Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Τέσσερις νεκροί και μία αγνοούμενη από την κακοκαιρία

Προβλήματα κυρίως σε Πελοπόννησο-Θεσσαλονίκη

Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τη σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε την Καλαμάτα την Τετάρτη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Αθήνα

Τέσσερις άνθρωποι, οι τρεις στη Μεσσηνία κι ένας στη Λακωνία, έχασαν τη ζωή τους, ενώ μία γυναίκα αγνοείται στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα το τελευταίο 24ωρο.

Πλημμύρες και καταστροφές σημειώθηκαν κυρίως σε Μεσσηνία, Λακωνία και Ηλεία, καθώς και στον δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, που ήδη ζητήθηκε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Νωρίς το μεσημέρι οι πυροσβέστες ανέσυραν νεκρό έναν άνδρα, μέσα από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη στη Λακωνία. Ο άτυχος ηλικιωμένος παρασύρθηκε και πνίγηκε στα νερά, σε απόσταση 150 μέτρων από το σπίτι του.

Το πρωί μίια 62χρονη γυναίκα με κινητικά προβλήματα που διέμενε σε ισόγειο οίκημα έχασε τη ζωή της στο χωριό Πήδημα της Καλαμάτας.

Νεκρός από παθολογικά αίτια βρέθηκε στο σπίτι του στην περιοχή της Θουρίας και ένας 90χρονος που αντιμετώπιζε επίσης κινητικά προβλήματα, όπως και μία 80χρονη που διέμενε σε υπόγειο διαμέρισμα στο κέντρο της Καλαμάτας.Σχετικά με την αγνοούμενη, οι Αρχές εντόπισαν το Ι.Χ. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε στη Νέα Μηχανιώνα με τα αλάρμ αναμένα. Εκτιμάται ότι η γυναίκα βγήκε από το όχημά της, χωρίς έκτοτε να έχει δώσει σημεία ζωής.

Στην πόλη της Καλαμάτας, όπως και σε πολλά γύρω χωριά, σπίτια και αρκετοί δρόμοι πλημμύρισαν, με την Πυροσβεστική να δέχεται σχεδόν 200 κλήσεις για παροχή βοήθειας.


Σκηνικό καταστροφής παρατηρείται και στη Θουρία Μεσσηνίας (φωτογραφίες: http: tharrosnews.gr).










Στη Στούπα Μεσσηνίας καταγράφονται επίσης μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα, καθώς το ρέμα «Δράκος» κατέβασε μεγάλες ποσότητες νερού και λάσπης προς την παραλιακή περιοχή. Σύμφωνα με αναφορές από την περιοχή τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα.


Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε στο 222ο χλμ του ΝΑΑΤΚ στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Φλώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, και διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο. Καλαμάτας-Τρίπολης.

Η κίνηση των οχημάτων έχει διακοπεί και στο 1ο χλμ της Ε.Ο. Ασπροχώματος-Πύλου, στο 5ο χλμ Ασπροχώματος-Πύλου (είσοδος Μεσσήνης) στη γέφυρα Παμίσου, καθώς και στηνεπαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου-Τραχήλας.

Σε Μεσσηνία και Λακωνία για άντληση υδάτων επιχειρούν συνολικά 37 συνεργεία της Πυροσβεστικής, αποτελούμενα από 86 πυροσβέστες με 40 οχήματα, δύο ερπυστριοφόρα, δύο φορτηγά με 40 φορητές αντλίες, τέσσερις διασωστικές λέμβοι και δύτες της 1ης ΕΜΑΚ.

Στους δύο Νομούς μεταβαίνουν εντός της ημέρας ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, για να εκτιμήσουν τις ζημιές και να εξετάσουν τις απαιτούμενες για την αποκατάστασή τους ενέργειες.

Στην Καλαμάτα μετέβη και ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που από χθες το βράδυ είναι σε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τους αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλιφέρη, Περικλή Μαντά και τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη θεομηνία που πλήττει την πόλη.



Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, να παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε ήδη ερώτηση με την οποία ζητά να ενημερωθεί για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την άμεση στήριξη των πληγέντων, μέσω της παροχής κονδυλίων αποζημίωσης των ζημιών που υπέστησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι και ιδιώτες. Επιπλέον, ρωτά την Επιτροπή για τις δυνατότητες χρηματοδότησης της κατασκευής δικτύου ομβρίων υδάτων που θα ενισχύσει την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας αποτρέποντας μελλοντικές καταστροφές.

Βίντεο από την Καλαμάτα από την Eleftheriaonline.gr:



«100 χιλιοστά για 6-12 ώρες»

Για ύφεση μέχρι το βράδυ στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Καλαμάτας κάνει λόγο μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ.

Υπογραμμίζει πάντως ότι θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες από τα χαράματα της Πέμπτης.

Ο ίδιος τονίζει ότι έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού σε λίγες ώρες -υπολογίζεται πάνω από 100 χιλιοστά στην Καλαμάτα για 6-12 ώρες- και είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα, που σε συνδυασμό με την ύπαρξη καμένων περιοχών και παρεμβάσεων ή παραλείψεων του ανθρώπινου παράγοντα δημιούργησαν τα προβλήματα.

Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Λάλο «στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, όπου επλήγησαν κυρίως οι περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε ένας μέρος της Θεσσαλίας θα συνεχιστούν τα φαινόμενα όλη μέρα με μικρή ύφεση το βράδυ».

Πλημμύρες στη Λακωνία


Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μολάων.



Τα έντονα φαινόμενα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Σκάλας, όπου, σύμφωνα με τις Αρχές, έσπασε και ένα φράγμα του Ευρώτα και η γύρω περιοχή έχει μεταβληθεί σε λίμνη. Το μεσημέρι οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 25 άτομα από σούπερ μάρκετ στον Άγιο Γεώργιο, μεταξύ Σκάλας-Βλαχιώτη στη Λακωνία, όταν ανέβηκε η στάθμη του ποταμού Ευρώτα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή.

Άλλο ένα άτομο που είχε εγκλωβιστεί πάνω σε ένα δένδρο, όπου είχε σκαρφαλώσει, διασώθηκε τελικά από άνδρες της Πυροσβεστικής που πλησίασαν με βάρκες.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, κινδυνεύει το χωριό Έλος, κοντά στη Σκάλα, καθώς κατευθύνονται προς τα εκεί τα νερά του Ευρώτα. Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχει και ελικόπτερο του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), που μετέβη εκεί μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε αργά τα μεσάνυχτα στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων, ανέβηκε η στάθμη των νερών στην εθνική οδό Σπάρτης-Μονεμβασιάς. Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος. Στα σημεία έσπευσαν συνεργεία του δήμου Μονεμβασιάς.Λόγω συσσώρευσης υδάτων, η κίνηση των οχημάτων έχει διακοπεί στα εξής σημεία του οδικού δικτύου:

* Από 19ο-21,5 χλμ της Ε.Ο. Τάραψας-Μονεμβασιάς (περιοχή Δ.Κ.Σκάλας) από τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα μέχρι την Τοπική Κοινότητα Βλαχιώτη και στις παρακείμενες επαρχιακές και δημοτικές οδούς.
* Στο 13ο χλμ της Ε.Ο. Σκάλας-Γερακίου.
* Από 1ο-1,3 χλμ της Ε.Ο. Απιδέας-Αγίου Δημητρίου Ζάρακος.
* Από 1ο-4ο χλμ της επαρχιακής οδού Βλαχιώτη-Γούβες.

Από το 43ο έως το 43,2 χλμ της επαρχιακής οδού Σπάρτης-Αγίου Δημητρίου η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια, αντιθέτως αποκαταστάθηκε στο τμήμα από 24,5-26ο χλμ της Ε.Ο. Σπάρτης-Γυθείου.

Θεσσαλονίκη: Βούλιαξε λεωφορείο του ΟΑΣΘ


Επί ποδός όλη τη νύχτα ήταν, και παραμένει με 104 πυροσβέστες και 49 οχήματα, η Πυροσβεστική στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, που είχε ως αποτέλεσμα να δεχτεί 1.000 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια, υπόγεια και ισόγεια, στον δήμο Θερμαϊκού.

Σε περισσότερες από 20 περιπτώσεις οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν για να βοηθήσουν κυρίως ηλικιωμένους, προκειμένου να απομακρυνθούν από ισόγεια σπίτια, ενώ φερτά υλικά, πέτρες και χώματα συνθέτουν το σκηνικό σε πολλούς δρόμους που δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού.

Kλειστός είναι ο επαρχιακός δρόμος Επανομής-Ν. Μηχανιώνας, στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου με Βάρναλη, καθώς γίνεται άντληση των συσσωρευμένων υδάτων προκειμένου να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.

O δήμαρχος Θερμαϊκού ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως η εικόνα στο δήμο «είναι άσχημη και προβληματική. Δέντρα ξεριζώθηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, δεκάδες δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν». Σύμφωνα με τον ίδιο, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προσπαθεί να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους από τα πλημμυρισμένα υπόγεια.

Δείτε φωτογραφίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την περιοχή Αγία Τριάδα του δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης:










H στιγμή που λεωφορείο του ΟΑΣΘ χάνεται στα νερά (seleo.gr)

Τζιτζικώστας: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την κήρυξη του δήμου Θερμαϊκού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Το αίτημα έγινε από τον δήμο Θερμαϊκού προς την Πολιτική Προστασία και εμείς το μεταβιβάζουμε στην Αθήνα προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι αργά το μεσημέρι» δήλωσε ο διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Ο ίδιος τόνισε ότι από την έντονη βροχόπτωση επλήγη ιδιαίτερα ο δήμος Θερμαϊκού, ενώ υπήρξαν πλημμύρες και στην περιοχή της Χαλάστρας.

Βίντεο από τα προβλήματα σε Ηλεία-Δυτική Ελλάδα







Newsroom ΔΟΛ