Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΠΟΕΛ: Είναι νεοναζί και... φαίνονται!

Με τιμωρία απειλείται ο ΑΠΟΕΛ από την ΟΥΕΦΑ, εξαιτίας των πανό με τα ναζιστικά σύμβολα που ύψωσαν οι οπαδοί του στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, στο γήπεδο «Καραϊσκάκης». Και όχι, κανείς που ασχολείται έστω και λίγο με τις «πολιτικοποιημένες» κερκίδες των ευρωπαϊκών γηπέδων, δεν πέφτει από τα… σύννεφα.



Περίπου 2.000 οπαδοί του ΑΠΟΕΛ ταξίδεψαν από την Κύπρο στον Πειραιά για να βρεθούν στο πλευρό της ομάδας τους και γι ακόμη μια φορά δεν έκρυψαν τις ιδεολογικές τους τοποθετήσεις. Στις τάξεις των οπαδών του ΑΠΟΕΛ κυριαρχεί ισχυρότατος «πυρήνας» νεοναζιστών και ακροδεξιών, κάτι που φαίνεται και από τις εκφράσεις τους στην κερκίδα.



Το βράδυ της Πέμπτης, στο «Καραϊσκάκης» σήκωσαν σημαίες με ναζιστικά σύμβολα παρόμοια με αυτά της «Χρυσής Αυγής», κάτι που φυσικά δεν έπραξαν για πρώτη φορά… Σε κάθε εντός έδρας αγώνα του ΑΠΟΕΛ, πανό με «στοχάδια» και αγκυλωτούς σταυρούς σηκώνονται δίχως… κανείς να ενοχλείται, ενώ ξεκάθαρη και εκδηλωμένη είναι και η άποψή τους για το προσφυγικό.



Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2015, οι ομάδες που συμμετείχαν στο Τσάμπιονς Λιγκ δέχτηκαν την παρότρυνση της ΟΥΕΦΑ να δοθεί στους πρόσφυγες ένα ευρώ για κάθε εισιτήριο που θα διαθέσουν. Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ όμως αντέδρασαν έντονα κατά της συγκεκριμένης απόφασης, εκδίδοντας μια κατάπτυστη, ρατσιστική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φίλων ΑΠΟΕΛ έβγαλε ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι οι άνθρωποι που καταφθάνουν δεν είναι πρόσφυγες αλλά «ισλαμικά στοιχεία, που έχουν σαν στόχο να εξαλείψουν ό,τι χριστιανικό, ελληνικό και ευρωπαϊκό υπάρχει».

Την στάση τους είχαν φροντίσει να την γνωστοποιήσουν λίγες ημέρες νωρίτερα μέσα από μια φωτογραφία που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και στην οποία δύο εξ αυτών κρατούσαν πανό που έγραφε: «Refugees not welcome» και το οποίο συνοδεύονταν με μια άσεμνη χειρονομία.



Ο σύλλογος έχει ήδη τιμωρηθεί στο παρελθόν εξαιτίας των φασιστών οπαδών του αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να τους ελέγξει και περιορίζεται στο να αποποιείται κάθε ευθύνη. Ωστόσο, στο παρελθόν ο τότε πρόεδρός του Φοίβος Ερωτοκρίτου σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε γερμανικό κανάλι, στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ για την πολιτική κόντρα του ΑΠΟΕΛ με την Ομόνοια, είχε πει: «Εξαρτάται από το τι εννοείται με τη λέξη ρατσισμός. Δεν θέλουμε τους Τουρκους και ούτε αυτοί μας θέλουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν είναι ρατσισμός».



Τέλος, να σημειωθεί πως ο ΑΠΟΕΛ δεν είναι η μοναδική ομάδα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην κερκίδα. Νεοναζί και ακροδεξιοί «φιγουράρουν» χαιρετώντας ναζιστικά και στην κερκίδα του Απόλλων Λεμεσού, ενώ και η Ανόρθωση Αμμόχωστου διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο Πρόεδρος Συ.Φι Αμμόχωστου (στη φωτο κάτω μαζί στελέχη του ΕΛΑΜ και της Χρυσής Αυγής) της Ανόρθωσης υποστήριξε ανοικτά το ΕΛΑΜ για τις προεδρικές εκλογές 2013.

Αλέκα Ζουμή
https://left.gr/news/apoel-einai-neonazi-kai-fainontai