Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Καταρρέει κυριολεκτικά μια ολόκληρη πόλη στη Ρωσία!




Μια ολόκληρη πόλη στη Ρωσία καταρρέει κομματάκι-κομματάκι, μέρα με τη μέρα και οι κάτοικοι, αλλά και οι Αρχές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τη σωτηρία της.

Όπως αποκαλύπτει η Deutsche Welle, η πόλη Μπερεζνίκι που βρίσκεται στην κεντρική Ρωσία, στα Ουράλια, ουσιαστικά βουλιάζει καθημερινά και τα σπίτια της πόλης αρχικά γεμίζουν ρωγμές, αρχίζουν να γέρνουν και στη συνέχεια καθίστανται επικίνδυνα για τους κατοίκους τους και εγκαταλείπονται.

Ήδη, κάποια κομμάτια της πόλης θεωρούνται «ζώνες κινδύνου», έχουν αδειάσει από κατοίκους και οι Αρχές συνιστούν να αποφεύγεται ακόμα και η επίσκεψη σε αυτά, καθώς υπάρχει κίνδυνος ξαφνικά η γη να… ανοίξει: κάθε τόσο το έδαφος βουλιάζει και ανοίγουν τρύπες!

Αιτία για την καταστροφή είναι το ορυχείο αλάτων καλίου, πάνω από το οποίο έχει χτιστεί η πόλη. Το ορυχείο είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο από την πόλη. Ένα ατύχημα προκάλεσε την πλημμύρα του, τα άλατα καλίου διαλύθηκαν στο νερό και το υπέδαφος γέμισε τρύπες και άρχισε να βουλιάζει.

Στο σημείο που βρίσκεται το ορυχείο, πλέον υπάρχει λίμνη. Η εταιρεία διαχείρισής του διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης, ωστόσο, οι κάτοικοι έχουν διαφορετική άποψη: πολλά κτίρια έχουν εγκαταλειφτεί και περιφραχτεί, για να αποφευχθούν ατυχήματα.

Το 2007 το παλιό ορυχείο κατέρρευσε και στη θέση του άνοιξε ένας κρατήρας βάθους 350 μέτρων, ενώ πολλά κτίρια υπέστησαν ρωγμές και κρίθηκαν επικίνδυνα για κατοικία. Άλλα είναι «μερικώς ασφαλή», ωστόσο οι κάτοικοι εκτιμούν ότι το μέλλον των σπιτιών τους είναι μάλλον αβέβαιο.