Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Χάκερ αποκαλύπτουν συγκάλυψη ντοπαρισμένων αθλητών από τη WADA

Σκάνδαλο

Τα πάνω - κάτω στον αθλητικό κόσμο ενδέχεται να φέρουν τα στοιχεία που αποκαλύπτουν χάκερ που μπήκαν στα άδυτα του Διεθνούς Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ WADA, λίγες μέρες μόλις μετά τη λήξη των Ολυμπαικών Αγώνων του Ρίο.

Η ομάδα που αποκαλείται Fancy Bears και αυτοσυστήθηκε ως «διεθνής ομάδα χάκερ», δημοσίευσε στο twitter έγγραφα τα οποία ισχυρίζεται ότι απέκτησε διεισδύοντας στο σύστημα της WADA και σύμφωνα με τα οποία οι πλέον διάσημες αθλήτριες των ΗΠΑ έχουν βρεθεί θετικές σε ελέγχους αντιντόπινγκ. Ισχυρίζονται επίσης ότι υπήρξε συγκάλυψη προκειμένου να αγωνιστούν οι συγκεκριμένες αθλήτριες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Οι αθλήτριες που βρίσκονται στο «στόχαστρο» είναι οι τενίστριες Σερένα και Βένους Γουίλιαμς, η γυμνάστρια Σιμόν Μπάιλς (4 χρυσά μετάλλια) και η μπασκετμπολίστρια, Έλενα Ντέλε Ντόνε.

Οι χάκερ ισχυρίζονται πως όλες δικαιολόγησαν με ιατρικά πιστοποιητικά τις παράνομες ουσίες που εντοπίστηκαν σε τεστ αντιντόπινγκ που διενεργήθηκαν στη διάρκεια των Αγώνων, ενώ δεσμεύτηκαν για δημοσιοποίηση νέων εγγράφων άλλων ολυμπιακών ομάδων.

Η WADA απάντησε με αμηχανία στην αποκάλυψη.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση που εκδόθηκε πολλές ώρες μετά τη δημοσίευση των ονομάτων, δεν υπάρχει διάψευση. Η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ αναφέρει απλώς ότι πρόκειται για Ρώσους και όχι για διεθνή ομάδα χάκερ.

«Καταδικάζουμε την κυβερνο-επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ως στόχο να υποβαθμίσει τη WADA και το παγκόσμιο σύστημα αντι-ντόπινγκ. Εχουμε ήδη ενημερωθεί από τις αρχές ότι οι συγκεκριμένες επιθέσεις προέρχονται από τη Ρωσία», αναφέρει η WADA.

Τα επίμαχα tweets: