Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Α. Τσίπρας: «Μία κυβέρνηση Αριστεράς είναι εφικτή»


«Κάθε ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ταυτόχρονα και ψήφος εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς» τόνισε στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο ο επικεφαλής του Συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα εξέφρασε με βεβαιότητα την πεποίθηςή του πως «Το όνειρο μιας αριστερής κυβέρνησης μπορεί να γίνει πραγματικότητα και εφιάλτης για τη γερασμένη Ελλάδα».
Μία εβδομάδα πριν τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την πολιτική ζωή της Ελλάδας. Το φάντασμα της Κυβέρνησης της Αριστεράς. Όλες οι δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας, ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία, απέναντι σε αυτό το φάντασμα».
Τόνισε επίσης πως «το καταρρέον πολιτικό σύστημα, η εγχώρια διαπλοκή,
 συντονίζουν τις δυνάμεις τους. Συκοφαντούν, διαστρεβλώνουν, λοιδορούν, κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου αυτό το όνειρο για το λαό αλλά εφιάλτης για τους ίδιους, να μην γίνει πραγματικά. Δεν τα καταφέρουν όμως. Διότι πλέον τα μηνύματα που παίρνουμε από παντού, από όπου κι αν βρεθούμε σε κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος της χώρας, τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ότι αυτή η ιδέα είναι πια πλειοψηφική, εναλλακτική δυνατότητα στη συνείδηση του λαού μας και γι' αυτό τρομοκρατούνται».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «καταφέραμε να φέρουμε στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στο επίκεντρο του προεκλογικού διαλόγου, την εναλλακτική πρόταση συγκρότησης Κυβέρνησης Αριστεράς».
«Οι γερασμένες δυνάμεις της Ελλάδας τρομοκρατούνται»
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως « το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα και ταυτόχρονα εφιάλτης για τις γερασμένες δυνάμεις, για τις δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας γι' αυτές που έχουν την ευθύνη που μας οδήγησαν έως εδώ, το γεγονός αυτό τους κάνει να τρομοκρατούνται, να πανικοβάλλονται».
Αναφερόμενος στις φωνές που τον κατηγορούν πως έχει παρασκηνιακά υπογράψει συνεργασία με κόμματα που τους χωρίζει προγραμματικό και ιδεολογικό χάσμα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως δεν ξαφνιάζεται και προτείνει «να μην ανησυχούν. Η δική μας Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα έχει στα υπουργικά έδρανα ακροδεξιούς όπως ο κ. Βορίδης ή ο κ. Γεωργιάδης, ούτε τη συμμετοχή του κ. Καρατζαφέρη. Η δική μας Κυβέρνηση θα είναι Κυβέρνηση της Αριστεράς, Κυβέρνηση συνεργασίας αριστερών και οικολογικών προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων, θα στηρίζεται από το λαό, με στόχο να μεταφέρει την εξουσία στο λαό, θα βασίζεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων και των ελληνίδων, στη δημοκρατική εγρήγορση του λαού μας, όχι στους διαδρόμους της διαπλοκής»
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέλουν να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο»
Στην κρίσιμη για την χώρα περίοδο που διανύουμε, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «το δυστύχημα βέβαια για την Ελλάδα είναι πως την ίδια ακριβώς ώρα που κλονίζεται στην Ευρώπη ο άξονας «Μερκοζί», στην Ελλάδα υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα να κυβερνήσει το δίδυμο Σαμαρά και Βενιζέλου.  Και είναι δυστύχημα, διότι την ώρα που οι επιλογές της κας Μέρκελ αμφισβητούνται από τους λαούς, οι επίδοξοι συγκυβερνήτες της Ελλάδας έχουν δια της υπογραφής τους δεθεί εκ των προτέρων στο άρμα της κας Μέρκελ. Πρέπει να σας πω ότι ποτέ άλλοτε στην ιστορία του τόπου δεν υπήρξαν τόσο λεπτομερή προεκλογικά προγράμματα από δυο Κόμματα που θέλουν να συγκυβερνήσουν για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.
