Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Κατακραυγή για φράγμα της Αλβανίας στο τελευταίο ελεύθερο ποτάμι της Ευρώπης

Ανεξερεύνητο οικοσύστημα

Τμήμα του Αώου κοντά στο Τεπελένι. Τα οικοσυστήματα του ποταμού παραμένουν εν πολλοίς ανεξερεύνητα (Πηγ/η: Martin Brož / CC BY-SA 3.0)

Τίρανα

Περισσότεροι από 200 επιστήμονες από 33 χώρες ζητούν από την αλβανική κυβέρνηση να ακυρώσει το σχέδιο για κατασκευή φράγματος στον Αώο, το τελευταίο ποτάμι της Ευρώπης που κυλά ανεμπόδιστα στη θάλασσα.

«Ο Αώος είναι το τελευταίο μεγάλο, άγριο ποτάμι της Ευρώπης εκτός της Ρωσίας» επισημαίνει στο περιοδικό New Scientist ο Ούλριχ Άικελμαν, μέλος της οργάνωσης River Watch που ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών.

«Δεν έχει υπάρξει περιβαλλοντική μελέτη των επιπτώσεων που θα είχε το φράγμα στο ποτάμι και τα οικοσυστήματά του» λέει ο Φρίντριχ Σίμερ, υδροβοτανικός του Πανεπιστημίου της Βιέννης που υπέγραψε το αίτημα.
Ο Αώος πηγάζει στην Ελλάδα, ψηλά στη βόρεια Πίνδο, και εκβάλλει στην Αδριατική Θάλασσα. Έχει συνολικό μήκος 260 χιλιομέτρων, από τα οποία τα 70 στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε αλβανικό έδαφος.

Ένα μικρό φράγμα λειτουργεί ήδη σε έναν από τους παραπόταμους του Αώου στην Ελλάδα. Η ροή του πέρα από αυτό το σημείο έχει δεχθεί ελάχιστες επεμβάσεις, και σύμφωνα με τους επιστήμονες τα οικοσυστήματά του παραμένουν εν πολλοίς ανεξερεύνητα.

«Δεν αποκλείεται να γνωρίζουμε περισσότερα για τη λεκάνη του Αμαζονίου από ό,τι για τον Αώο» λέει ο Άικελμαν.

Η Αλβανία έχει σχέδια για συνολικά οκτώ υδροηλεκτρικά φράγματα κατά μήκος του ποταμού. Το πρώτο, ύψους 25 μέτρων, προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο Πότσεμ. Λίγο πιο κάτω στη ροή του ποταμού υπάρχει ένα νησί που φιλοξενεί σημαντικούς πληθυσμούς πτηνών.

Τον περασμένο Μάιο, η αλβανική κυβέρνηση ανέθεσε την υλοποίηση του έργου σε τουρκικές εταιρείες. Λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Ιούλιο, ο υπουργός Ενέργειας Ντάμιαν Τζικνούρι ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις της.

«Μια αναπτυσσόμενη χώρα σαν την Αλβανία δεν μπορεί να είναι μουσείο» είπε.

«Η ανάπτυξη έχει κόστος για το περιβάλλον».

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