Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Οι 7 κινήσεις που έκριναν τις 4 άδειες

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΩΝ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ
Στον πρωτόγνωρο διαγωνισμό με τον οποίο δημοπρατήθηκαν οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και έπεσαν βροχή τα εκατομμύρια για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου ανεβάζοντας τις προσφορές στα 246 εκατ. ευρώ, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν για τους υποψηφίους η στρατηγική που είχαν χαράξει, η πίεση αλλά και τα λεφτά που διέθεταν.



Σε ένα περιβάλλον όπου κανείς από τους εκπροσώπους των 8 εταιρειών δεν γνώριζε τα χτυπήματα των ανταγωνιστών του ούτε το ποσό με το οποίο δημοπρατήθηκε κάθε άδεια, τα επιτελεία χάραξαν τη στρατηγική τους με βάση την εκτίμηση που είχαν για το τελικό ποσό δημοπράτησης και την αρχιτεκτονική του διαγωνισμού που προέβλεπε ότι στο πρώτο στάδιο συμμετέχουν όλοι έως ότου αποσυρθούν από τα χτυπήματα των 500.000 ευρώ. Κατόπιν οι δύο με τις υψηλότερες προσφορές μπορούσαν να κάνουν από δύο χτυπήματα χωρίς όριο. Μετά το πρώτο μάθαιναν από τους διοργανωτές εάν προηγούνταν ή όχι προκειμένου να κάνουν το τελικό χτύπημα. Συνολικά επτά κινήσεις των συμμετεχόντων καθόρισαν την έκβαση του διαγωνισμού για τον οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία από οικονομικής πλευράς.

1 Η στρατηγική του Σκάι. Το επιτελείο του Σκάι αιφνιδίασε όλους τους συμμετέχοντες με την επιθετική στρατηγική την οποία επέλεξε και κέρδισε την πρώτη άδεια καθορίζοντας το υψηλό τίμημα των αδειών. Κατά την πρώτη δημοπράτηση πέρασε στο 2ο στάδιο με την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα έχοντας αποδεχτεί και οι δύο το ποντάρισμα των 31 εκατ. ευρώ. Η ομάδα του Σκάι ανέβασε την προσφορά της μόλις κατά 100.000 ευρώ στο πρώτο χτύπημα του 2ου σταδίου, αφήνοντας τον ανταγωνιστή της να πιστέψει ότι έχει πάρει προβάδισμα. Στη δεύτερη προσφορά όμως ανέβασε το χτύπημα κατά 12 εκατ. ευρώ (!), αιφνιδιάζοντας τον αντίπαλο και κατακτώντας την πρώτα άδεια με 43,6 εκατ. ευρώ έναντι 40 του δεύτερου.

2 Η άμεση αντίδραση Καλογρίτσα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το επιτελείο του κ. Καλογρίτσα αντέδρασε ενστικτωδώς με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο κινήθηκε ο Σκάι στην πρώτη άδεια, αφού δεν γνώριζε ούτε τον αντίπαλό του ούτε και την τελική τιμή που λήφθηκε η πρώτη άδεια. Ετσι, για τη 2η άδεια πέρασε στο 2ο στάδιο με την εταιρεία Alter Ego του Β. Μαρινάκη. Στο πρώτο χτύπημα ο κ. Καλογρίτσας έδωσε την αίσθηση στον αντίπαλο ότι κερδίζει, αφού ανέβασε το ποντάρισμα μόλις κατά 200.000 ευρώ. Στο 2ο χτύπημα ανέβασε το τίμημα κατά 10,4 εκατ. ευρώ κερδίζοντας την άδεια.


3 Η ξαφνική επίθεση του ΑΝΤ1. Μέχρι και τη δεύτερη άδεια η ομάδα του ΑΝΤ1 κινήθηκε συντηρητικά, καθώς στην πρώτη έκανε άκυρη προσφορά χωρίς σφραγίδα και αποκλείστηκε, ενώ στην επόμενη αποχώρησε στα 36,5 εκατ. Περνώντας όμως στο 2ο στάδιο της τρίτης δημοπρασίας με την εταιρεία Alter Ego, με αφετηρία τα 52,5 εκατ. ευρώ ανέβασε την προσφορά κατά 3,7 εκατ., ενώ στο δεύτερο χτύπημα -μολονότι γνώριζε ότι είχε προβάδισμα (η Alter Ego είχε κάνει χαμηλότερη προσφορά)- έκανε άλμα... 19,7 εκατ. ευρώ και κλείδωσε την άδεια στο υπέρογκο ποσό των 75,9 εκατ., δείγμα αποφασιστικότητας - ίσως και... άγχους. Πηγές από το κανάλι του Αμαρουσίου μιλώντας στο «Εθνος» διέψευδαν κατηγορηματικά τις πληροφορίες για έντονο προβληματισμό στον σταθμό λόγω του υψηλού τιμήματος στο οποίο «έκλεισε» η τρίτη άδεια, επισημαίνοντας παράλληλα την ηγετική θέση του καναλιού στην αγορά. Επιβεβαίωσαν όμως ότι στη δημοπρασία δεν παρέστη τελικά ο διευθύνων σύμβουλος του σταθμού Θοδωρής Κυριακού, ο οποίος αποχώρησε για σοβαρό προσωπικό λόγο από το κτίριο το πρωί της Τρίτης μισή ώρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας, αφήνοντας ως επικεφαλής τον γενικό διευθυντή του ΑΝΤ1 Στρατή Λιαρέλλη.


