Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Οδυσσέας Βουδούρης: Να φωτιστούν οι σκιές στο σύστημα Μουζάλα Τvxs Συνέντευξη


Οδυσσέας Βουδούρης: Να φωτιστούν οι σκιές στο σύστημα Μουζάλα
Τvxs Συνέντευξη 



Νικόλ Λειβαδάρη

Μιλά για «δίκτυο προσωπικών συμβούλων του υπουργού που υποκαθιστούν τις υπηρεσίες», θέτει εκ νέου ερωτήματα για το κόστος διαχείρισης του προσφυγικού, και μιλά για σπατάλες -όπως, για παράδειγμα, τον «τριπλασιασμό του προϋπολογισμού δημιουργίας ενός προσφυγικού καταυλισμού».
Ο Οδυσσέας Βουδούρης, λίγες ημέρες μετά τηνεπεισοδιακή παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Προσφύγων, θέτει στη συνέντευξή του στο tvxs.gr θέμα «συστήματος Μουζάλα» και επιμένει ότι υπάρχουν «σκιές που πρέπει να φωτιστούν».

- Κύριε Βουδούρη, η παραίτησή σας συνοδεύθηκε από αιχμές για σπατάλες και δημοσιονομικό κόστος στη διαχείριση του προσφυγικού. Ποιες είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης;

Καταρχήν, θέλω να αποσαφηνίσω το εξής: Δεν αφήνω καμία «αιχμή». Αναφέρω μόνο, τονίζω ΜΟΝΟ, γεγονότα, που όσοι ασχολούνται με το προσφυγικό γνωρίζουν. Αλλά και ο καθένας μπορεί να τα πληροφορηθεί, διότι είναι δημόσια δεδομένα.

Δεύτερον, έχω ξεκαθαρίσει πως η ευθύνη της κατάστασης του προσφυγικού ανήκει στον αρμόδιο Υπουργό. Η Κυβέρνηση έχει εγκαίρως χαράξει την σωστή πολιτική. Δηλώνω πως θα συνεχίσω να υποστηρίζω τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και μετά την παραίτησή μου.

Το πρόβλημα είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει επιδείξει σοβαρή επιχειρησιακή ανεπάρκεια. Μέχρι τώρα προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκειά του, ενοχοποιώντας όλους όσοι δουλεύουν για το προσφυγικό.

Φταίνε οι Ευρωπαίοι που δεν δίνουν αρκετά λεφτά, η Ύπατη Αρμοστεία και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που είναι κακές, οι αλληλέγγυοι που δεν βοηθούν σωστά κοκ. Μόνο ο κ. Μουζάλας δεν έχει ευθύνη για τίποτα.

Επίσης, καλύπτει την ανεπάρκειά του, χαϊδεύοντας την αντιπολίτευση, για να κερδίσει την εύνοια της, με συγνώμες σε πρώην υπουργούς της ΝΔ και με δήθεν αυτοκριτικές χωρίς αντίκρισμα. Και δυστυχώς, αυτοί που την πληρώνουν, είναι οι πρόσφυγες. Απεργίες πείνας στο Σχιστό, διαδηλώσεις στη Β. Ελλάδα για την κακή σίτιση, εκρηκτική κατάσταση στα νησιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι ακόμη υπό κράτηση, ενώ είχαμε μια πεντάμηνη περίοδο σχετικής σταθερότητας.

- Είπατε ότι το κόστος ανά πρόσφυγα στην Ελλάδα φθάνει τα 15.000 ευρώ ενώ στη Νορβηγία είναι 12.000 ευρώ. Υπονοείτε ότι κάποιοι – και ποιοι είναι αυτοί – έχουν οικονομικό όφελος από την διαχείριση του προσφυγικού;

Επαναλαμβάνω, δεν «υπονοώ» τίποτα. Αναφέρω μόνο δεδομένα. Σας διαβάζω λοιπόν δημοσίευμα που αφορά έγγραφη απάντηση του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε ερώτηση ευρωβουλευτού: «Σχετικά με την βοήθεια που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Έλληνας Επίτροπος τονίζει πως η χρηματοδοτική στήριξη ξεπερνά τα 845 εκατ. €».

