Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Οχι στη μισαλλοδοξία

EDITORIAL



Ας υποθέσουμε ότι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κάνει λάθος με το μάθημα των θρησκευτικών. Ποια θα έπρεπε να είναι η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της αξιωματικής; Το ιδανικό θα ήταν μια τεκμηριωμένη αντιπαράθεση με ολοκληρωμένες θέσεις γι’ αυτό που κατά τη γνώμη τους πρέπει να γίνει. Το ανεκτό θα ήταν μια άρνηση -ακόμη και στείρα- των κυβερνητικών επιλογών. Το απαράδεκτο είναι αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα χτυπήματα, δηλαδή, κάτω από τη ζώνη.

Τους πολιτικούς δεν τους κρίνουμε από το αν έχουν πτυχία. Κανείς δεν θέλει να είναι αμόρφωτοι και καλό είναι να έχουν τίτλους σπουδών. Αλλά αυτό δεν τους καθιστά ούτε μορφωμένους, ούτε καλλιεργημένους, ούτε καλούς πολιτικούς. Τους πολιτικούς τούς κρίνουμε από την πολιτική τους επάρκεια, η οποία προκύπτει από την πολιτική ιστορία και δράση τους και από το έργο τους όταν αναλαμβάνουν υπεύθυνες θέσεις- κομματικές ή κρατικές.

Συνεπώς καμία σημασία δεν έχει -ούτε για τον ίδιο, ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για την κοινωνία- αν ο κ. Φίλης τελείωσε κάποια σχολή. Οπως καμία σημασία δεν έχει αν στη Ν.Δ. υπάρχει κάποιος με καλύτερες σπουδές από τον κ. Μητσοτάκη. Αν έχει, ας δώσει ο ίδιος το καλό παράδειγμα κι ας τον βάλει αρχηγό στο κόμμα του.

Ας υποθέσουμε ότι ο υπουργός Παιδείας κάνει λάθος που αλλάζει τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών. Τι θα έπρεπε να κάνει η Εκκλησία; Να καταφέρεται εναντίον του υπουργού και να ανέχεται στο εσωτερικό της -άρα να γίνεται συνυπεύθυνη- συμπεριφορές σαν αυτές του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου; Με τον ρατσισμό σε βάρος των εύσωμων, με αφορισμούς και κατάρες για τον θάνατο του άλλου, πιστεύει η Εκκλησία ότι θα πετύχει την υιοθέτηση των απόψεών της; Αυτό είναι το περιεχόμενο του δόγματος που υπερασπίζεται; Αν ναι, τότε αυτό το περιεχόμενο πρέπει να μείνει εκτός εκπαίδευσης. Αν όχι, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος οφείλει να αποδοκιμάσει ρητά τη μισαλλοδοξία τού εν λόγω μητροπολίτη. Ως εδώ! Οι πολιτικαντισμοί, απ’ όπου κι αν προέρχονται, πρέπει επιτέλους να τελειώσουν.


http://www.efsyn.gr/arthro/ohi-sti-misallodoxia