρικής Χ. Στεφανάδης, ενώ αναζητείται μια γυναίκα για να πλαισιώσει τον ανδρικό πληθυσμό.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά πάντως το δύσκολο θα είναι – και – για τη Ν.Δ. να πείσει ότι φέρνει αέρα ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού. Εκτός αν η προτροπή του Σαμαρά προς τους δυνάμει ψηφοφόρους του κόμματός του να ανανεώσουν αυτοί τη Βουλή πιάσει τόπο. Αλλιώς..