Του Μενέλαου Μυρίλλα/FosPhotos
Κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και πολιτικούς τριγμούς επιφέρει η κίνηση Σαμαρά να ζητήσει την άμεση εφαρμογή τηςχθεσινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του «νόμου Ραγκούση» για το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα αλλά και τις διατάξεις για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας. Η εσπευσμένη εντολή προκαλεί αλγεινή εντύπωση καθώς βασίζεται σε διαρροή της απόφασης του ΣτΕ η οποία δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη κάτι που ενδέχεται να γίνει σε διάστημα μηνών. Ενόχληση από ΔΗΜΑΡ καιΠΑΣΟΚ σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο για τη μονομερή απόφαση Σαμαρά. Για απόφαση που δυναμιτίζει την κοινωνία κάνουν λόγο αντιπολίτευση και φορείς που μιλούν στο tvxs.gr.
Σε μια αστραπιαία κίνηση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε ουσιαστικά να
Το ζήτημα περί διαρροής υπογραμμίζει στο tvxs.gr, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, από την Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που μάλιστα έκανε παρέμβαση υπέρ της συνταγματικότητας των διατάξεων στο ΣτΕ. «Η διαρροή δεν είναι νομικό αλλά επικοινωνιακό γεγονός. Δεν μπορεί με βάση τη διαρροή να έχουμε έννομα αποτελέσματα. Το πιο απίθανο σε αυτή την ιστορία είναι ότι με βάση τη διαρροή η γενική γραμματεία της κυβέρνηση αποφασίζει να υλοποιήσει άμεσα την απόφαση».
O ίδιος ο ιθύνων του νόμου Γιάννης Ραγκούσης μέσω twitter ανέφερε ότι τηρεί στάση αναμονής για να τοποθετηθεί. «H άποψή μου αφού μάθουμε επίσημα την απόφαση του Στε, πάντως εγώ δεν πρόκειται να επαναλάβω τις αρνητικές πρακτικές της μεταπολίτευσης». Σε άλλο σχόλιό του επισημαίνει: «αν οι διαρροές είναι ακριβείς το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τα παιδάκια 2ης γενιάς! Όχι για τους ενήλικες μετανάστες».
Ενόχληση από ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ
Στο τρικομματικό κυβερνητικό στρατόπεδο κυριαρχεί η ενόχληση. Πάντως ΠΑΣΟΚ καιΔΗΜΑΡ «εξετάζουν τα νέα δεδομένα» που διαμορφώνει η απόφαση του ΣτΕ πριν τοποθετηθούν ευρέως. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορούν να λαμβάνονται νομοθετικές πρωτοβουλίες αν δεν έχουν συμφωνήσει και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ κύκλοι της ΔΗΜΑΡ, δηλώνουν αντίθετοι στην κατάργηση των ευνοϊκών διατάξεων για τη χορήγηση ιθαγένειας. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η ΝΔ είχε προεκλογικά δεσμευτεί να καταργήσει το νόμο Ραγκούση.
Στη ΔΗΜΑΡ εξετάζουν τα νέα δεδομένα προκειμένου να διαμορφώσουν συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση. Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι του κόμματος δηλώνουν στο tvxs.gr κατηγορηματικά αντίθετοι απέναντι στην προοπτική κατάργησης των ευνοϊκών όρων για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες.
«Είναι προφανές ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να αναληφθεί βεβιασμένα και χωρίς τη συμφωνία των κομμάτων που την στηρίζουν» υποστηρίζει η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Το ΠΑΣΟΚ αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για τα θέματα του νόμου 3838/10 προκειμένου να τη μελετήσει», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά και υποστήριξε ότι «η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν στη χώρα μας παραμένει προτεραιότητα μας».
Και η εισηγήτρια του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ,Θεοδώρα Τζάκρη, ξεκαθαρίζει πάντως ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναληφθεί χωρίς τη συμφωνία όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση για τις συνέπειες της απόφασης έως ότου αυτή δημοσιευτεί σύμφωνα με το νόμο και γίνει γνωστό το σκεπτικό της» αναφέρει η ίδια.
