Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Σύμφωνα με δημοσιευματα: Αλλάζουν τα πάντα για αποδείξεις και πλαστικό χρήμα από το 2017 – Διαβάστε τις αλλαγές




Εκπτώσεις φόρου, λοταρία και κληρώσεις αυτοκινήτων και ακινήτων στους συνεπείς, είναι μερικές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα
Όπως γράφει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος εκπτώσεις φόρου και κληρώσεις αυτοκινήτων και ακινήτων προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που κάνουν αγορές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, ή μέσω e-banking θα προβλέπεται ετήσια έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Επιπλέον, για όλους τους φορολογούμενους που κάνουν αγορές με «πλαστικό» χρήμα θα γίνονται κληρώσεις στις οποίες θα μετέχουν αυτόματα, με έπαθλο δωρεάν ψώνια, αυτοκίνητα, ακόμη και ακίνητα.

Οι δαπάνες που πληρώνονται με μετρητά και οι αποδείξεις τους δεν θα λαμβάνονται υπόψη για έκπτωση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ούτε θα μετέχουν στις κληρώσεις δώρων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα κίνητρα για τη χρήση «πλαστικού» χρήματος και ηλεκτρονικών συναλλαγών που προβλέπει το νομοσχέδιο:

Εκπτώσεις από 1.900 έως 2.100 ευρώ στον ετήσιο φόρο εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Από την 1/1/2017 οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός τους με δαπάνες μέσω καρτών ή e-banking για να κατοχυρώνουν την ετήσια έκπτωση φόρου. Αν δεν καλύψουν το απαιτούμενο ποσοστό, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%.

Το ποσοστό που θα πρέπει να καλύπτουν εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος. Για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις μέχρι 10.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν το 10%, για εισοδήματα 10.000-20.000 ευρώ το 15%, για 20.000-40.000 ευρώ το 20%, για πάνω από 40.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν το 30%.

Στις δαπάνες που αναγνωρίζονται για την έκπτωση φόρου περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών. Δηλαδή ακόμη και αγορές σε σούπερ μάρκετ, πληρωμές ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, τόκων από στεγαστικά δάνεια, ασφαλίστρων, διδάκτρων, κοινοχρήστων. Θα εξαιρούνται οι μεταφορές ποσών σε άλλα πρόσωπα και τα εμβάσματα.

Από την υποχρέωση κάλυψης ποσοστού του ετησίου εισοδήματος με «πλαστικό» ή «ηλεκτρονικό» χρήμα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που ζουν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από συγκεκριμένο όριο και σε ορεινές περιοχές πάνω από ένα συγκεκριμένο υψόμετρο.

Κάθε ημέρα σε 50 πελάτες καταστημάτων σε όλη τη χώρα, που χρησιμοποιούν κάρτες στις συναλλαγές του, θα δίνεται η δυνατότητα να αγοράσουν δωρεάν τα προϊόντα που επιθυμούν, μέσω κλήρωσης. Οταν ο πελάτης θα ζητά και θα λαμβάνει απόδειξη, θα μετέχει αυτόματα στην κλήρωση. Ο τυχερός θα βλέπει πάνω στην απόδειξη ένα τυπωμένο μήνυμα με το οποίο θα ενημερώνεται ότι δεν απαιτείται να πληρώσει τα αγαθά που αγόρασε. Παραμένει άγνωστο μέχρι ποιο ποσό θα παρέχεται το δικαίωμα των δωρεάν αγορών.

Θα κληρώνονται 5 αυτοκίνητα τον μήνα. Ολες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές για αγορές με «πλαστικό» χρήμα θα μετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλο 5 αυτοκίνητα, από το «στοκ» των κατασχεθέντων στον ΟΔΔΥ.

Θα κληρώνεται ένα ακίνητο κάθε χρόνο, διαδικασία στην οποία θα μετέχουν αυτόματα όλοι όσοι παίρνουν αποδείξεις για αγορές με «κάρτες».

TO ΠΟΝΤΙΚΙ WEB