Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

«The Mall» 100.000 τ.μ. αυθαιρεσίας ψάχνουν «συγχωροχάρτι»


Να απορριφθεί από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου, ως επιστημονικά απαράδεκτη και προσβλητική για την κοινή λογική, η «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» του «The Mall» ζητούν αιρετοί του δήμου και πολίτες | ICON PRESS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θυμάται κανείς την εποχή που το Μall στο Μαρούσι, το θηριώδες εμπορικό κέντρο της Lamda Development του ομίλου Λάτση, απασχολούσε την επικαιρότητα ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που μας κληροδότησαν οι ημέρες και τα έργα του έπους της Ολυμπιάδας της Αθήνας;Το όχι και τόσο μακρινό 2006, όταν ιλουστρασιόν ένθετα διαφήμιζαν την «απόλυτη εμπειρία shopping all in the Mall», το περιοδικό «Γαλέρα» του Γιάννη Καλαϊτζή τολμούσε να δημοσιεύσει δημοσιογραφικές έρευνες που εξέθεταν το κουβάρι παρανομιών που τύλιγε «το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων» ή, αλλιώς, «το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης».


To χαρακτηριστικό εξώφυλλο της «Γαλέρας» το 2006 |

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και μετά από μακρόχρονες κινητοποιήσεις και δικαστικές προσφυγές πολιτών, το Τhe Μall κρίθηκε τελεσίδικα αυθαίρετο από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απόφαση 376/2014.

Αφαιρέθηκε ως αντισυνταγματική η οικοδομική άδεια και η διοίκηση της Lamda οφείλει να πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου, ύψους 133 εκατομμυρίων ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 7 εκατ. τον χρόνο.

Εκτοτε αναζητείται νομική λύση, κατ’ άλλους «συγχωροχάρτι» για το The Μall, με έκδοση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που να λαμβάνει υπ’ όψιν και να «θεραπεύει» τις αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Το 2014 το Μall εντάχθηκε στο πακέτο των «στρατηγικών επενδύσεων» με όρους φαστ τρακ, σε μια κίνηση που επικρίθηκε ως απόπειρα νομιμοποίησής του από την πίσω πόρτα.

Ερχόμαστε στο σήμερα, λίγες μέρες μετά το «μην-το-πείτε-ξεπούλημα-αλλά-αξιοποίηση» του Ελληνικού στον όμιλο Λάτση, όπου λήγει σύντομα η δημόσια διαβούλευση για τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για την περιοχή του πρώην Ολυμπιακού Χωριού Τύπου» στο Μαρούσι.

Η περιοχή περιλαμβάνει το Τhe Mall των περίπου 100.000 τ.μ. και το παρακείμενο κτίριο της Siemens, των 17.000 τ.μ., αμφότερα χαρακτηρισμένα οριστικά και αμετάκλητα ως αυθαίρετα.

Να απορριφθεί ως επιστημονικά απαράδεκτη και προσβλητική για την κοινή λογική η ΣΜΠΕ προτείνει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Μαρούσι, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες.

Αιρετοί του δήμου αλλά και ακτιβιστές, που συσπειρώνονται στο σχήμα «Ενότητα, Ανατροπή και Εργο για το Μαρούσι», κάλεσαν τη δημοτική αρχή να καταψηφίσει την ΣΜΠΕ στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Η γνωμοδότηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν έχει δεσμευτική ισχύ, καθώς την τελική απόφαση θα λάβει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος, θεωρείται ωστόσο βαρύνουσας σημασίας, καθώς αντανακλά τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας.

Αυτό το κλίμα μετέφεραν ο επικεφαλής της παράταξης, Λευτέρης Μαγιάκης, η δημοτική σύμβουλος Μαρίνα Ψάλτη, που ως δικηγόρος έχει εκπροσωπήσει τους πολίτες σε δικαστικές διαμάχες κατά των αυθαιρεσιών του Mall, κάτοικοι από το Ψαλίδι, τον Αγιο Θωμά, τις Εργατικές Κατοικίες, γειτονιές του Αμαρουσίου που υφίστανται τις συνέπειες της «ανάπτυξης» του The Mall.
«Μας υποτιμούν»

«Νιώθουμε ότι η ΣΜΠΕ της Lamda υποτιμά τη νοημοσύνη μας, αφού κρίνει ότι όλα είναι καλώς καμωμένα με το The Μall, και γι’ αυτό δεν προτείνει αντισταθμιστικά οφέλη. Ενώ όσοι ζούμε στις γειτονικές συνοικίες τόσα χρόνια έχουμε γνωρίσει από πρώτο χέρι την υποβάθμιση» είπε η κάτοικος του Ψαλιδίου, Γεωργία Σκορδίλη, επικαλούμενη κυκλοφοριακές μελέτες που επιβεβαιώνουν τη μόνιμη όχληση, αλλά και πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

«Επιβάλλεται για λόγους ισονομίας και δικαιοσύνης, όταν οι απλοί πολίτες καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για να νομιμοποιήσουν επί 30 χρόνια έναν “ημιυπαίθριο” που έκλεισαν παράνομα, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να έχουν και αυτά την ίδια αντιμετώπιση από το κράτος», ειπώθηκε από τους εισηγητές, που κάλεσαν την κυβέρνηση «να εισπράξει άμεσα τα 133 εκατομμύρια από το Τhe Mall και να δώσει το πολιτικό μήνυμα ότι δεν γίνεται κάποιοι να τα έχουν μονά-ζυγά δικά τους».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, αντιπαρέρχεται ως ψευδείς τις αιτιάσεις ότι «μεθοδεύει τη νομιμοποίηση του Τhe Mall», θυμίζοντας ότι το αυθαίρετο δεν χτίστηκε επί δημαρχίας του και ότι «η σημερινή Διοίκηση του Δήμου δεν έχει ούτε τη νομοθετική δυνατότητα, αλλά ούτε και την πολιτική πρόθεση να νομιμοποιήσει οποιαδήποτε αυθαιρεσία».

Συντάκτης: 
Αφροδίτη Τζιαντζή  http://www.efsyn.gr/arthro/100000-tm-aythairesias-psahnoyn-syghoroharti