Στιγμιότυπο από τον τριήμερο διαγωνισμό στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.


4 Η ρελάνς Μαρινάκη. Αποφασισμένη να πάρει άδεια εμφανίστηκε η εταιρεία Alter Ego του Β. Μαρινάκη, η οποία αναδείχτηκε φιναλίστ στις τρεις από τις τέσσερις μονομαχίες. Στην τέταρτη άδεια όπου πέρασε στο 2ο στάδιο με την εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη αποδεχόμενοι το ποσό των 61,5 εκατ. έδωσε πρώτη προσφορά αυξημένη μόλις κατά 100.000 και παρά το γεγονός ότι του ανακοινώθηκε ότι είχε προβάδισμα -γεγονός που σήμαινε ότι ο αντίπαλός του δεν αύξησε την προσφορά του- ο ίδιος ανέβηκε εντυπωσιακά κατά 12 εκατ. για να διασφαλίσει την αγορά της τελευταίας άδειας.

5 Η ατυχία του Alpha. Μόνο σε κακή τύχη θα μπορούσε να αποδώσει κανείς το γεγονός ότι ο Alpha δεν κατάφερε να προκριθεί στους φιναλίστ καθώς για την τέταρτη άδεια προσέφερε 61 εκατ. -τα οποία φάνηκε ότι ήταν το ταβάνι των προσφορών της εταιρείας- όταν η πρώτη και η δεύτερη δημοπρατήθηκαν στα 43,6 και στα 52,6 εκατ. αντίστοιχα. Η απουσία συγχρονισμού των προσφορών σε ένα εξαιρετικά... δύσκολο περιβάλλον, κόστισε μία θέση φιναλίστ για το κανάλι του Alpha όπου θα μπορούσε να διεκδικήσει μία άδεια.

6 Η χαμηλή πτήση Star και ITV CP. Οι εταιρείες Ανεξάρτητος Πάροχος (ITV CP) με έδρα την Κύπρο και Νέα Τηλεόραση (Star), αμφότερες συμφερόντων Βαρδινογιάννη, είχαν ως ταβάνι προσφορών τα 18 και 13,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Προφανώς και οι δύο είχαν θέσει ως όριο τα συγκεκριμένα ποσά για να αγοράσουν άδεια και δεν επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε ακραίο παιχνίδι πλειοδοσίας. Ωστόσο η παρουσία ενός τόσο ισχυρού ονόματος στη διαδικασία και μάλιστα με δύο υποψηφιότητες, εξέπεμπε το σήμα ότι ο επιχειρηματίας θα χτυπούσε δυνατά τουλάχιστον μία άδεια, προκαλώντας πίεση στους αντιπάλους του, οι οποίοι -βάσει των δεδομένων πριν από την έναρξη της δημοπρασίας- δεν μπορούσαν να υποθέσουν ότι οι προσφορές του θα κινούνταν χαμηλά.





7 Η μηδενική προσφορά του Σαββίδη. Η εταιρεία Dimera του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη φάνηκε ότι είχε ως όριο ένα ποσό κοντά στα 60 εκατ. ευρώ. Ομως ο επιχειρηματίας στις δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι έκανε τα... πάντα για να πληρώσουν όσο περισσότερα γίνεται οι αντίπαλοί του, βλέποντας ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να ανέβει πιο ψηλά. «Δεν είμαι χαμένος, κέρδισα», είπε με νόημα, ενώ κατέληξε: «Κάποια στιγμή θα μπούμε στα μίντια. Η κυβέρνηση στεναχώρησε τους σκεπτικιστές. Οι συμμετέχοντες απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να πληρώσουν. Στεναχωρήθηκα που ο Αλαφούζος πλήρωσε λιγότερα απ' όλους». Ωστόσο, από τη στιγμή που ανέβηκε στο αστρονομικό ποσό των 61,5 εκατ., ο κ. Σαββίδης είναι ο πρώτος επιλαχών, γεγονός που σημαίνει ότι εάν απορριφθεί για οποιονδήποτε λόγο ένας εκ των προσωρινών υπερθεματιστών, μπορεί να καταλάβει μία άδεια.

Κώστας Νικολαΐδης- 'Εθνος

http://www.ethnos.gr/politiki/arthro/oi_7_kiniseis_pou_ekrinan_tis_4_adeies-64481940/