Κάλεσμα προς όλους τους πολίτες
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε όλους τους Έλληνες «ανεξάρτητα από τη μέχρι χθες πολιτική και ιδεολογική τους καταγωγή» λέγοντας πως η μόνη ρεαλιστική δυνατότητα αποτροπής αυτής της καταστροφής που έρχεται αν συγκυβερνήσουν Σαμαράς και Βενιζέλος, είναι η κάλπη της επόμενης Κυριακής να δώσει τη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης της Αριστεράς, που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας και θα ακυρώσει το μνημόνιο της καταστροφής».
«Γιατί μόνο μία Κυβέρνηση της Αριστεράς με ισχυρή λαϊκή στήριξη είναι τους αγώνες του λαϊκού κινήματος να τη στηρίζουν, μπορεί να εγγυηθεί μισθούς και συντάξεις, το κοινωνικό κράτος και να αποτρέψει την κοινωνική λεηλασία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Μετεκλογικές συνεργασίες
Σε ερώτηση σχετικά με τις συνεργασίες που ενδεχομένως να κάνει ο ΣΥΡΙΖα αν λάβει διερευνητική εντολή, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως το κόμμα του έχει απευθυνθεί σε όλο το πολιτικό φάσμα της Αριστεράς και πως «δεν μπορεί να υπάρξει λοιπόν προγραμματική σύγκλιση με δυνάμεις που μας χωρίζουν σημαντικές πολιτικές και προγραμματικές διαφορές, όχι μονάχα ιδεολογικές».
Σχετικά με το νέο κόμμα του κ. Καμμένου ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «ο κ. Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ένα οικονομικό πρόγραμμα, λένε ότι είναι αντιμνημονιακοί, όμως το μνημόνιο είναι η συμπύκνωση του νεοφιλελευθερισμού, δεν μπορείς να είσαι αντιμνημονιακός θέλοντας να τα έχεις καλά με όλους και δεν μπορείς να βγεις από το μνημόνιο εάν ταυτόχρονα δε διεκδικήσεις μία εναλλακτική προοπτική δικαιοσύνης».
Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαίου, που αφορά την πορεία του τόπου σε σχέση με το μνημόνιο ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «με βάση στο Σύνταγμα η επόμενη Βουλή δύναται να είναι αναθεωρητική» και συνέχισε λέγοντας πως μετά τις εκλογές «θα ζητήσουμε από τα κόμματα της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα, τη Δημοκρατική Αριστερά και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, από τους Οικολόγους Πράσινους, από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου να συγκροτήσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο πάνω στις αναγκαίες και απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα, που θα πρέπει να προωθήσει ένα προοδευτικό, αντιμνημονιακό, δημοκρατικό τόξο».
Συνεργασία με το ΚΚΕ
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε μία τέτοια συνεργασία καθώς το ΚΚΕ εκλαμβάνει τη στήριξη από τους ψηφοφόρους ως στήριξη σε μια ξεχωριστή πολιτική πρόταση που δεν έχει σχέση με αυτό που δημοσίως δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως αν και δικαιολογεί τη στάση αυτή, αναρωτήθηλε «Αν όχι τώρα πότε; Και αν όχι εμείς ποιοι; Δεν μπορεί να περιμένουμε να διαμορφωθούν οι συνθήκες. Διότι αν περιμένουμε να διαμορφωθούν οι συνθήκες δεν θα έχουμε υποκείμενο. Ο λαός μας πεθαίνει. Ο λαός μας θα πεινάσει. Θα φύγουν μετανάστες στο εξωτερικό οι νέοι άνθρωποι. Θα εξαθλιωθούν οι εργαζόμενοι. Και δεν μπορεί να περιμένουμε να εξαθλιωθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος για να διαμορφωθούν οι συνθήκες» και κατέληξε λέγοντας πως «την επομένη των εκλογών ο ελληνικός λαός με την ψήφο του θα υποδείξει, θα αναγκάσει τις δυνάμεις της Αριστεράς σε μια κυβέρνηση που θα ανατρέψει την πορεία του λαού μας προς τη δυστυχία».
