Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Σεισάχθεια για μικρομεσαίους και αγρότες, ρήξη με την τραπεζική τοκογλυφία


Προτάσεις  ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου
Ρεαλιστικές, άμεσα εφορμόσιμες προτάσεις κοινωνικής δικαιοσύνης με αναπτυξιακό πρόσημο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που πλήττει δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διαμορφώνει συνθήκες απόγνωσης σε χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Είναι η δεύτερη διαδοχική πρόταση που κατατίθεται μετά από αυτή για τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών, με την ολική ή μερική διαγραφή της οφειλής τους, αναλογικά προς τη μείωση του εισοδήματός τους.
"Ζητάμε μια νέα σεισάχθεια", τόνισε χθες ο Αλ. Τσίπρας προτείνοντας διαγραφή του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αντίστοιχη της μείωσης του κύκλου εργασιών τους κατά την τελευταία τριετία (2009-2012), ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους με ορίζοντα δεκαετούς εξόφλησης, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού για στοχευμένη χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Αντιστοίχως ρύθμιση δανείων, βραχυπρόθεσμος χαμηλότοκος δανεισμός για συνέχιση της γεωργικής παραγωγής, πάγωμα πλειστηριασμών, έκδοση καλλιεργητικής κάρτας, αλλά και δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού είναι μεταξύ των μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική οικονομία.
Ο εφιάλτης του "λουκέτου" και της ανεργίας

Απαριθμώντας τα εφιαλτικά νούμερα που αφορούν το κλείσιμο 130.000 επιχειρήσεων και την απώλεια περισσοτέρων από 300.000 θέσεις εργασίας, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας ζήτησε να σταματήσει άμεσα ο στραγγαλισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες που ακόμα και στο ζενίθ της οικονομικής κρίσης εξακολουθούν τις τοκογλυφικές πρακτικές οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στο "λουκέτο" και τους δανειολήπτες στην απόγνωση.
Ρυθμίσεις χρεών, αποκατάσταση εισοδημάτων
"Οι προτάσεις μας δεν συνιστούν έκκληση προς τις τράπεζες και τους τραπεζίτες. Οι προτάσεις μας συνιστούν μέρος ενός συγκροτημένου και ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο που αφορά το τρίπτυχο αύξηση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων - ρύθμιση χρεών - αποκατάσταση εισοδημάτων στο επίπεδο προ κρίσης. Απευθύνονται στους αγρότες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, δηλαδή σε δύο από τους εμβρυουλκούς της ανάκαμψης της οικονομίας, θεωρώντας ότι η απελευθέρωσή τους από τη γάγγραινα του δανεισμού έχει επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα.
Με τις τράπεζες ή με την κοινωνία;
Το ερώτημα, υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας είναι, ποιος τελικά χρωστάει και σε ποιον Χρωστάει η κοινωνία στους τραπεζίτες ή μήπως οι τραπεζίτες είναι αυτοί που χρωστάνε στην κοινωνία; Η γραμμή της κυβέρνησης Παπανδρέου και Παπαδήμου είναι να σωθούν οι τράπεζες παρά το ότι βουλιάζει η ίδια η κοινωνία. Και μάλιστα έχουν ονομάσει τη σωτηρία των τραπεζών ως εθνική σωτηρία, σωτηρία του έθνους. Ακριβώς, λοιπόν, γι’ αυτούς τους λόγους η πρόταση που καταθέτουμε για κοινωνικό, δημόσιο έλεγχο, κοινωνικοποίηση - εθνικοποίηση των τραπεζών είναι μια πρόταση ουσίας.
Όπως ακόμα τόνισε η συνεχιζόμενη απώλεια εισοδήματος από το 2009 και μετά γεννά την αδυναμία αποπληρωμής του κεφαλαίου, ενός κεφαλαίου του κάθε δανειολήπτη το οποίο με τα σημερινά δεδομένα κανείς δεν θα το ζητούσε ως δάνειο και φυσικά κανένας δεν θα το ενέκρινε. Η απώλεια εισοδήματος λοιπόν πρέπει να αναγνωριστεί. Και η αναγνώρισή της σημαίνει αναλογική διαγραφή της συσσωρευμένης οφειλής.
Οι τράπεζες σήμερα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το υπαρκτό πρόβλημα με διμερείς εθελοντικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες που κυρίως εστιάζονται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ρυθμίσεις όμως που αυξάνουν τελικά τα έσοδά τους από τους τόκους και μακροπρόθεσμα επιβαρύνουν τους δανειολήπτες. Χωρίς λοιπόν τη διαγραφή ιδιωτικού χρέους του πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. Για μας αυτή είναι η μία και μοναδική αλήθεια.
"Αν την επομένη των εκλογών υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εμείς επιθυμούμε και δοθεί η δυνατότητα σε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας, με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς, να ασκήσει διακυβέρνηση αυτοί οι κύριοι μέτοχοι που έχουν χρεωκοπήσει τις τράπεζές τους θα δώσουν τα κλειδιά στο κράτος ώστε με δημόσιο, κοινωνικό έλεγχο να ασκήσουμε πολιτική στον χρηματοπιστωτικό τομέα προς όφελος των κοινωνικών αναγκών, για τις ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των μετόχων.
Διότι όλοι αυτοί στους οποίους αναφερόμαστε δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τη στιγμή που γνωρίζουμε πως την περίοδο της μεγάλης ανάπτυξης είχαν τεράστια κέρδη τα οποία έχουν μεταφέρει ίσως κάπου αλλού, ίσως και έξω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα”.