Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Χιλιάδες Γερμανοί στους δρόμους κατά της συμφωνίας TTIP

Διαδηλώσεις σε επτά πόλεις

 
Από διαδήλωση στο Αμβούργο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Βερολίνο, Γερμανία
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε επτά γερμανικές πόλεις, καταγγέλλοντας το σχέδιο για την κύρωση της Διατλαντικής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (ΤΤΙΡ), κείμενο που προωθεί η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αλλά που συναντά αντιδράσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι διοργανωτές της κινητοποιήσεις -περίπου 30 ΜΚΟ, εργατικές ενώσεις και πολιτικά κόμματα-υποστήριξαν πως κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν περίπου 320.000 ανθρώπους. Οι αστυνομικές αρχές υποστήριξαν πως οι διαδηλωτές δεν ξεπέρασαν σε αριθμό τους 163.000 -188.000.

Στο Βερολίνο περίπου 50.000 -70.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου, παρά την δυνατή βροχή που άρχισε να πέφτει από την αρχή της διαδήλωσης, ενώ ογκώδεις ήταν οι κινητοποιήσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Αμβούργο και το Μόναχο. Με λιγότερο παλμό πραγματοποιήθηκαν οι κινητοποιήσεις σε Φρανκφούρτη, Κολωνία, Στουτγάρδη και Λειψία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν χιλιάδες επιγραφές με συνθήματα και σημαίες, ενώ φώναξαν συνθήματα όπως «Δημοκρατία αντί για ΤΤΙΡ» και «Όχι σημαίνει όχι», ή ακόμη «Να μοιραζόμαστε κι όχι να διαιρούμε».

Για την ΤΤΙΡ προβλέπεται να ξεκινήσει και νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις αρχές Οκτωβρίου.

Εκτός από την αντίθεσή τους στη Συμφωνία, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους και στην αντίστοιχη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά (CETA), της οποίας η υπογραφή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του επόμενου μήνα.

Newsroom ΔΟΛ