Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Αυστριακοί λένε ένα συντριπτικό «όχι» στην TTIP και την CETA




Την περασμένη εβδομάδα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν εξέφρασε τις επιφυλάξεις του τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου της Ευρωπαικής Ενωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες (TTIP) και τον Καναδά (CETA). Το ίδιο κάνουν αυτή την εβδομάδα και οι πολίτες της Αυστρίας που είπαν όχι στις συμφωνίες σε σχετική δημοσκόπηση.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης «Greenpeace», τη συμφωνία ΤΤΙΡ ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ υποστηρίζει ένα ποσοστό μόλις 4% ενώ σε ποσοστό 62% οι ερωτηθέντες τάσσονται κατά της συμφωνίας και 30% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Τη συμφωνία CETA, μεταξύ ΕΕ και Καναδά, υποστηρίζει ένα ποσοστό 6% και να την απορρίπτει το 34% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, με το 54% να μένει αναποφάσιστο λόγω, όπως δηλώνουν, έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, αυτές οι συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου είναι σε βάρος της δημοκρατικής συμμετοχής, σε βάρος της δημοκρατικής πολιτικής, συνιστούν ένα βασικό λάθος και θα πρέπει οι προσπάθειες να επικεντρωθούν ώστε να παραμείνει δυνατή η δημοκρατική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για τη διαμόρφωση της οικονομίας και να μην μετατοπιστούν οι εξουσίες προς όφελος παγκόσμιων επιχειρηματικών ομίλων.

tvxs