Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Το Μνημόνιο το έχετε διαβάσει, κ. Βενιζέλο;

Το Μνημόνιο το έχετε διαβάσει, κ. Βενιζέλο;
Δεν μας έφτανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τώρα φαίνεται πως ούτε ο κ. Βενιζέλος έχει διαβάσει το Μνημόνιο, το οποίο κατά τα άλλα υπερασπίζεται με τόσο πάθος. Διότι αλλιώς δεν δικαιολογείται το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Χ.Μ. Μπαρόζο. Η ίδια η επιστολή δικαιολογείται ως άπελπις προσπάθεια να δείξει ότι είναι σε θέση να διαπραγματευθεί ή έστω να επηρεάσει κατά τι έστω τα πράγματα, να δείξει διεθνές προφίλ, αυτό που απαρνήθηκε όταν ξαναγεννήθηκε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι ο κ. Βενιζέλος ζητάει αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων τη στιγμή που το Μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος υπερασπίζεται, όχι μόνον απογείωσε την ανεργία των νέων, αλλά θέσπισε και συστηματοποίησε και τη μόνιμη εργασιακή επισφάλειά τους. Μετά τις εκλογές μάλιστα έχει δεσμευθεί για τα επόμενα τρία χρόνια να αφαιρέσει επιπλέον πόρους από τα κοινωνικά κονδύλια. Ζητάει επίσης ο κ. Βενιζέλος ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις τράπεζες, όταν ο ίδιος και η κυβέρνηση Παπαδήμου έχουν δώσει δεκάδες δισ. στις τράπεζες χωρίς να τις υποχρεώσει να μεταφέρουν ρευστότητα στην αγορά.
Συναφώς στο θέμα των μεγάλων έργων τι λέει ο κ. Βενιζέλος; Ζητάει "καλύτερη λειτουργία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος" -προφανώς το ελληνικό το έχει ρυθμίσει καλά, για να χρηματοδοτούνται τα έργα. Κι αυτά στο Μνημόνιο είναι, με πρώτη και καλύτερη την εξαφάνιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μετά από 4-5 διαδοχικές περικοπές.
Αμέσως μετά κάνει τη μία και μόνη διαφοροποίηση από το Μνημόνιο ζητώντας από την Ε.Ε. να μην πολυψειρίζει τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων για να προχωρήσουν γρήγορα, δηλαδή να δοθούν σε κολλητούς όπως να 'ναι και με τους καλύτερους για τους υποψήφιους "επενδυτές" όρους.
Κοντολογίς, ο κ. Βενιζέλος φωνάζει "Μπαρόζο, σώσε με", δηλαδή "κάνε πως μπαίνεις σε συζήτηση". Γιατί "κάνε πως μπαίνεις σε συζήτηση"; Διότι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιχειρηματολογίας του κ. Βενιζέλου όσον καιρό ήταν υπουργός Οικονομικών, αλλά και από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα παρέκκλισης από τα συμφωνηθέντα!
Γ.Κ.