Μετά τις αντιδράσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η αντικατάσταση του νόμου για την απόδοση ιθαγένειας θα γίνει μετά από συνεννόηση με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Επιπλέον τόνισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο, αντίστοιχο με όσα υπάρχουν και λειτουργούν αποτελεσματικά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα λαθρομετανάστευσης, όπως η Ελλάδα.
Απόφαση που δυναμιτίζει την κοινωνία
Επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση εξαπολύει οΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επιβεβαιώνει ότι έχει υιοθετήσει την ατζέντα του μίσους και του φόβου που ορίζει η Χρυσή Αυγή. «Παρά τις ελλείψεις και την προχειρότητα του, ο νόμος Ραγκούση αποτελεί το μόνο σχετικά προοδευτικό νομοθέτημα των τελευταίων χρόνων» αναφέρει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Οι νέοι που, είτε έχουν γεννηθεί είτε έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα εκτός από τη χώρα μας. Κατά συνέπεια, ο δεσμός τους με την Ελλάδα είναι προφανής σε βαθμό που ο όρος 'μετανάστες δεύτερης γενιάς' να είναι εσφαλμένος, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για Έλληνες μεταναστευτικής καταγωγής. Το να αποστερούνται αυτοί οι χιλιάδες συμπατριώτες μας τα θεμελιώδη δικαιώματά τους δεν αποτελεί μόνο πράξη κατάφωρης αδικίας, αλλά υπονομεύει τη συνοχή της κοινωνίας στο σύνολο της» σημειώνει o ΣΥΡΙΖΑ.
«Η απόφαση για την ιθαγένεια, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι απογοητευτική και καταστροφική για το ίδιο το έθνος το οποίο υποτίθεται ότι θέλει να εξυπηρετήσει. Αν αρνείσαι την πρόσβαση στα παιδάκια που ζουν και εκπαιδεύονται στην Ελλάδα τότε δεν μπορώ να καταλάβω ποια αντίληψη έχεις για το έθνος» σημειώνει στο tvxs.gr, oΔημήτρης Χριστόπουλος, της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Πρόκειται για μια νίκη των απόψεων που βλέπουν το έθνος σαν μια κλειστή κοινότητα ομόαιμων. Πρόκειται για απόψεις αυταρχισμού και δεξιού εξτρεμισμού».
«Θυμηθείτε την ιστορία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου και του τότε Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη με αφορμή την υπόθεση του Τσενάι, του επίδοξου αλβανού σημαιοφόρου στη Νέα Μηχανιώνα. Ο Π. Ψωμιάδης είπε ότι Έλληνας γεννιέσαι δε γίνεσαι και ο Κ. Στεφανόπουλος είπε, χρησιμοποιώντας τον Σωκράτη, ότι Έλληνες είναι οι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας. Φαίνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας διάλεξε Παναγιώτη Ψωμιάδη» τονίζει ο κ. Χριστόπουλοςκαι επισημαίνει ότι το ΣτΕ με την απόφαση αυτή στρέφεται ουσιαστικά εναντίον της νόμιμης μετανάστευσης και της δυνατότητας κοινωνικής ένταξης αυτών των ανθρώπων. «Δηλαδή δυναμιτίζει την κοινωνία μας» καταλήγει.
«Ο πρωθυπουργός μέσα σε αυτό το χαμό που αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρο το Έθνος, με την Ελλάδα να κινδυνεύει από αριστερά και δεξιά ασχολείται με μικροπρέπειες για να κερδίσει ψήφους και υποστήριξη από την άκρα δεξιά. Αίσχος και ντροπή» λέει στο tvxs.gr, ο Ναϊμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας. «Αίσχος και ντροπή για ένα έθνος 20 εκατομμυρίων ανθρώπων που οι μισοί ζουν στο εξωτερικό ως μετανάστες και οι άλλοι μισοί στην πατρίδα τους. Διώχνουν τους καλούς. Γιατί αυτοί που έχουν πάρει υπηκοότητα είναι οι καλοί. Με αυτά χαίρονται μόνο οι ακροδεξιοί. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης είναι φτηνοί και φτηνά είναι όσα κάνουν» σημειώνει.tvxxs