Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Η Γαλλία πρώτη χώρα που απαγορεύει τα πλαστικά ποτήρια και μαχαιροπίρουνα

Προτεραιότητα στο Περιβάλλον

 
Προς απαγόρευση στη Γαλλία η πλαστική κούπα για καφέ

Παρίσι
Με την κυβέρνηση της χώρας να δηλώνει αποφασισμένη να δώσει το παράδειγμα στην προστασία του περιβάλλοντος, η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα που απαγορεύει τα πλαστικά ποτήρια, πιάτα, δοχεία τροφίμων και μαχαιροπίρουνα, περνώντας νόμο που θα τεθεί σε ισχύ το 2020.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται μόνο τα αντικείμενα από βιοδιασπώμενα υλικά φυσικής προέλευσης.Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για την Ενεργειακή Μετάβαση και την Πράσινη Ανάπτυξη, βάσει της οποίας απαγορεύτηκαν από τον Ιούλιο οι πλαστικές σακούλες μίας χρήσης. Οι πλαστικές σακούλες έχουν απαγορευτεί και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καμία άλλη χώρα χώρα δεν έχει περάσει τόσο σαρωτική νομοθεσία κατά των πλαστικών.

Όπως το έθεσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πόλεμος κατά της ρύπανσης από πλαστικά αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας «που θα καταστήσει τη Γαλλία υποδειγματική χώρα όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μοντέλου και την αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Το βασικό πρόβλημα με τα πλαστικά είναι ότι δεν αποδομούνται πλήρως αλλά σταδιακά σπάνε σε όλο και μικρότερα κομμάτια, τα οποία απειλούν πολλά είδη ζώων που τα καταπίνουν περνώντας τα για τροφή. Επιπλέον, η βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή πλαστικών είναι το πετρέλαιο, ένας μη ανανεώσιμος πόρος.

Φαίνεται όμως ότι δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό της σοσιαλιστικής γαλλικής κυβέρνησης. Στις Βρυξέλλες, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ ως προς την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών.

Ο Ίμον Μπέιτς, γενικός γραμματέας του Pack2Go Europe, ενός συνδέσμου με έδρα τις Βρυξέλλες που εκπροσωπεί τους παραγωγούς υλικών συσκευασίας, προανήγγειλε νομικές κινήσεις μιλώντας στο Associated Press. Αν δεν λάβει μέτρα η Κομισιόν, είπε, ο σύνδεσμος θα κινηθεί ο ίδιος νομικά κατά της Γαλλίας.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