Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Λογοκρισία από το Facebook στο «κορίτσι της ναπάλμ»


«Έκοψαν» μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες



 

O εκδότης της Aftenposten, Εσπεν Εγκιλ Χάνσεν, δίπλα 
στο πρωτοσέλιδο με την ανοικτή επιστολή στον Ζούκερμπεργκ Όσλο, Νορβηγία, Νορβηγία

Είναι γνωστό τοις πάσι πως ο ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχει ελαφρώς «καβαλήσει το καλάμι» με όλες αυτές τις νέες απαγορεύσεις που προσθέτει κάθε μήνα σε ζητήματα αναρτήσεων και περιεχομένου της πιο γνωστής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.



Ίσως να είναι κι αυτός ένας τρόπος να μείνει στην επικαιρότητα, βλέποντας τα νούμερα δημοφιλίας του Facebook να καταποντίζονται μήνα με το μήνα και τις εκτιμήσεις των ειδικών να λένε πως σε πέντε χρόνια από τώρα το «πνευματικό παιδί» του θα υπάρχει μόνο… ως μακρινή ανάμνηση, κάπως σαν το Napster και το mIRC.

Αυτό πάντως που κατάφερε ο Ζούκερμπεργκ για ακόμη μια φορά είναι να εκνευρίσει κάποιους με την «αυταρχική» του συμπεριφορά, καθώς προέβη στην λογοκρισία μιας εκ των πιο ιστορικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα, το γνωστό «Κοριτσάκι της Ναπάλμ», με το πρόσχημα πως… απεικονίζει γυμνό το ανθρώπινο σώμα.

Όλα ξεκίνησαν πριν μερικές ημέρες όταν ο Νορβηγός συγγραφέας Τομ Έγκελαντ δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook τη διάσημη φωτογραφία της, τότε εννιάχρονης, Φαν Τι Κιμ Φουκ να απομακρύνεται κλαίγοντας από το φλεγόμενο χωριό Τρανγκ Πανγκ, κοντά στη Σαϊγκόν, που το πρωινό της 8ης Ιουνίου 1972 ισοπεδώθηκε με ναπάλμ απ’ την αεροπορία του Νοτίου Βιετνάμ.



Ο Έγκελαντ έκανε την δημοσίευση με αφορμή μια σειρά αναρτήσεων σχετικά με τις φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο. Ωστόσο το Facebook «μπλόκαρε» την ανάρτησή του γιατί παραβίαζε τον κανόνα απαγόρευσης δημοσίευσης γυμνών φωτογραφιών. Κατόπιν ο λογαριασμός του συγγραφέα καταργήθηκε με πρωτοβουλία του Facebook.

Τη σκυτάλη πήρε η έγκριτη νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, η οποία επιχείρησε να αναρτήσει την ίδια φωτογραφία στην σελίδα της στο Facebook. Και πάλι, το Facebook ζήτησε από τους διαχειριστές της εφημερίδας «είτε να διαγράψουν την φωτογραφία, είτε να χρησιμοποιήσουν πίξελ στα επίμαχα γυμνά σημεία».

Αμέσως μετά η φωτογραφία διαγράφηκε αυτόματα, προτού καν ο διαχειριστής του λογαριασμού Facebook της εφημερίδας αποφασίσει τι θα κάνει.

Η αντίδραση της εφημερίδας ήταν άμεση καθώς ο εκδότης της, Εσπεν Εγκιλ Χάνσεν, δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδο της Aftenposten μια ανοικτή επιστολή στον Ζούκερμπεργκ ζητώντας του «να σταματήσει να συμπεριφέρεται αυταρχικά σαν δικτάτορας και να σταθεί στο ύψος του ρόλου του, ως ο πιο ισχυρός εκδότης της υφηλίου».

«Είμαι απογοητευμένος και συγχυσμένος –σχεδόν φοβισμένος- από τον ρόλο που μπορεί να παίξει [ο Ζούκερμπεργκ] σε μια δημοκρατική κοινωνία», γράφει ο Χάνσεν.

«Πολύ φοβάμαι πως το Facebook, ως το σημαντικότερο μέσο του κόσμου κάνει κατάχρηση της δύναμης του και περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες, αντί να προσπαθεί να τις επεκτείνει», προσθέτει.

«Το Facebook μοιάζει ανίκανο να καταλάβει την διαφορά ανάμεσα στην παιδική πορνογραφία και μια εκ των πιο ιστορικών φωτογραφιών του 20ου αιώνα», επισημαίνει ο Χάνσεν.

Όπως ισχυρίζεται το ρεπορτάζ της Guardian, σε σχετική ερώτηση που έκανε σε εκπρόσωπο του Facebook, η απάντηση που έλαβε ήταν πως «εμείς στο Facebook αναγνωρίζουμε πως η εν λόγω φωτογραφία είναι εμβληματική, ωστόσο δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε την φωτογραφία ενός γυμνού παιδιού από μια άλλη. Η γύμνια είναι η ίδια».

«Αυτή ακριβώς η σύντομη και φορμαλιστική απάντηση είναι που μας εξοργίζει», συμπληρώνει ο Χάνσεν, αναρωτώμενος για ποιο λόγο δεν δύναται να γίνει ένα φιλτράρισμα των φωτογραφιών, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιοι διαξιφισμοί περί γύμνιας.


Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΔΟΛ