Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς «μαγειρεύτηκε» η καρατόμηση των συντάξεων τα τελευταία χρόνια: Τα «λάθη» που έδωσαν πάτημα στους θεσμούς για πρόσθετες περικοπές

Λανθασμένοι σχεδιασμοί έδωσαν πάτημα στους θεσμούς για πρόσθετες περικοπές, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Επένδυση» σε ρεπορτάζ για τα «πλασματικά» στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» πάνω στα οποία στηρίχθηκαν οι μειώσεις στις συντάξεις των τελευταίων ετών,



Πάνω σε «πλασματικά» στοιχεία στηρίχθηκαν οι μειώσεις στις συντάξεις των τελευταίων ετών, καθώς το σύστημα καταγραφής συνταξιοδοτικών παροχών και προνοιακών επιδομάτων της χώρας, το λεγόμενο «ΗΛΙΟΣ», ήταν σχεδιασμένο στο γόνατο, ενώ είχε λανθασμένα στοιχεία και σοβαρές παραλείψεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Επένδυσης». Οι εμπνευστές του συστήματος οι οποίοι, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εξέδωσαν στατιστικές εκθέσεις χωρίς να συνεργαστούν και με την Εθνική Στατιστική Αρχή είχαν υποπέσει σε σωρεία λαθών δημιουργώντας ένα απίστευτο αλαλούμ και οδηγώντας τις συντάξεις κατά κύριο λόγο τις επικουρικές στην προκρούστεια κλίνη.

Τα λάθη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν πολλά και για τον λόγο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει σταματήσει να εκδίδει προσωρινά τα αποτελέσματα του «Ηλιος» δίνοντας ταυτόχρονα εντολή στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοινωνικής ασφάλισης ΗΔΙΚΑ για έλεγχο αξιολόγηση και διόρθωση του συστήματος. Αρχικά στην έκθεση, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Επένδυση», δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων ΕΚΑΣ ενώ τα στατιστικά στοιχεία παρουσίαζαν μια ανακριβή εικόνα γιατί δεν είχαν τα αναγκαία στατιστικά στοιχεία ελέγχου δηλαδή διάμεσο τιμή.

Την ίδια στιγμή οι εκθέσεις έδιναν εντελώς λανθασμένη εικόνα για τις ηλικές συνταξιοδότησης καθώς παρουσίαζαν πρώτα έναν συγκεκριμένο πίνακα με τις ηλικίες στον οποίο εμφάνιζαν τους δικαιούχους γήρατος, αναπηρίας, και θανάτου μαζί.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, πως με τα λανθασμένα στοιχεία του Ηλιος εμφανίζονται 29.000 συνταξιούχοι κάτω των 25 ετών και 80.000 συνταξιούχοι κάτω των 50 ετών. Παράλληλα οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζονται με κλιμάκωση ποσού ανά 500 ευρώ μαζί με τα μερίσματα δίνοντας την εικόνα ότι 1.630.000 συνταξιούχοι επικουρικής λάμβαναν έως 500 ευρώ.

Στην πραγματικότητα όμως και παρά τις βελτιώσεις που έγιναν στο σύστημα 1.269.125 συνταξιούχοι λαμβάνουν επικουρικές ή μέρισμα έως 200 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας το πιο χαρακτηριστικό και εξόφθαλμο παράδειγμνα παραποίησης της αλήθειας είναι ότι πολλοί πίνακες εμφανίζουν ποσά προ φόρων και κρατήσεις υγειονομικής περίθαλψης και ακριβώς από κάτω στον τίτλο του πίνακα τα ονομάζουν καταβαλλόμενα.

Πουθενά στον κόσμο δεν εμφανίζουμε το εισόδημα προ παρακρατήσεων υγιειονομικής περίθαλψης και φόρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, μόνο στο «Ηλιος» υιοθέτησαν αυτή την επιλογή για να δείξουν πως καταβάλλονται μεγαλύτερες συντάξεις και έτσι να νομιμοποιούν στους θεσμούς να απαιτούν μεγάλες περικοπές, επισημαίνουν στην εφημερίδα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.


http://left.gr/news/pos-mageireytike-i-karatomisi-ton-syntaxeon-ta-teleytaia-hronia-ta-lathi-poy-edosan-patima