Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Τι λέει ο υπεύθυνος του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Φιλιππιάδας για τη λειτουργία της Δομής και την εκπαίδευση των παιδιών




Στον «αέρα» του Radio Preveza 93,0 και την εκπομπή Atpreveza on air φιλοξενήθηκε το πρωί της Τρίτης ο διοικητικός υπεύθυνος του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Φιλιππιάδας κ. Μιλτιάδης Κλάπας, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, τη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας, αλλά και στο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών που φιλοξενούνται στη Δομή.Ο κ. Κλάπας υπογράμμισε πως το στεγαστικό θέμα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να λυθεί στα τέλη Οκτωβρίου με την τοποθέτηση οικίσκων, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών, διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι τα παιδιά στη Δομή δεν έχουν εμβολιαστεί και ότι υπάρχουν μολυσματικές ασθένειες:



«Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και το να μένει κάποιος σε σκηνές από μόνο του ακούγεται προβληματικό, όταν το ζεις δε είναι ακόμη χειρότερο. Άρα λοιπόν το θέμα το στεγαστικό παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχει προγραμματιστεί να λυθεί με την αντικατάσταση των σκηνών με οικίσκους, το οποίο προβλέπεται να γίνεται μετά το τέλος του Οκτωβρίου έτσι ώστε να δοθεί μια οριστική λύση σε αυτό το θέμα. Κατά τα άλλα όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες οι οποίες υπάρχουν στη δομή διεξάγονται κανονικά. Δηλαδή, το ιατρείο μας ουσιαστικά βρίσκεται σε λειτουργία 7 ημέρες την εβδομάδα, τα προγράμματα όσα έχουν κοινωνική και ψυχική στήριξη, ο χώρος των γυναικών, ο χώρος θηλασμού, η σίτιση κανονικά, το σχολείο που έχει δημιουργηθεί πλέον σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ήδη έχουμε ξεκινήσει περιμένοντας την τελική έγκριση του προγράμματος σε ό,τι θα κάνουμε, την εκπαίδευση δηλαδή εντός της δομής. Όλα αυτά λειτουργούν κανονικά» τόνισε ο κ. Κλάπας σημειώνοντας πως πλέον το θέμα της εκπαίδευσης στη Δομή έχει αλλάξει και έχει αποκτήσει διαφορετικά χαρακτηριστικά με τη συνεργασία και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Κάναμε μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχουμε επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται προς έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο προβλέπει την αξιοποίηση των επιστημόνων που έχουμε εδώ τώρα πια με τα 8μηνα που έχουν προσληφθεί, έχουμε δασκάλους, νηπιαγωγό, φιλόλογο κτλ. Κάνουμε λοιπόν τάξεις για τα παιδιά, αυτή τη στιγμή ήδη έχουν ξεκινήσει τα ελληνικά και θα αναπτυχθεί όλο το πρόγραμμα τις πρωινές ώρες ώστε να αποκτήσει και η δομή μια πιο φυσιολογική λειτουργία σε ό,τι αφορά τα παιδιά αλλά και να ετοιμαστούμε για όσα το Υπουργείο εξαγγείλει και θα αρχίσει να υλοποιούνται το επόμενο διάστημα» είπε ο κ. Κλάπας, ενώ απέφυγε να σχολιάσει την επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Φιλιππιάδας, διαψεύδοντας ωστόσο τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι τα παιδιά στη Δομή δεν έχουν εμβολιαστεί και ότι υπάρχουν μολυσματικές ασθένειες.

«Δεν την ξέρω την επιστολή, δεν τη σχολιάζω. Ξέρω μόνο ότι χθες ήρθε μια αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων του 1ου δημοτικού της Φιλιππιάδας. Ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη συνάντηση και συζήτηση και σε εξαιρετικό κλίμα, περιηγήθηκαν στο χώρο, πήραν απαντήσεις σε αυτά τα οποία ζητούσαν και νομίζω ότι πολλά πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά τα οποία τέλος πάντων κάποιοι θέλουν να αφήνονται να εννοούνται. Για παράδειγμα τα παιδιά εδώ έχουν κάνει όλα τα εμβόλια, όπως έχουν κάνει όλα τα παιδιά τα ελληνόπουλα. Δεύτερον, κυκλοφορεί ότι υπάρχουν μολυσματικές ασθένειες, να πω ότι η δομή παρακολουθείται καθημερινά από το ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν υπάρχει κανένα περιστατικό. Στο χώρο γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες με πρωτόκολλα, με iso 9002 από εταιρεία η οποία εδρεύει στην Πρέβεζα κιόλας, όσον αφορά τους ψεκασμούς κλπ. Υπάρχει ιατρείο 7 ημέρες την εβδομάδα. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια λειτουργία η οποία είναι σε ένα υψηλό επίπεδο, όλοι όμως γνωρίζουν τις δύσκολες συνθήκες διαμονής που αυτό είναι μια πραγματικότητα και δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας και για το οποίο πρέπει να αλλάξουν τα χρονοδιαγράμματα τα οποία υπάρχουν. Και βεβαίως το διαφορετικό το οποίο υπάρχει, άνθρωποι διαφορετικοί, άλλος πολιτισμός, ταλαιπωρημένοι άνθρωποι. Πολλές φορές αυτό ξενίζει, δημιουργεί σύνδρομα, κατανοητά είναι αυτά μέχρι ένα σημείο αλλά νομίζω από εκεί και πέρα όλα τα άλλα τα οποία ως φήμες διαδίδονται νομίζω ότι ξεπερνάει και τον ορισμό του υπερβολικού, ορισμένα δε θα έλεγα ότι προσβάλλουν και τη χώρα από αυτά που λέγονται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κλάπας και πρόσθεσε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, θα γίνουν προενταξιακά τμήματα τα οποία θα λειτουργούν απογευματινές ώρες και τα παιδιά θα μεταφέρονται με λεωφορεία. Η προσχολική αγωγή θα γίνεται όλη εντός της δομής, ενώ σύντομα θα επισημοποιηθούν κι αυτές οι άτυπες συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως η συνεργασία που έχει η δομή της Φιλιππιάδας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο κ. Κλάπας αναφέρθηκε και στις διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες, σημειώνοντας πως αυτό είναι που ενδιαφέρει κυρίως τους ίδιους τους πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσουν στη χώρα που είχαν εξαρχής ως προορισμό τους.

