Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Δημοσκόπηση Palmos - tvxs.gr: Απαξίωση του πολιτικού συστήματος Tvxs Ανάλυση



Η απώλεια εμπιστοσύνης, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και η αποστασιοποίηση των πολιτών κυριαρχούν στα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της Palmos Analysis για τοtvxs.gr. Η απογοήτευση των ψηφοφόρων αποτυπώνεται με αποκαλυπτικό τρόπο στο τρίτο μέρος της έρευνας που αφορά την ικανότητα διακυβέρνησης, με την πλειοψηφία να μην τρέφει προσδοκίες ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τη Νέα Δημοκρατία για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.

Το «καμία από τις δύο» είναι η κυρίαρχη απάντηση στα ερωτήματα που αφορούν την ικανότητα διακυβέρνησης είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της Νέας Δημοκρατίας σε καίριους τομείς, ενώ ο «Κανένας» είναι η πλειοψηφική απάντηση και στο ερώτημα για τονκαταλληλότερο πρωθυπουργό.

Την ίδια εικόνα, της αποστασιοποίησης των ψηφοφόρων και της απαξίωσης των πολιτικών σχηματισμών, επιβεβαιώνει και τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά των αναποφάσιστων, της αδιευκρίνιστης ψήφου και εκείνων που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν στις εκλογές.

«Καμία κυβέρνηση»...

Ιδιαιτέρως ενδεικτικά είναι τα ποσοστά και οι τάσεις που καταγράφονται στα ερωτήματα για την ικανότητα διακυβέρνησης, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ.

Στο ερώτημα «ποια Κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς: μια Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή μια Κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ;», οι απαντήσεις είναι οι εξής:



Εξωτερική πολιτική:

Καμία (αυθόρμητη απάντηση): 43%
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: 16%
Κυβέρνηση ΝΔ: 35%

Προσφυγικό:

Καμία (αυθόρμητη απάντηση): 44%
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: 18%
Κυβέρνηση ΝΔ: 34%

Καταπολέμηση Διαφθοράς:

Καμία (αυθόρμητη απάντηση): 50%
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: 24%
Κυβέρνηση ΝΔ: 21%

Δικαιοσύνη:

Καμία (αυθόρμητη απάντηση): 47%
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: 22%
Κυβέρνηση ΝΔ: 25%

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην ικανότητα διακυβέρνησης στους κρίσιμους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Ανάπτυξης και των Δημοσίων Οικονομικών:



Παιδεία:
Καμία (αυθόρμητη απάντηση): 44%
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: 20%
Κυβέρνηση ΝΔ: 32%

Υγεία:
Καμία (αυθόρμητη απάντηση): 44%
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: 21%
Κυβέρνηση ΝΔ: 30%

Ανάπτυξη:
Καμία (αυθόρμητη απάντηση): 45%
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: 16%
Κυβέρνηση ΝΔ: 35%

Δημόσια Οικονομικά:
Καμία (αυθόρμητη απάντηση): 46%
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: 18%
Κυβέρνηση ΝΔ: 31%

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο «Κανένας»

Με αυθόρμητη απάντηση επίσης, ο «Κανένας» είναι ο αδιαμφισβήτητος πρώτος και στο ερώτημα εάν καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κανένας» απαντά το 43%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 25% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποσοστό 30%.





Οι αναποφάσιστοι, το λευκό και η αποχή

Η απογοήτευση και η αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων καταγράφεται και στα υψηλά ποσοστά των αναποφάσιστων, της αποχής και εκείνων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό ή άκυρο.

Είναι ενδεικτικό ότι οι τρεις αυτές κατηγορίες, μαζί με εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα φθάνει συνολικά στο 41,9% των ερωτηθέντων.



Η ταυτότητα της έρευνας