Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Στρατηγική επένδυση το αυθαίρετο




Με δωράκι κατοικίες και γραφεία νομοποιείται η παρανομία
Το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης, το γνωστό εμπορικό κέντρο The Mall Athens, γίνεται και με τη βούλα στρατηγική επένδυση! Και, ω εκ του θαύματος, μία ακόμα «ιστορία μου, αμαρτία μου» μεταλλάσσεται σε αναπτυξιακό αφήγημα για το καλό του τόπου και της απασχόλησης.

Και όταν λέμε και με τη βούλα, εννοούμε ότι από τη Δευτέρα 29 Αυγούστου τέθηκε προς διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ειδικού χωρικού σχεδίου της περιοχής του πρώην Ολυμπιακού Χωριού Τύπου στον δήμο Αμαρουσίου Αττικής. Για να το κάνουμε λιανά, τέθηκε προς διαβούλευση ο τρόπος ανάπτυξης 200.000 τετραγωνικών μέτρων συμφερόντων του ομίλου Λάτση σε μία ακόμα περιοχή φιλέτο του λεκανοπεδίου.

Έτσι, το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης αναβαπτίζεται και μάλιστα αποκτά σχέδιο μητροπολιτικού χαρακτήρα, με μια επένδυση που θα συνδυάζει τα πάντα, από κατοικίες και καταστήματα μέχρι κτήρια γραφείων.

Το πώς ένα αυθαίρετο γίνεται στρατηγική επένδυση είναι ελληνική πατέντα. Όπως με νόμο έγινε το αυθαίρετο, με τον ίδιο τρόπο, με νόμο δηλαδή, έγινε επένδυση για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας και όχι μόνο.

Και αυτό είναι απόλυτα εφικτό και νομότυπο, αφού ήδη από τον Ιούνιο του 2014 η τότε διυπουργική επιτροπή της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου ενέταξε το επενδυτικό σχέδιο «The Mall Athens» της εταιρείας Lamda Olympia Village Α.Ε. στις «fast track» επενδύσεις του νόμου 3894/2010 περί «επιτάχυνσης και διαφάνειας υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων». Με τον τρόπο αυτόν ξεπεράστηκε η απόφαση του ΣτΕ για την αυθαιρεσία και έτσι δεν τέθηκε ποτέ θέμα πληρωμής προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, πολύ περισσότερο θέμα κατεδάφισης.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την ανάπτυξη της περιοχής του πρώην Ολυμπιακού Χωριού Τύπου, η οποία θα παραμείνει προς διαβούλευση για τριάντα ημέρες, προκρίνει ως καλύτερο το μεσαίο σενάριο ανάπτυξης της περιοχής, το οποίο προβλέπει την εκμετάλλευση 121.000 τετραγωνικών μέτρων από τα συνολικά 200.000 και προβάλλει τις εξής ειδικές χρήσεις:
κατοικίες,
εμπορικά κέντρα,
χώροι συνάθροισης κοινού,
γραφεία.
Ειδικότερα, από τα συνολικά 202.843,28 τετραγωνικά μέτρα της περιοχής ανάπτυξης τα 68.600 προορίζονται για εμπορικές χρήσεις, τα 40.106 για κατοικία και τα 13.000 για γραφεία.

Η ανάπτυξη προβλέπεται να γίνει σε τρεις υποενότητες και συγκεκριμένα:

1 Η πρώτη υποενότητα συνολικής έκτασης περίπου 44.000 τ.μ. αφορά την περιοχή που αναπτύσσεται βόρεια της περιοχής μελέτης (μεταξύ των γραμμών του ΗΣΑΠ, των ιδιοκτησιών της ΑΣΠΑΙΤΕ και της Αττικής Οδού), εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το εμπορικό κέντρο ΤΜΑ (The Mall Athens). Στην εν λόγω υποενότητα προτείνονται, σύμφωνα και με την ειδική πολεοδομική λειτουργία της, χρήσεις εμπορικού κέντρου και χώρου συνάθροισης κοινού.

2 Η δεύτερη υποενότητα συνολικής έκτασης περίπου 122.000 τ.μ. αφορά την περιοχή όπου βρίσκεται το οικιστικό συγκρότημα της «ΗΛΙΔΑΣ» (βόρεια της οδού Αρτέμιδος και μέχρι τη νότια και δυτική απόληξη του ρέματος Αγίου Θωμά). Προτείνεται δε ειδικότερη χρήση κατοικίας.

3 Η τρίτη υποενότητα συνολικής έκτασης περίπου 34.655 τ.μ. αφορά την περιοχή βόρεια της οδού Αγησιλάου και νότια και ανατολικά του ρέματος Αγίου Θωμά, η οποία αναπτύσσεται αυτόνομα στο νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής μελέτης. Εντός της βρίσκονται δύο κτήρια κατοικιών και ένα κτήριο γραφείων και προτείνεται να λάβει ειδικότερες χρήσεις κατοικίας-γραφείων.

Ιστορία μου, αμαρτία μου…

Η ανέγερση του Mall αλλά και κτηρίου γραφείων 17.000 τετραγωνικών μέτρων στηρίχθηκε στον γνωστό νόμο Βενιζέλου του 2003, που ενέταξε μάλιστα την κατασκευή του εμπορικού κέντρου και των γραφείων στη λογική των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Κάτοικοι και φορείς της περιοχής αντέδρασαν σφόδρα, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκαν οριστικά και αμετάκλητα δεκατρία χρόνια μετά, τον Αύγουστο του 2013.

Η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε άκυρη την οικοδομική άδεια ανέγερσης του εμπορικού κέντρου της Lamda Olympia Village Α.Ε., καθώς και του κτηρίου γραφείων 17.000 τετραγωνικών μέτρων. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δέχθηκε ότι η διοίκηση με νόμο μπορεί να χορηγεί οικοδομική άδεια, απεφάνθη όμως ότι και σε αυτή την περίπτωση πρέπει η έκδοση της άδειας να γίνεται με τις προδιαγραφές που θα τηρούνταν εάν γινόταν με τη συνήθη διοικητική πράξη.

Η τελευταία πράξη παίζεται πλέον δεκατρία χρόνια μετά με τη διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης της επένδυσης. Και όπως έλεγαν στο «Π» στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος που παρακολουθούν εδώ και χρόνια την πορεία της υπόθεσης, για μία ακόμη φορά η πρακτική δείχνει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αυθαιρεσία, τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιβράβευση εκείνων που ωφελούνται από την παρανομία. Πολύ περισσότερο μάλιστα εάν η αυθαιρεσία έχει φαρδιά πλατιά υπουργική υπογραφή και έχει επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο!

Όσον αφορά τη διαβούλευση του νέου αναπτυξιακού σχεδίου, εάν ένας πολίτης ή φορέας ενδιαφέρεται να μάθει τι του επιφυλάσσει το μέλλον, θα πρέπει να ψάξει καλά στον διαδικτυακό τόπο του www.ypen.gr και θα πρέπει «να διατυπώσει εγγράφως και σε κάθε περίπτωση επαρκώς τεκμηριωμένα τις απόψεις του» επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
ΒAΛΙΑ ΜΠΑΖΟΥ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
http://www.topontiki.gr/article/183401/stratigiki-ependysi-aythaireto