Πρόκειται μόνο για την ενίσχυση που δίνεται σε κρατικούς φορείς ή μέσω διεθνών θεσμών. Επιπλέον, η ΕΕ έχει αποφασίσει να δώσει στην Ελλάδα 700 εκ. € για την τριετία 2016-2018. Από αυτά, 99 εκ. έχουν ήδη εκταμιευτεί το 2016, ενώ ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, δήλωσε στην ΔΕΘ ότι εκταμιεύονται άμεσα άλλα 115 εκ. €. Αυτοί είναι πόροι διαθέσιμοι. Η ταχύτητα της απορρόφησης εξαρτάται βέβαια από τον βαθμό οργάνωσης των δομών, και γνωρίζουμε ότι τα οργανωτικά μέτρα που ορθώς αποφάσισε η Κυβέρνηση, δεν εφαρμόστηκαν από τον υπουργό.

- Και ο αριθμός των προσφύγων;

Ο αριθμός των προσφύγων που δηλώνει το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού είναι σήμερα 60.000. Αλλά το ΚΕΠΟΜ δηλώνει ότι «κατ’ εκτίμηση» περίπου 8.000 είναι εκτός δομών. Ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε στις 23 Αυγούστου, πως υπάρχει απόκλιση 4.000 με 6.000 μεταξύ επισήμου και πραγματικού αριθμού. Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας μίλησε για 10.000. Συνεπώς είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πόσοι είναι πραγματικά οι πρόσφυγες που πρέπει να φροντίσουμε.

Αλλά, με όποιους αριθμούς κάνουμε την διαίρεση, το πηλίκο δεν διαφέρει σημαντικά, σε τάξη μεγέθους, από το ποσό, που μας ανέφερε, κατά την επίσκεψή μας στο Όσλο, το στέλεχος της UDI(Νορβηγική ΓΓΥ), κ. Tellef Grønlie.

Στη Νορβηγία το ετήσιο κόστος ανά πρόσφυγα ανέρχεται περίπου σε 100.000 NOK(περίπου 10.000 €), στο οποίο πρέπει να προστεθεί ποσό σε cashcard, ύψους 30.000 NOK (3.000 €). Το ετήσιο κόστος ανά ανήλικο ασυνόδευτο παιδί ανέρχεται περίπου σε 430.000 NOK(43.000 €). Δεν θα αναφερόμουν σε αυτή τη σύγκριση, αν οι συνθήκες φιλοξενίας ήταν περίπου ίδιες στις δυο χώρες.

- Υπάρχουν σημαντικές διαφορές;


Ναι. Στη Νορβηγία οι καταυλισμοί μοιάζουν με φοιτητικές εστίες. Και οι δομές ανηλίκων έχουν ακόμα και γυμναστήρια. Στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες είναι ακόμα σε σκηνές. Ενώ οι σύμβουλοι του υπουργό, αγνοώντας τις αρμόδιες θεσμικές υπηρεσίες, δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ποιες δομές θα αναβαθμιστούν και ποιες θα κλείσουν. Επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται για «αιχμές», αλλά για γεγονότα, αντικειμενικά και επαληθεύσιμα.

- Είχατε θέσει τις ανησυχίες σας αυτές υπ’ όψιν του Πρωθυπουργού; Επικοινωνήσατε μαζί του, πριν ή μετά την αποδοχή της παραίτησης;
Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για τις αιτίες που με οδήγησαν να του υποβάλλω την παραίτησή μου.

- Η παραίτησή σας, πάντως, έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό πριν καν υποβληθεί επισήμως. Αυτό ερμηνεύθηκε και ως στήριξη του Μαξίμου στον Γιάννη Μουζάλα...

Προφανώς πρόκειται για φήμη που διέρρευσε το περιβάλλον του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος κυριολεκτικά κρύβεται από τους δημοσιογράφους, γιατί δεν ξέρει πώς να δικαιολογήσει την άρνησή του να εφαρμόσει τα μέτρα που ψήφισε η Κυβέρνηση τον Απρίλιο.

Επί πλέον, ο αναπληρωτής υπουργός δεν αντιλαμβάνεται, στην αμήχανη θέση όπου βρίσκεται, ότι η διάδοση μιας τέτοιας φήμης είναι προσβλητική για τον Πρωθυπουργό, διότι υπονοεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραβιάζει την νομιμότητα των διαδικασιών.

Όσο αφορά την παραίτησή μου, είχα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαμε στις 3 Σεπτεμβρίου. Ενημέρωσα επίσης ότι θα την ανακοινώσω, για ευνόητους λόγους, μετά την έναρξη της ΔΕΘ. Και είχα αποσαφηνίσει ότι αυτή η παραίτηση, εφόσον ο Γιάννης Μουζάλας αρνείται να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου, πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη.

