Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Κάντε δώρο το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν

Η εφαρμογή

Να γίνουμε δωρητές ηλεκτρικής ενέργειας μας καλεί μέσα από την καινοτόμα εφαρμογή του, ένας νέος Έλληνας επιστήμονας.

«Η Gridmates είναι μία εφαρμογή για δωρεές ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ενώνει τους δωρητές ενέργειας με τους ευαίσθητους (μη έχοντες) καταναλωτές», λέει ο Γιώργος Κουτίτας, ο εμπνευστής της εφαρμογής, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο για το πώς σχεδίασε την Gridmates.«Οποιοσδήποτε και από όλον τον κόσμο, μπορεί να είναι δωρητής ενέργειας, καθώς η Gridmates μετατρέπει το ποσό της δωρεάς από την πιστωτική/χρεωστική κάρτα του δωρητή σε ενεργειακές μονάδες στο λογαριασμό του παραλήπτη. Δηλαδή, ο δωρητής πληρώνει ένα μικρό ποσοστό του λογαριασμού του ευαίσθητου καταναλωτή κι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, μπορεί ο καθένας να δωρίσει ενέργεια για να παρέχει φωτισμό, ζεστασιά, ζεστό νερό και φαγητό στα παιδιά», λέει.

Στην ουσία η Gridmates αποτελεί το πρώτο σύστημα στον κόσμο που στοχεύει στο να θέσει τέρμα στην ενεργειακή φτώχεια με ένα σύστημα πληρωμής, ένα «Paypal της ηλεκτρικής ενέργειας», που επιτρέπει σε οποιονδήποτε επιθυμεί, να δώσει ένα μέρος της ενέργειάς του σε οποιονδήποτε άλλον έχει ανάγκη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κουτίτας, παραλήπτες ενέργειας μπορούν να είναι ΜΚΟ ή ευαίσθητοι καταναλωτές. Η Gridmates στοχεύει να συνεργάζεται επίσημα με τον πάροχο, ώστε να επιτρέψει την δωρεά απευθείας σε ευαίσθητο καταναλωτή.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να παράγουν ενέργεια από φωτοβολταϊκά, να διαχειριστούν ενέργεια, αλλά και να «αποθηκεύσουν» ενέργεια. Ταυτόχρονα, δυστυχώς, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι (ευαίσθητοι καταναλωτές) που δεν μπορούν να πληρώσουν για την κατανάλωση ενέργειάς τους», αναφέρει ο κ. Κουτίτας και εξηγεί ότι «η Gridmates προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες που επιτρέπουν τους χρήστες να εξοικονομήσουν ενέργεια στο σπίτι τους και να την δωρίσουν σε κάποιον που έχει ανάγκη. Προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της κοινότητας μαζί».

Οι σπουδές του κ. Κουτίτα, όπως λέει χαρακτηριστικά, τον βοήθησαν στην υλοποίηση του project του, καθώς είναι απόφοιτος Φυσικού του ΑΠΘ και Διδακτορικός στο τμήμα Electrical Engineering, του University of Surrey, αλλά και ζει και εργάζεται στο εξωτερικό.

Δηλώνει ότι «το 70% της ομάδας της Gridmates είναι στην Ελλάδα όπου και γίνεται η ανάπτυξη του λογισμικού. Είμαστε μικροί αλλά μεγαλώνουμε. Έχουμε τέσσερις προγραμματιστές σε Θεσσαλονίκη και Διδυμότειχο. Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει δωρητής ενέργειας και να βοηθήσει την Ελλάδα. Στην παρούσα φάση συνεργαζόμαστε με την Μετάδραση και παρέχουμε δωρεές ενέργειας για το κτίριο που φιλοξενεί ασυνόδευτα παιδιά», και συμπληρώνει ότι η εφαρμογή είναι δωρεάν και μπορεί να γίνει χρήση της μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου.

* Της Κάτιας Παπαδοπούλου για το ΑΠΕ - ΜΠΕ
 tvxs