«Θέλω να γίνει κατανοητό ότι σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν υποστεί όλη αυτή την ταλαιπωρία, όπου ο τελικός στόχος είναι ακριβώς το να φύγουν από τη χώρα και να πάνε στη χώρα προορισμού που θέλουν, να ξέρετε πως ό,τι και να κάνουμε θα υπάρχουν προβλήματα σαν το χθεσινό. Ό,τι και να γίνει. Και τα κοντέινερ να μπουν και άλλα πράγματα να βελτιωθούν, το βασικό αίτημα που υπάρχει είναι να φύγουν από εδώ και να πάνε στον προορισμό που έχουν. Συνεπώς πάντα θα υπάρχουν και διαμαρτυρίες και θέματα τα οποία θα αναδεικνύονται γιατί η βασική τους ανασφάλεια είναι το πότε θα φύγουν από εδώ, όχι τόσο το πότε θα μπει το κοντέινερ ή αν θα πάνε σχολείο, αλλά το πότε θα εγκριθεί η αίτησή τους για άσυλο για να φύγουν, αυτό είναι που τους ενδιαφέρει. Τώρα η διαδικασία η οποία ακολουθείται, όλοι όσοι είναι εδώ έχει γίνει η προκαταγραφή, έχει τελειώσει από τον Ιούλιο. Πάρα πολλοί από αυτούς έχουν ήδη καθορισμένα ραντεβού για να γίνει η οριστική καταγραφή όπου πλέον ξεκινά η διαδικασία να μετράει για να πάρουν την απάντηση για το άσυλο. Η συμφωνία ήταν να υπάρξουν 33 χιλιάδες αιτήσεις οι οποίες μέσα στο 2016 θα είχαν εγκριθεί. Αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί μόνο 3 χιλιάδες κι αυτό δεν οφείλεται στις ελληνικές αρχές αλλά στις χώρες υποδοχής, οι οποίες φαίνεται ότι καθυστερούν πάρα πολύ το συγκεκριμένο θέμα της απάντησης στο άσυλο. Η διαδικασία λοιπόν αυτή εξελίσσεται αλλά όσο θα καθυστερεί αυτή η απάντηση, τόσο θα παρατείνεται η ζωή τους εδώ, αν δε απορριφτεί τότε το θέμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο» υπογράμμισε ο κ. Κλάπας και κατέληξε λέγοντας: «όσο οι ευρωπαϊκές χώρες δεν ενεργοποιούν τη συμφωνία και δεν προχωρούν γρήγορα τις διαδικασίες, τότε αναγκάζεται η χώρα μας να υφίσταται αυτό το βάρος και μάλιστα το υφίσταται με ελάχιστη χρηματοδότηση. Νομίζω ότι αυτά είναι τα βασικά ζητήματα που ίσως η ελληνική κοινωνία θα έπρεπε να ασχολείται κυρίως και να είναι στην πρώτη γραμμή, παρά οι φήμες για τα δήθεν εμβόλια, τα οποία ο καθένας μπορεί να δει, όλοι έχουν τα βιβλιάρια, παρακολουθούνται, αυτά πολύ εύκολα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Το ζήτημα όμως ότι αυτή τη στιγμή η χώρα διαχειρίζεται ένα τέτοιο θέμα με ελάχιστη χρηματοδότηση, οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί επιλέγουν το σύστημα της χρηματοδότησης των ΜΚΟ, όπου πρέπει εμείς μετά να αποζητούμε την εφαρμογή προγραμμάτων για να επιλύσουμε τα προβλήματα».

Πηγή: atpreveza.gr

http://www.topontiki.gr/article/186051/ti-leei-o-ypeythynos-toy-kentroy-filoxenias-prosfygon-filippiadas-gia-ti-leitoyrgia