Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

«Για κάθε ποταμό υπάρχει πάντα μια γέφυρα, οι μετακινήσεις των λαών είναι αδύνατον να εμποδιστούν»

Οι προσπάθειες να σταματήσει η μετανάστευση και η ανάμιξη των πολιτισμών είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, την ώρα που τα βόρεια σύνορα της χώρας του με τις ΗΠΑ έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για τον Λευκό Οίκο.Οι προσπάθειες να σταματήσει η μετανάστευση και η ανάμιξη των πολιτισμών είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, την ώρα που τα βόρεια σύνορα της χώρας του με τις ΗΠΑ έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για τον Λευκό Οίκο.

Ο Πένια Νιέτο δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις επειδή συναντήθηκε στις 31 Αυγούστου με τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έχει κατ' επανάληψη δεσμευτεί ότι θα χτίσει ένα τείχος στα σύνορα για να εμποδίσει την παράτυπη μετανάστευση και ότι θα αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει για την κατασκευή του.

"Η ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχουν φράγματα που να μπορούν να σταματήσουν ούτε τη μετακίνηση των ανθρώπων ούτε την ανάμιξη των πολιτισμών", είπε ο Μεξικανός πρόεδρος. "Ούτε τα φυσικά, ούτε τα τεχνητά φράγματα αντέχουν. Για κάθε ποταμό υπάρχει πάντα μια γέφυρα. Για κάθε εμπόδιο υπάρχει πάντα ένας δρόμος προς τα εμπρός. Η κίνηση είναι ουσιώδες συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης", τόνισε.

"Είμαστε ένα υπερήφανο μεστίσο, πολυπολιτισμικό και ποικιλόμορφο έθνος" συνέχισε ο Πένια Νιέτο. "Εμείς οι Μεξικανοί πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η μίξη του μεστίσο (σ.σ. μιγάς) είναι το μέλλον και ο προορισμός του ανθρώπινου είδους", υπογράμμισε.
left.gr