- Καταγγείλατε ότι επί 5 μήνες ο αναπληρωτής υπουργός δεν υπέγραφε την απόφαση για να σας εκχωρηθούν αρμοδιότητες. Γιατί εκτιμάτε ότι συνέβη αυτό;

Για τρίτη φορά επαναλαμβάνω, ότι δεν έχω «καταγγείλει» οτιδήποτε. Αναφέρω μόνο τα γεγονότα, το λέω και γράψτε το σας παρακαλώ με κεφαλαία, τα ΓΕ-ΓΟ-ΝΟ-ΤΑ, τα οποία με οδήγησαν σε παραίτηση. Ότι οι δομές δεν έχουν διοικητές είναι ΓΕΓΟΝΟΣ, ότι δεν έχουν υπαχθεί στην Γενική Γραμματεία Υποδοχής είναι ΓΕΓΟΝΟΣ, ότι δεν έχουν οριστεί οι διευθυντές στις υπηρεσίες της ΓΓΥ είναι ΓΕΓΟΝΟΣ. Και ότι, ως Γενικός Γραμματέας, που όρισε ο Πρωθυπουργός, τιμώντας την δράση μου σε δεκάδες πεδία προσφυγικών τραγωδιών ανά τον κόσμο, δεν έχω δυνατότητα υπογραφής αποφάσεων, είναι επίσης ΓΕΓΟΝΟΣ.

Όσο αφορά το γιατί συμβαίνει αυτό, σας προτρέπω να ρωτήσετε τον υπεύθυνο υπουργό. Αν καταφέρετε να του αποσπάσετε μια συνέντευξη αυτή την περίοδο, ίσως και να βραβευτείτε με Pulitzer.

- Αναφέρατε επίσης ότι υπάρχει διοικητικό χάος στις δομές υποδοχής προσφύγων και μιλήσατε για «δραματικές» συνθήκες εν όψει του χειμώνα. Ποια ακριβώς είναι η κατάσταση στις δομές;


Σήμερα μόνο 3 δομές έχουν οικίσκους, ενώ οι βροχές έχουν αρχίσει και ο χειμώνας πλησιάζει. Οι σύμβουλοι του υπουργού προσπαθούν να εφεύρουν τον τροχό με φαντασμαγορικές τεχνικές προδιαγραφές για νέους οικίσκους, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία, ο πλέον έμπειρος φορέας διεθνώς, μπορεί να διαθέσει άμεσα 600 οικίσκους διεθνών προδιαγραφών.

Η παράξενη αυτή εμμονή έχει φέρει σε αδιέξοδο τις εβδομαδιαίες τηλεδιασκέψεις που είχαμε με τους υπεύθυνους της Ευρωπαϊκής Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, βασικού χρηματοδότη για το προσφυγικό.

Ο κατάλογος για τις δομές που θα αναβαθμιστούν και αυτές που θα κλείσουν είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους.

Δεν θα ήταν καθόλου ουτοπικό αυτό το χειμώνα να φιλοξενούσαμε όλους τους πρόσφυγες σε οικίσκους ή ακόμη και σε διαμερίσματα, εάν δεν είχαμε καθυστερήσει. Ξέρετε, η αξιολόγηση των δομών ολοκληρώθηκε από τη Γενική Γραμματεία τον Ιούλιο.

- Σας καταλογίστηκε και προσωπική κόντρα με τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα. Τί απαντάτε;

Είναι πρόσχημα για να αποφύγει να απαντήσει στα πραγματικά ερωτήματα ο Γιάννης Μουζάλας. Υπάρχει μόνο η εμμονή του Υπουργού να μην εφαρμόσει τα αυτονόητα, που περιέχονται στον Ν. 4375. Εγώ, προσπάθησα να δομήσω μια Γενική Γραμματείαως αποτελεσματικό θεσμικό εργαλείο, όπως έχουν και οι άλλες χώρες.

Ο αναπληρωτής Υπουργός έχει δημιουργήσει ένα σύστημα, με ένα δίκτυο προσωπικών συμβούλων, που υποκαθιστούν τις αρμόδιες υπηρεσίες, με το αποτέλεσμα που γνωρίζετε. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι και οι σκιές που έχουν δημιουργηθεί.

Θέματα όπως ο τριπλασιασμός του προϋπολογισμού δημιουργίας ενός προσφυγικού καταυλισμού, από τη μηχανικό σύμβουλο του υπουργού, εν αγνοία μάλιστα της θεσμικά αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας, πρέπει να φωτιστούν άμεσα.

tvxs