Επίθεση στη Χρυσή Αυγή
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής κάνοντας λόγο για χιτλερική οργάνωση που κινείται στα όρια της νομιμότητας, κατηγόρησε το ΠαΣΟοΚ και τη ΝΔ ότι με την πολιτική τους οδήγησαν στην άνοδό της , και το πολιτικό κατεστημένο ότι χύνει κροκοδείλια δάκρυα μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ παραβιάσει τις αρχές του, ενώ το κατεστημένο είναι αυτό που μπορεί και να θέλει την είσοδό της στη βουλή για να στηρίξει την θεωρία της ενίσχυσης των άκρων.
Στην ερώτηση αν θα δεχθεί ψήφο από την Χρυσή Αυγή στην βουλή, απάντησε πως «δεν μπορεί να εκχυδαΐζουμε τον πολιτικό βίο. Και δεν μπορεί να τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι». Μάλιστα έδωσε το λόγο για μία σύντομη παρέμβαση τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας Μανόλη Γλέζο ο οποίος σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός δεν φοβήθηκε στην κατοχή τους Ναζί , δεν θα τους φοβηθεί τώρα.
Μεταναστευτικό
Σε ότι αφορά για την απουσία κράτους, αστυνόμευσης στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και σε άλλες περιοχές, σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε: «Μπορεί να λυθεί με επιχειρήσεις – σκούπα σαν αυτές που δημαγωγικά κάνει ο κ. Χρυσοχοΐδης παραμονή των εκλογών μπας και σβήσει από πάνω του την ρετσινιά ότι δεν διάβασε το μνημόνιο; Που παίρνει κακόμοιρους ανθρώπους από τη μια άκρη και τους αφήνει μετά από τρεις ώρες στην άλλη άκρη της πόλης; Μπορεί να λυθεί με στρατόπεδα συγκέντρωσης; Θα κάνουμε όλη την Ελλάδα ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης; Ή μήπως μπορεί να λυθεί με σύνορα και φράχτες σε μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, για ανθρώπους που κάνουν πάνω από 2.500 χιλιόμετρα με τα πόδια κατατρεγμένοι προκειμένου να βρουν στον ήλιο μοίρα και δεν θέλουν να έρθουν εδώ, η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, δεν είδαν τις καμπάνιες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού «ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα».
«Αλλά η υπογραφή που έβαλε ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Παπανδρέου στη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ»,συνέχισε ο κ. Τσίπρας, « μετατρέπει την Ελλάδα σε μια απέραντη αποθήκη ψυχών. Δεν επιτρέπει σ’ αυτούς τους ανθρώπους να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να φύγουν. Εμείς λοιπόν λέμε ότι ναι, θα καταγγείλουμε αυτή τη συνθήκη και ταυτόχρονα θα διεκδικήσουμε μια διαφορετική μεταναστευτική πολιτική, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στη χώρα μας.
Ακύρωση του Μνημονίου
Σε σχετική ερώτηση για το πώς θα καταφέρει μία κυβέρνηση Αριστεράς να επαναδιαπραγματευτεί καλύτερα με τους δανειστές, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖα απάντησε πως «στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για να είσαι αποτελεσματικός, πρέπει να έχεις ένα παράγοντα στο επίκεντρο, που είναι ο λαϊκός παράγοντας. Χωρίς αυτόν δεν θα πετύχεις καμιά διαπραγμάτευση».
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «εμείς δεν μιλάμε για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Το μνημόνιο δεν διαπραγματεύεται, η κόλαση δεν διαπραγματεύεται. Μιλάμε για ακύρωση του μνημονίου, καταγγελία της δανειακής σύμβασης και πολιτική διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».