Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:Ευρωπαϊκό το πρόβλημα... ευρωπαϊκή και η διέξοδος

Ευρωπαϊκή διάσταση στις επερχό­μενες εκλογές δίνει ο Τσίπρας, επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει σε όσους του χρεώνουν την επιδίωξη της εξόδου από την ευρω-ζώνη (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Κουβέλης) και να τονίσει τα ευρωπαϊστικά χαρακτηριστι­κά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην πλειοψηφία του ΣΥΝ αλλά και σε άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρή η πεποίθηση περί «μεταρρύθμισης» της Ευρώπης, όπως πριν από λίγο καιρό εκφραζόταν και μέσα από το σύνθημα περί «επανί­δρυσης». 

Η σύνδεση του ελληνικού ζητήματος με το ευρύτερο ευρωπαϊκό, που για τον ΣΥΝ είναι αδιάρρηκτη και στο επίπεδο της αιτίας της κρίσης αλλά και στο επί­πεδο της αντιμετώπισής της, τονίστηκε και από την επίσκεψη στην Αθήνα αλ­λά και στην προχθεσινή ανοιχτή πολιτι­κή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγά­λεω των εκπροσώπων του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), του ΠιερΛοράν (προέδρου ΚΕΑ, εθνικού γραμματέα του ΓΚΚ), τουΓκρεγκόρΓκί-ζι (προέδρου της Κ.Ο. της Γερμανικής Αριστεράς - Die Linke) και τουΦρανθί-σκοΛούσα (συντονιστή του πορτογαλι­κού «Μπλόκο»). Ο Τσίπρας στην ομιλία του χαιρέτισε τη στάση αλληλεγγύης του ΚΕΑ και των κομμάτων που μετέ­χουν σε αυτό απέναντι στον ελληνικό λαό και εξήρε τη δράση τους στο εσω­τερικό των χωρών τους. Σημείωσε ότι «η σημασία που δίνουμε στην ευρωπα­ϊκή διάσταση του προβλήματος δεν εί­ναι άλλοθι για να αποσυρθούμε από το εσωτερικό μέτωπο των αγώνων». Αλλά γιατί, κατά την εκτίμησή του «από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών δεν θα κριθεί μόνο το μέλλον της Ελ­λάδας και του ελληνικού λαού, αλλά η πορεία και η προοπτική για όλους τους λαούς της Ευρώπης», αφού, όπως εί­πε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «η Ελλάδα θα είναι το πρώτο κομμάτι τουντόμινο που θα ξεκινήσει τις διεργασί­ες ανατροπής για τη χειραφέτηση της Ευρώπης από το κεφάλαιο και τις αγο­ρές». 


Λαϊκή εντολή

Ως εκ τούτου ο Τσίπρας κάλεσε στην οικοδόμηση ενός μετώπου με «πανευρωπαϊκά χαρακτηριστικά». (Παρεμπι­πτόντως, «πανευρωπαϊκή»… διάσταση δίνει στη θέση του και η μειοψηφούσα αντιπολίτευση του ΣΥΝ, το Αριστερό Ρεύμα, καθώς προτείνει έξοδο από την ευρωζώνη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ως μόνη λύση για την απε­μπλοκή τους από την ασφυκτική ευρω­παϊκή πολιτική). 

Όσον αφορά το εσωτερικό πεδίο του πολιτικού και κοινωνικού αγώνα, ο Τσίπρας ζήτησε λαϊκή εντολή για μια «κυ­βέρνηση της Αριστεράς», για έναν «νέο Συνασπισμό εξουσίας» που «θα καταγ­γείλει το μνημόνιο της χρεοκοπίας και τη δανειακή σύμβαση της υποτέλει­ας». 

Ο πρόεδρος της Κ.Ο., λίγες μέρες με­τά την επισημοποίηση της συνεργασίας με πρόσωπα και συλλογικότητες από τον χώρο των «ΠΑΣΟΚογενών», επέμει­νε στο άνοιγμα αυτής της συνεργασίας προς το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ (προεκλογι­κά ή μετεκλογικά) επιρρίπτοντας στις ηγεσίες τους «δυσκαμψία» όσον αφο­ρά τη (μη) ανταπόκρισή τους και εκτι­μώντας ότι στο μετεκλογικό τοπίο θα πιεστούν «να καθίσουν στο ίδιο τραπέ­ζι με τον ΣΥΡΙΖΑ». Σε διαφορετική περί­πτωση, ο Τσίπρας τους επέρριψε προ­καταβολικά την ευθύνη ενός «ιστορι­κού λάθους»: «Αν αρνηθούν» είπε «θα είναι υπόλογοι. Στην Ιστορία, στον λαό και στην κοινωνία». Και κατέληξε: «Εί­μαι βέβαιος ότι κανείς δεν θα πάρει την ευθύνη να αναστήσει το μνημόνιο».

Ωστόσο, το κάλεσμα για συνεργασία φαίνεται ότι δεν μπορεί να μη συμβα­δίσει με κάποιου είδους προεκλογική πόλωση με τους χώρους στους οποίους απευθύνεται, καθώς για την ευόδωση των σχεδίων του ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την υπερίσχυσή του έναντι ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ. 

Στο μεταξύ, αμηχανία δημιούργησε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το επιθετικό φλερτ του Πάνου Καμμένου των Ανε­ξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος δήλωσε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου αναφέρουν: «δεν μας αφορά το θέ­μα» και προσθέτουν ότι «ο κ. Καμμένος επί δεκαετίες και από κυβερνητικές θέσεις υπηρέτησε μια πολιτική, βάσει της οποίας σήμερα αντιμετωπίζουμε τα σημερινά προβλήματα. Απλώς σήμερα ψαρεύει στα θολά νερά»…

To potniki.gr  5/4/2012