Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν με 61,8% παραμένει στο τιμόνι των Εργατικών



Με το εμφατικό 61,8% επανεξελέγη ο Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, βάζοντας έτσι τέλος στην απόπειρα απομάκρυνσής του από την πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος που θεωρούν το πρόγραμμά του «υπερβολικά αριστερό».
Ο Κόρμπιν νίκησε με ποσοστό 61,8% τον μοναδικό αντίπαλό του για την ηγεσία, τον 46χρονο Ουαλό βουλευτή Όουεν Σμιθ. Σε απόλυτους αριθμούς, ο 67χρονος Κόρμπιν έλαβε 313.209 ψήφους έναντι 193.229 του αντιπάλου του, όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο των Εργατικών.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναγκάστηκε παρά τη σαρωτική του νίκη το 2015 να δώσει ξανά μάχη για να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, αφού οι 172 από τους 230 βουλευτές των Εργατικών ενέκριναν στα τέλη Ιουνίου πρόταση δυσπιστίας εναντίον του. Τον κατηγορούν για απρόθυμη εκστρατεία κατά του Brexit ενώ θεωρούν ότι το πρόγραμμά του είναι πολύ αριστερά, πράγμα που δεν θα επιτρέψει στους εργατικούς να επιστρέψουν στην κυβέρνηση.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, υπό τα χειροκροτήματα των συνέδρων, ο Κόρμπιν κάλεσε το κόμμα να συσπειρωθεί και κάλεσε τους εσωκομματικούς αντιπάλους του «να εργαστούν μαζί για μια πραγματική αλλαγή» και «να ξεχάσουν το παρελθόν». «Ας αφήσουμε πίσω το παρελθόν και ας ξεκινήσουμε από την αρχή» υπογράμμισε.

Ο ηττημένος της διαδικασίας, Όουεν Σμιθ, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία ευχαριστεί όσους τον ψήφισαν, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι ο Κόρμπιν έχει πλέον την ευθύνη για την επούλωση των πληγών που άνοιξαν στο κόμμα. «Ο Τζέρεμι κέρδισε και τώρα πρέπει να κερδίσει τη χώρα και σε αυτό θα έχει τη στήριξή μου» δηλώνει ο Σμιθ. Σχετικά με το δικό του ρόλο, σημειώνει ότι θα σκεφτεί προσεκτικά για το ποια είναι η δική του θέση.

Πάντως αρκετοί εκτιμούν ότι τα πράγματα στο κόμμα δεν θα ηρεμίσουν και ο πόλεμος θα συνεχιστεί ενώ κάποια δεν αποκλείουν ακόμη να υπάρξει διάσπαση του κόμματος και δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού σχηματισμού.
tvxs